tidig morgon med stekt gröt och köttebullemacka









Stekt grötbollar


1,5 dl saltås dinkelgröt

1,5 dl vatten

1,5 dl mjölk

0,5 - 1 msk honung
 kanel

Granering:

banan
kokosflingor
kanel


Dag 1:

Koka gröten tillsammans med honung och kanel och ställ in i kylen över natten.

Dag 2:

Ta ut gröten och forma till bollar. Stek bollarna i en stekpanna tillsammans med smör tills bollarna fått en fin stekyta. Strö över kanel, kokos och dekorera med skivade bananer,  And finish ! :D




Köttbullemacka

havrekus

mamma scans köttbullar

ost

skinka

isbergssallad

 

//SANDRA


Ännu en dag med jobb i stekhet sol



¨




Gröten

1,5 dl grahamsmjöl

lite honung

3 dl vatten

naturmix

russin

solrosfrön

lite yoghurt

 

Blanda mjölet, vätskan och honungen och koka gröten på svag värme. Ha på naturmixen, solrosfröna och russinen  på gröten och låt svalna ett liten stund. Ringla över lite yoghurt.







Macka

Rågform

gräddfil

leverpastej

soltorkade tomater

 


sista löppasset innan stadsloppet

Sprang bara en gång förra vecka och tänkte ta två pass denna vecka innan stadsloppet men kom på vid lunch idag " just fan stadsloppet är ju på fredag "!! :0  Så det var bara att knyta på sig skorna och sticka ut på joggingrunda i skogen. Hade egentligen ingen större lust att springa idag då jag var rätt trött och seg efter jobbet plus att man smällt i sig en stor portion thai mat som fick mig att hamna i matkoma. Men efter 1,5 timmes velanade och tvekande tog jag mitt förnuft till fånga och tog mig en härlig löprunda i skogen på 3,5 - 4 km. Så fort jag började springa kändes det så jäkla bra, fick plötsligt energi och spring i benen :D

Efter springturen fick jag en sådan himla lust att träna lite styrketräning för magen. Valde att inte köra styrkepass för benen och armarna eftersom jag tränar dem varje dag i stallet. Att köra in hö och spån med pirran, mocka, sopa och borsta = Allt detta är ett bra styrkepass för armarna kan jag lova, ni som håller på med hästar och jobbar i stall vet.

Mage

30 sitsup

1 minut plankan

10 stycken fällkniven

Just nu kör jag bara 10 stycken fällkniven eftersom det är en övning jag precis börjat göra. Vill öka succesivt och få in en bra teknik.

//SANDRA


min dag idag :D

Grattis till mig själv idag som fyller 17 år! :D

Lyxade till det med en extremt god davogröt med aprikoser, kanel, rårivet äpple, russin och hasselnötter. Davogröten gjorde jag på 4 olika slags gryn och naturell yoghurt. Igår när jag gjorde i ordning davogröten hade jag i kanel, russin, hasselnötter och aprikoser så att gröten skulle få ta smak av det under kvällen och nu på morgonen dekorerade jag gröten med rårivet äpple. Bättre start på min födelsedag kan jag inte få! :D







havregryn
rågflingor
dinkelflingor
fiberhavregryn
kanel
torkad aprikoser
russin
hasselnötter


Blanda alla ingredienser och ställ in i kylen över natten. Ta ut davogröten dagen efter och strö över rårivet äpple.



//SANDRA


god måndagsmiddag

Dagens middag bestod av mycket god hemmagjord köttfärslassange! :D

När jag kom hem idag efter att ha jobbat i stallet hela dagen plus ridit och cyklat 2 mil var jag något hungrig när jag kom hem och vad är då inte bättre än en god köttfärslassange? Mättande och gott ! :D Den blev dock lite rinnig eftersom den inte fick stå och vila tillräckligt länge då vi hade 5 vrålhungriga magar hem varav 4 var mina och den femte min syrras hahaha  Är man hungrig så är man och lassangen smakade lika bra ändå. Men jag rekomenderar er att om ni gör egen lassange någon gång, låt den få vila ett tag innan man hugger i. Vet ni förresten vad som är gott att strö över lassangen? :D Basilica och oregano!








//SANDRA


rågflingorgröt med rårivet äpple

Idag blir det att ladda upp med extra mycket energi och kolhydrater, måste nämligen cykla till jobbet. Kommer nog förmodligen vara helt slut när jag kommer hem eftersom det är ca 1 mil dit plus att jag ska jobba och rida där och sedan cykla hem. Ikväll ska jag även ut till ponnyn och rida så benen kommer vara döda imorgon haha

Dagens frukost fick bestå av gröt gjord på rågflingor. Har inte provat att göra gröt på rågflingor förut så det var mycket spännande att smaka och se om det var gott. Har ni gjort det och isf gillar ni det? Jag tyckte iaf att det var gott! :D






1,5 dlrågflingor
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 äpple
russin
kanel


Koka upp mjölken och vattnet och häll i rågflingorna. Låt koka i ca 5 minuter och rör om då och då. Rör ner kanel, russin och rårivet äpple. Servera med mjölk.

//SANDRA


beroende av te

Jag har på en vecka gått från att hata te till att bli beroende av det. Hur gick det till?
Måste dricka te minst en gång om dagen annars får jag abstinensbesvär hahah Har märkt att man blir så mycket piggare av te och mår så mycket bättre men även att man sover bättre om man dricker te innan läggdax. Har lyckats hitta tre favoritsmaker som jag varierar emellan just nu och de är Lipton African Rooibos, Lipton Blue Fruit och Lipton Forest Fruit. Har ni smakat någon av dem? :D


Just nu sitter jag och slurpar i mig det sista av te:et jag nyss hällt upp och känner mig alldeles varm innombords. Dagens te smak fick bli Lipton Afrika Rooibos , ett mycket gott te som lucktar supergott !

//SANDRA




Rooibosgröt med god frökusemacka

 



Tegröt


3 dl vatten

1,5 dl dinkelmjöl

Rooibos Afrika Te
en banan


Koka upp te:t, häll i dinkelmjölet och rör om. Låt det små puttra på svag värme under omrörning tills gröten är klar. Skiva dela hälften av bananen och rör om. Dekorera sedan gröten med resten av bananen och strö över kanel.


Macka

Frökusé

Isbergssallad
Grevé ost
Soltorkade tomater


//SANDRA


back to business

Fiberhavregrynsgröt med saltås dinkelmusli och naturmix!




Nu är dags att för jobb igen, känns mindre kul att behöva gå upp klockan 5 dagen efter midsommar. Man är ju sådär lagom pigg och glad, längtar redan tills jag får gå och lägga mig igen. Som tur är så är jobbet mitt väldigt roligt så tiden går fort som tur är. Ikväll ska jag nog cykla ut till ponnyn och ta en lugn och kravlös ridtur och gå och lägga mig i tid. Hur ser eran dag ut?

//SANDRA

 

 





en alkoholfri midsommardrink









Äppeljuice

Apelsinjuice

Grenardin

 

Blanda apelsinjuicen tillsammans med äpplen juicen och häll det i ett vinglas. Droppa i grenadinet i glaset. Klart ! :D


Västerbottenpaj


Västerbottenpaj är nog en av det godaste matpajerna jag vet och extra gott blir det om man gör en egen. Att göra en västerbotten paj och få den bra och fin är lite svårt och tar lite tid men det blir extremt gott så det är värt att allt jobb som ligger bakom. Denna västerbottenpaj bjöd vi våra gäster på idag och den gick hem hos alla som åt den. Västerbottenpaj är perfekt till lunch och middag men även som förrätt.








Västerbottenpaj

Deg:

 

125 gram smör

3 dl vetemjöl

 

Fyllning:

 

225 gram riven västerbottenost

1 dl mjölk

3 ägg

salt och peppar

 

Tillagning:

 

Blanda smör och mjöl till en deg (matberedare rekomenderas). Tryck ut degen i en stor form. Grädda 10 minuter i 225 grader. Strö ut osten på pajskalet. Vispa mjölken tillsammans med ägg och tillsätt salt och peppar. Häll smeten i pajskalet. Grädda i ca 15 - 20 minuter (225 grader). När pajen fått en fin färg är den klar. Låt svalna på galler innan servering.

 


En lyxig midsommarlunch






1 banan

1 dl grahamsmjöl

2 ägg

Mosa en banan och vispa ner äggen och  mjölet. Lägg en klick smör i stekpannan och stek pannkakan på medelvärme tills den är fast och fått lite färg. Server med valfritt tillbehör.

//SANDRA



Midsommarfrukost

Glad midsommar! :D

Idag är jag ledig från jobbet och tog men härlig sovmorgon till klockan halv 10. Så skönt att få sova ut och återhämta sig lite efter 4 dagars jobb i stall. Har gått upp 5 hela veckan och gått och lagt mig vid 23.00, så man har varit något trött haha. Idag ska vi fira midsommar tillsammans med släkten och ev. åka till tullgarn, hur kul som helst. Hur ska ni fira? :D

Idag lyxade jag till det lite och gjorde i ordning mannagrynsgröt med banan, kanel, mandel, kokos och hasselnöts topping. Måste ju fira att jag är ledig och att det är midsommar hahah Vad åt ni för gott till frukost? :D





//SANDRA

Sommartips - vila ut och sola säkert

Sommartips!





Att jobba hela sommaren är väldigt populärt speciellt bland tonåringar från 16 år och uppåt. Men visste ni att det krävs minst 2-3 veckors ledigthet i streck för att kunna återhämta sig och ladda om batterierna inför hösten?

Tonåringar och studenter jobbar hela sommaren eftersom man vill säkra sitt pengarkapital eftersom vi annars inte har några pengar att kunna leva på. Men är det egentligen värt att jobba hela sommaren och kanske vara helt utbränd till hösten ? Är det inte då bättre att jobbar kanske 1 - 1,5 månad och vilar resten? Då är du i alla fall utvilad till hösten och orkar med dina studier plus att du har pengar att leva på.

Mitt bästa tips i sommar är att jobba med motta och se till att vila ut ordentligt. Se till att ha roligt, upplev massor av saker som du länge velat upplevat och bara va. Sommaren är gjord för att slappa, ha roligt och upplevelser. Ta dig tid till det som just du vill göra !





• Sola säkert i sommar och få en snygg bränna!

Vi alla mår bra utav sol så se till att utnyttja den så mycket som möjligt. Den ger oss vitaminer, vi får en snygg solbränna och vår hud mår bra av sol eftersom finner och liknande torkar ut. Men trotts att solen är så bra för oss ska vi ändå unvika att ligga och pressa flera timmar och vara försiktiga med att sola mellan 11 - 15 eftersom solen strålar då är som starkas. Då är riksen för att du bränner dig som störst och om du bränner dig för mycket kan du drabbas av hudcanser.

Det är viktigt att använda bra solskyddsfaktor när du solar, då är risken mindre att du bränner dig. Men kom ihåg att även om du använder solskyddsfaktor är det inte helt säker att du inte bränner dig. När du t ex badar försvinner en del därför bör man smörja in sig flera gånger under dagen för att inte riskera att du bränner dig. Att smörja in sig flera gånger under dagen gäller även om man inte badar eftersom solskyddfaktorn så småningom försvinner. Ett annat tips för att inte riskera att bränna sig är att hålla sig skuggan eller att ha kläder på sig. Skugga burkar räknas som solskyddsfaktor 12 därför kan du fortfarande få färg på dig även om du väljer att ligga i skuggan.

Vill du inte ligga i skuggan hela sommaren satsa då på en bra solskyddsfaktor och se till att smörj dig. Det kanske tar längre tid att få en snygg solbränna men det är definitivt värt det, för ärligt talat vem vill bränna sig illröd? Absolut inte skönt och dessutom riskerar du att få en rynkig hy i framtiden.


Så jobba med måtta i sommar och sola säkert! :D

//SANDRA





yoghurt med frukttopping

Blev inspirerad av gårddagens frukost och provade samma frukttopping fast till yoghurt. Dock toppade jag även även yoghurten med lite naturmix, blev så himla gott och fräscht. Älskar frukt och äter mycket av det speciellt till frukost som ni kanske märkt. Frukt ger mig den energi som jag behöver för att orka med dagen. Äter ni mycket frukt? :D








Naturell yoghurt

Äpple, päron, banan och lite naturmix

//SANDRA

energifullt löppass

Åh vad skönt det va med en springtur! :D

Benen är trötta av att ha jobbat i stall i 3 dagar, energin är låg efter att ha gått upp klockan 05.00 2 dagar i rad och helst av allt skulle jag bara vilja lägga mig i sängen och sova. Men ändå knyter jag på löparskorna och springer en runda på asfalt med ett styrkepass för benen och armarna direkt efter. Jag ångrar verkligen inte detta träningspass eftersom det var så himla kul och gav mig mycket energi. Efter träningpasset stretchade jag, hoppade in i duschen och bredde mig en supergod kvällmacka och kokade en kopp te. Härligt värre! :D

Sprang 4,5 km asfalt

30 biceps curl
20 axel
30 triceps


1 minut 90 grader
20 st stålmannen lyft på vardera ben
30 vadlyft


Dagens löparfrisyr






//SANDRA



Tacoskväll

Ikväll blev det en lite lyxigare middag i form av tacos. Tacos är så himla gott och går att äta hur mycket som helst av, man tröttnar aldrig på det. Tacos är inte bara superduber gott, det går att laga på ett kick. Alltså perfekt vardags mat egentligen men oftast äter man ju tacos på helger. Så att äta tacos så här en vardag är rena lyxen :D

Min tacos består av: Tacosköttfärs, river ost, krämfraich, röd paprika och tortillabröd. När jag var liten åt jag bara köttfärs och tortillabröd eftersom jag var så himla kräsen men som tur är så växer upp och inser att det är jättegott med paprika, krämfraish och riven ost till. Vad har ni i eran tacos ? :D





//SANDRA



gröt med frukttopping


Att jobba i stall är väldigt energikrävande och tar på krafterna därför är det extra viktigt att ladda upp med en bra frukost. Och idag ska jag förmodligen träna springning och styrketräning så då är en rejäl frukost extra viktigt.

Dagens frukost:

Kardemummakryddad havregrynsgröt med äpple, banan och päron
Pizzamacka: Havrekus med tomat, skinka, ost, basilika och oregano







Curri och fisk?

Passar currisås ihop med fisk? Hell yeah, it does! ;D

När jag kom hem idag från jobbet idag var jag rätt trött och hungrig så det fick bli en sån här man tager det man haver dag. Persilade kryddad torsk med currisås och ris. Godaste maträtten jag ätit på länge och mättade min mage och gav mig ny energi så att jag orkade cykla till stallet och rida. Det var första gången jag åt fisk tillsammans med currisås men absolut inte sista. Currisås tillsammans med fisk är så otroligt gott. Prova någon gång! :D





Ingredienser

Torsk ryggfilé 100-150 gram styck
´
Persilade krydda

smör

Gör så här:

Krydda fisken med persiladekrydda och stek den i en stekpanna tills ytan fått en fin yta på varje sida. Lägg fisken
i en ugnssäker form och kör i den i ugnen på 175 grader och låt den stekas färdigt där inne.

//SANDRA

 

 

 

 


Laddar med extra energi

Trött som jag var i morse tvingade jag min ändå upp när klockan ringde vid 5 imorse. Börjar jobba vid 7 och det tar bara 10 minuter att åka till jobbet men ändå väljer jag att gå upp 2 timmar tidigare hahah Laddade upp med extra mycket energi och kolhydrater för att orka dagen, för det behövs verkligen. Man rör på sig, böjer och lyfter tunga saker så rena rama styrketräningen kan man kalla att jobba i stall för.






Dagens frukost

Naturell yoghurt med saltås dinkelmusli, äpplen, mandel, kanel och aprikoser.
Havrekus med grevé och paprika

//SANDRA

en tanke slog mig...

En tanke slog mig idag när jag cyklade till stallet: vad är det som egentligen gör oss motiverad till att träna och leva hälsosamt? Mycket enklare är det ju att bara sitta stilla och slänga sig vilken mat som helst. Man behöver inte lägga ner någon energi alls på varken fysiska aktiviteter såsom styrketräning eller psykiska tankar om t ex hälsan. Så mycket tid man skulle spara om man inte tränade eller la ner så mycket tid på vilken mat man ska handla. Men trotts detta väljer folken ändå att lägga ner otroligt mycket pengar och tid på träning och hälsosam kost. Jag själv gör det och många många andra, men varför gör vi det när det egentligen när det finns enklare vägar att ta?


Detta tror jag driver oss människor att vilja lägger ner energi på träning och hälsa:

* Glädjen att utföra något fysiskt och uppleva utmaningen som träningen ger.
* Att man vill må bra både fysiskt och psykist.
* Få energi och ork till att klara vardagen.
* En del människor upplever att träning är mycket socialt och att det är kul att få träffa och umgås med människor i träningsmiljö.
* En del upplever det här med tränings som tävling. Man vill kännas sig duktig på något och mäta sig med andra.
* En del människor strävar efter uppmärksamhet, beröm och prestige.

Vad gör just dig motiverad till att träna och leva ett hälsosamt liv?


laddar med frukost

Klockan 05.00 ringde klockan idag så det var bara att gå upp och se glad ut. Nu börjar jag nämligen att jobba och kommer att slita och ha kul i 6 veckor. Många många tidiga morgonar och kommer vara helt slut på kvällarna men allt kommer i slutändan att lönas sig.

Laddade upp med en rejäl frukost idag som bestod av grahamsgröt med bär och ett fruktbröd med lagrad grevé ost. Lite mer energi fick jag allt !  Fruktbrödet förresten blev otroligt gott. :D








Bakardax

Bakintresset hos mig har i flera år varit stort. I början bakade jag mer fikabröd såsom tårtor, muffinsar och sockerkakor men dem senaste åren har jag upptäckt förtjusningen med att baka bröd. Favoritbrödet som jag har bakat är ett vörtbröd och danskrågbröd som har blivit så otroligt goda, inte för att skryta! Jag älskar verkligen att baka bröd men ännu mer gillar jag att äta hembakat bröd speciellt nybakat med ost och en kopp varm choklad eller ett glas mjölk till. Men nu den senaste tiden har jag inte haft tid att baka bröd, tror inte att jag har bakat bröd på 3 månader minst! Så baksuget har varit stort ett längre tag nu och jag saknar verkligen att få knåda i härlig deg. Så idag när det var perfekt bakväder kunde jag inte längre hålla fingrarna i styr och köpte en massa ingredienser till ett fruktbröd och satte igång med ett brödbak.

Brödet luktar himelskt gott så jag längtar tills imorgon när jag smaka på mitt verk ! :D












Fruktbröd

1 liter vatten

50 gram jäst

4 tsk salt

17 dl vetemjöl

4,5 dl grahamsmjöl

2 dl rågmjöl

1 dl krossad linfrön

3 dl Fikon (blötlagda)

3 dl Russin

Gör så här:

Skär det blötlagda fikonen i mindre bitar. Blanda allt utom vetemjölet och låt jäsa i 20 minuter. Blanda i vetemjölet och låt jäsa i 20 minuter till. Dela degen, knåda och forma till 4 runda bröd. Jäs på plåt i ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.

Superenkelt bröd!



//SANDRA


Styrketräning med en utmaning

Efter att ha varit relativt still hela dagen bestämde jag mig för att ta ett lätt träningpass så här på kvällskvisten. Tänkte först ta ett längre pass med crosstrainen men ångrade mig då jag kände att motivationen saknades. Så det fick bli ett härligt styrkepass istället med fokus på armar och mage. Men man ska ju aldrig styrketräna utan att ha värmt upp sig så jag ställde mig motvilligt på crossen och trampade 4,5 km. När man har tränat kondition ute under hela våren är min motivationen till crosstraining minus 100.


Idag tänkte jag utmana mig själv genom att köra 30 armhävningar på rad. Klarar 20 med mycket envishet men idag bestämde jag mig för att ta ett steg längre och klara 30. Vid 25 var jag helt slut och vid 29 kom jag knappt upp men med lite ellet rättare sagt mycket envishet klara man mycket. Så när jag gjorde den absolut sista och klarade 30 sträcket blev så otroligt glad. Nu jäklas siktar jag på att innan sommaren är över ska jag klara 40 :D


Hela styrkepasset bestod av:

1 minut snea sitsup
30 sitsup
1 minut planka
15 fällkniven

30 armhävningar
30 bicepscurl
20 triceps på bänk
20 axellyft




Ser ni hur jag svankar när jag gör armhävningar? Kan tyvärr inte göra något åt det eftersom jag är svankryggit men däremot måste jag finslipa på min teknik för det är ser förjävlig ut hahah.




//SANDRA


En lyxigare söndag

Idag lyxade vi till det hela och åkte till skanssundet och åt en god lunch/middag tillsammans med farmor och farfar. En mysig men dyr restaurang som har otroligt god mat. Jag hade svårt att välja men föll till sist för bleka med smörslungad potatis och anjovishollande sås. Gud så gott. För er som inte vet vad bleka är så är det en fisk som är släkt med torsken. En mycket god fisk så är lätt och friskt i smaken. Fisken var panerad med rågmjöl.

Vi fick in en brödkorg innan maten var klar och i den fanns bland annat spisbröd, kavring, surdegsbröd och ciabatta. Tänk er, allt var hembakat ! :D Jag föll för spisbrödet, så himla gott ska nog baka spisbröd någon dag.

En mycket lyxig söndag helt enkelt! :D







//SANDRA

yoghurt med naturmix och äpplen

Godmorgon! :D

Imorse vaknade jag ihop om att solen skulle skina så att jag kunde fotografera ute. Men till min besvikelse öser regnet ner och det är inte lite regn som kommer utan väldigt mycket. Så jag fick helt enkelt fotografera min frukost inomhus vilket jag personligen tycker är jättesvårt. Vill inte använda blixten men utan blixt blir bilderna inga bra men som sagt man är ju nybörjare haha

Dagens frukost blev en god yoghurtfrukost med en härlig blandning av olika nötter, torkade frukter och äpplen. Köpte ju en god naturmix igår, vilket jag inte ångrar. Mycket god blandning! :D

Påsen innehöll bland annat: torkade dadlar, aprikoser, russin, jordnötter, madlar, pistagenötter, paranötter, valnötter, chasewnötter och solrosfrön.







//SANDRA



Kallskuret

På sommaren är det så himla gott med kallskuret. Kallt, gott, nyttigt och enkelt. Perfekt att ha att bjuda släkt och vänner på, när någon t ex fyller 18 år, midsommar eller liknande men också på brölopp. På bröloppsmiddagen jag var på idag bjöds det på kallskuret vilket många uppskattade eftersom det blev tabbaras. Skinka, rostbiff, kalkon, grönsaker, bröd, bireost, frukter, meloner och goda digistivekex fanns på dagens kallskuretbricka.  Jag är helt tokig i brieost och rostbiff, skulle kunna äta enbart det som jag fick välja. Men det ska ju räcka till alla så tyvärr fick jag begränsa mitt intag av det :( haha   

Vi i våran familj och släkt äter ofta kallskuret både till större kalas och träffar men även som enklare luncher på sommaren. Förra sommaren bjöd t ex min farmor och farfar på kallskuret bara så där och då kan jag lova er att Alla precis Alla kom. Kallskuret is the shit! :D Gillar ni kallskuret?






















//SANDRA

I found this dress in my wardrobe

Första gången i år som jag bär klänning. Trodde inte att jag hade några snygga klänningar i min garderob men när jag skulle leta rätt på min korta jeansekjol hittade jag denna. Har inte använt den på ett år så jag tänkte att det kunde vara dags nu. Vitt är så snyggt på sommaren eftersom den framhäver ens solbränna. Vitt är också snyggt att bära på brölopp tycker jag så denna klänning fick ersätta kjolen jag tänkt ha på bröloppsmiddagen vi var bjuda på hos våra grannen. Våra grannar gifte sig idag och vi var bjuda på middagen och efterfesta eftersom vi levererade deras goda mat.










//SANDRA

Some own time

Megabesviken cyklade jag hem från affären idag utan en chokladkaka med mig hem. Den enda chokladkakan jag gillar var helt slut på både ICA, istället köpte jag mig en naturmix som tröst som jag ska ha till min frukost i morgon. En mix med nötter och torkade frukter bland annat aprikoser och dadlar, har aldrig smakat dadlar så det blir spännande. :D

Tonight, I have some owe time ! Ingen är hemma hos mig varken mina föräldrar eller min syrra så jag har tv:en för mig själv, soffan för mig själv och en god skål med frukter i. Frukterna fick ersätta chokladkakan ikväll men inget mig emot, frukter är lika gott som choklad om inte godare. Idag fick "fruktsalladen" bestå av goda rosa/röda Royalgala äpplen och himelskt goda Chiquita bananer. Åh vad jag älskar frukt! :D








//SANDRA


Inga förbud så långt ögat kan nå

"inte fika mer än en gång i veckan", "inte äta mer än 5 frukter om dagen","inte äta efter klockan 7 på kvällen", "inte äta godis på ett år", "måste träna hårt pass för att kunna unna sig något gott", "inte ta en extra portion fast att suget efter mer är stort". Förbud, förbud, förbud och återigen förbud.

I min kostfilosofi ingår inga förbud utan man ska kunna äta vad som helst och närsomhelst. Inga förbud så långt ögat kan nå. Men vill bara inflika lite snabbt att jag går inte emot det här med att man bör äta nyttigt och bra för vår hälsas bästa. Men ingenting ska handla om förbud!


Har ni tänkt på att vad förbud ställer till med? Om du skulle förbjuda dig själv att inte äta godis på ett år, hur kommer din hjärna att reagera? Kommer den att ställa in sig på att inte äta godis eller kommer begäret efter godis öka?  Jag tror att hjärnan garanterat kommer att ställa in sig på att vilja ha mer godis och begäret kommer att vara värre än innan förbjudet.

Om du testar någon gång och säger så här: "köp ingen glass" eller " Titta inte på gubben som sitter på parkbänken" eller " tänk inte på en elefant". Vad tror ni händer? Inte kommer du att strunta i att köpa en glass, du kommer definitivt tänka på en elefant och du kommer definitivt kolla på gubben som sitter på parkbänken. Psykologiska rön avslöjar att vår hjärna inte har möjlighet att uppfatta ordet inte. Ordet Inte uppfattas negativt i hjärnan och därför kommer hjärnan helt och hållet strunta i ordet och istället fokusera på orden runt omkring, alltså köpa en glass, en gubbe på parkbänken och en elefant. Testa och se!


På min blogg kommer att vara stenhård med att inga föbud ska förekomma. Mina tips, fakta inlägg, träningsinlägg och recept är till för att inspirera andra att leva ett hälsosamt liv utan en massa krav och förbud. Sen är det upp till er om ni vill följa dem eller inte. Ni ska inte känna er tvingade till någonting.





Ikväll ska jag unna mig något jättegott som jag inte ätit på länge. En marabou premium choklad med cacao nibs, en av de få chokladkakor jag gillar. Varken söt eller betsk utan helt fantastiskt god! :D

//SANDRA


Chokladgröt med bananmouse

Morsning korsning! :D

Idag tog jag mig en rejäl sovmorgon och vakande vid 10.00. Kunde verkligen inte sova igår utan gick och la mig vid 23.00 men somnade inte förän halv 2. Ush vad jag hatar sånt, får panik när jag inte kan somna. Men tillslut gjorde jag det eftersom jag drömde om att jag fick fotokurs av mina föräldrar haha. Jag brukar ha svårt att somna när jag är inne en hel dag, vilket jag var igår. Pissdåligt väder igår och jag spenderade för mycket tid framför datan och tv spel tillsammans med en kompis. Idag är i alla fall vädret toppen och jag ska snart dra ut på en cykeltur till stallet. I eftermiddag ska jag på bröloppsmiddag, trevligt ! :D

Dagens frukost: Chokladgröt med bananmouse







Recept

Saltås dinkelgröt 1,5 dl

Lite kakao

Salt

Vatten 3 dl


Koka gröten som vanligt fast med kakao i.


Bananmousen

Mosa en banan med en gaffel och lägg bananmousen på gröten.


//SANDRA




Torsk med räkor, grön sparris och brynt salviasmör

Det är inte inte ofta vi äter fisk hemma eftersom min syrra verkligen hatar det. Så synd eftersom vi andra i min familj älskar det så himla mycket. Så idag när hon inte är hemma passar vi på att göra en extra god fiskrätt. En mycket mycket god en, en fiskrätt jag tycker att ni där hemma ska prova. Visst ser det gott ut? :D








Recept

4 portionsbitar torsk, krav- eller MSC-märkt (140 gram)

500 gram räkor med skal
2 liter vatten
3/4 dl salt
400 gram grön färsk sparris
4 rädisor
1 dl riven pepparrot
salt

Brynt salviasmör

Salviablad från 1 kruka

100 gram smör

 

Gör så här

Skala räkorna. Koka upp vattnet och salt i en stor kastrull. Lägg i fiskbitarna och ta från värmen. Låt ligga ca 7 minuter, kontrollera att fisken är klar. Skär bort den nedre torra delen av sparrisen. Koka sparrisen i saltat vatten 2 - 4 minuter. Skär rädisorna i tunna skivor. Salviasmöret: Bryn smöret lätt brunt under vispning i en liten kastrull. Lägg i salviabladen mot slutet. Lägg upp fisken på tallrikar med sparris, rädisor och räkor. Toppa med pepparrot och slå över smöret precis före servering. Servera gärna med kokt färskpotatis och citronskivor.

Tips: Jag är inte så förtjust i rädisor och pepparrot så jag valde att ta bort det från min fisk men det blev gott ändå! :D

//SANDRA


Pizzaomelett

Pizzaomelett

Idag var jag återigen sugen på omelett och tänkte först göra en ostomelett. Men när jag letade i kylen efter osten hittade jag tomat och skinka och tänkte " undrar om man kan göra en pizzaomelett"? Jag provade så klart och gud så gott det blev. Ytan blev knaprik på grund av osten och tillsammans med fyllningen påminde denna omelett mycket om pizza i smaken faktiskt.








Recept:

2 ägg

salt, peppar, Cayenepeppar

1 dl mjölk

Tomater

Skinka

Ost

Basilika och oregano

Vispa ihop äggen, kryddorna och mjölken i en bunke. Lägg matfett i en stekpanna och låt det smälta. Häll i smeten. Lägg på tomater, skinka och strö över osten.  Strö över basilikan och oreganon. När omeletten är fast är den klar!  :D


//SANDRA

attitude makes a big difference








//SANDRA

torka frukter och bär

Igår var jag riktigt rastlös så då gjorde jag något som jag länge velat testa - att torka frukt! Den senaste tiden har blivit ett stort fan till torkad frukt, bland favoriterna finns aprikoser, tranbär och blåbär. Men som sagt igår provade jag torka egen frukt och det blev bananer och hallon. Bananerna blev goda men hallonen, Uhm vad goda dem blev! :D








Egen hemmagjord musli

Torkade bananer

Torkade hallon

Dinkelflingor

Kanelrostade hasselnötter

Linfrön

Russin


Torka frukt och bär


Bär och eller frukt

Bakplåtspapper



Sätt ugnen på 70 grader. Lägg frukten och eller bären som du vill torka på en plåt. Kör in plåten i ugnen och låt dem torka i 8 timmar.

Tips: eftersom det tar så lång tid så är ett tips att torka mycket och olika frukter på samma gång.


//SANDRA

mellismacka i mikron








Godaste mellismackan på länge!

Eftet löpningen idag ville jag få i mig något snabbt eftersom jag var så hungrig. En macka med skinka, ost, basilika och banan släckte min hunger. Slängde in mackan i ugnen så att osten fick smälta tillsammans med skinkan, åh så gott det blev!  :D

Lingongrova special á la Sandra

Lingongrova

Grevéost

Skinka

Banan

Basilika


Bre en lingongrova med smör och lägg på skinka och ost. Kör in mackan i mikron på medelvärme i nån minut så att osten smälter. Strö över basilika och lägg på skivade bananer. Superduber gott! :D


//SANDRA


Uthållighetstest idag

Vädret är kyligt och vindarna blåser kraftigt. Vad gör man en sån här dag mån tro? Jo, man sticker ut och springer så klart! :D Det finns inget bättre än att springa när det kyligt, man får liksom mer energi och vinden gör att man får en extra kick. Något som också gör att det är bäst att springa när det är kyligt är att man oftast vill springa fortare för att få upp värmen och komma hem fortare.

Nu har jag precis kommit hem från hejdundrande skön löprunda. Etersom det var så härligt ute och friskt på grund av kylan då passade jag på att utmana mig själv genom att springa 8,9 km. Tog det mest lugnt eftersom jag var inställd på att klara distansen mer än att få en sån bra tid som möjligt. Att få en bra tid på denna distans satsar jag på när loppet väl är. Att springa på samma distans som loppet är på gör jag mest för att bygga upp mitt självförtroende, träna uthållighet och se om jag klarar distansen. Jag tänker så här " har jag en gång klarat något kan jag göra det igen". 


Tid:
47 minuter

 

Distans: 8,9 km


Löpningen idag gick jättebra. Hade egentligen inte tänkt springa alls idag men vädret var så inbjudande att jag inte kunde låta bli. Hela löppasset var helt underbar, hade energi från början till slut. Trodde jag skulle vara trött efter halva vägen men halva vägen gick utan att jag kände någon gnutta av trötthet. Kände också att jag kunde ta i mer än vad gjorde och det är mycket positivt. Förra året när jag tränade på distansen 8,9 km innan loppet klarade jag bara halva rundan och på andra försöket klarade jag det med nöd och näppe. Så nu är fett taggad inför stadsloppet som går om stapeln om 2 veckor! :D






//SANDRA





promenad för hälsans bästa

Att promenera har den senaste tiden blivit alltmer en populär motionsform. Även om kanske promenader inte ger lika mycket som ett ansträngande joggingpass eller ett mycket svettigt danspass så har faktiskt promenader en hel del fördelar. Att promenera är för det första gratis, man får i sig D - vitaminer från solen, frisk luft, en trevlig pratstund ifall man är 2 och en promenad är mycket avkopplande.






Av att ta en promenad stärker du ditt hjärta. Du får också väl fungerande lungor, kärlsystem och muskler. Genom att endast promenera i 30 minuter varje dag minskar du dina odds att utveckla metabolt syndrom. För er som inte vet så är metabolt syndrom ett samlingsnamn på riskfaktorerna som är kopplade till högre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och stroke. Genom promenader håller du ditt hjärta friskt eftersom du sänker det onda kolestrolet och höjer det goda. Du minskar också risken för att utveckla högt blodtryck och om du är en person som redan har det kan du genom promenad dagligen sänka blodtrycket.


Du blir också gladare av promenader. Promenader kan lindra depression, ångest och stress. Och även här räker det med en halvtimmes promenad för att du ska kunna känna en förändring. Förklaringen till detta är att promenader hjälper kroppen att producera endorfiner som är kroppens naturliga lyckohormon. Under en promenad gör du dig också av med stresshormonerna och ger din själv och din kropp ny energi.


En promenad 30 minuter om dagen är tillräckligt med motion för att du lättare ska kunna hålla vikten. Tips för att få ut mer av promenaderna är att se till att ta i ordentligt och gå så att du blir varm. Skaffa dig en steg räknare och se till att gå minst 10.000 steg om dagen. Om du känner dig riktigt hurtig och vill få ut ännu mer av promenaderna införskaffar du dig ett par gåstavar. Då tar du automatiskt i mer och du förbättrar din kondition och styrka.







Effekt

Studier som gjorts visar att förbränningen är extra god vid långintensiv träning och hungerkänslorna försvinner. För den som vill gå ner i vikt är det extra bra att promenera mycket eftersom kroppen inte heller belastas lika mycket som vid t ex löpning. Istället stärks kroppen genom den långintensiva och kontinuerliga rörelsen. Du stärker även ditt skelett och muskelstyrkan ökar.


 

//SANDRA


Nyttiga rågscones

Hallå där!

Hur mår ni? Idag mår jag toppen men är lite trött. Vaknade halv 8 och kunde verkligen inte somna om så jag gick upp och bakade scones. Men istället för att göra sconsen på vanligt vetemjöl bytte jag ute mjölet till rågmjöl. Lite svårare att göra men det blev mycket gott. Att byta ut vetemjölet till rågmjöl istället gör sconsen också mycket nyttigare. Istället för smör använde jag mig av olja just för att göra sconsen ännu lite nyttigare. Har ni gjort scones på rågmjöl någon gång? :D


Dagens frukost

Rågscones, 1 löskokt ägg och en kopp Twings forest fruit te.






Rågscones

4 1/2 dl rågmjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl olja (t ex olivolja)

2 dl mjölk eller filmjölk


Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela oljan i degen, med fingrarna. Blanda ner mjölken eller filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i två-tre bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 270 grader i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och låt sconsen svalna lite innan servering.

Pålägg?


På mina scones idag hade jag ost och skivade bananer på ena och skinka på den andra. Går lika bra att ha ost och marmelad på eller varför inte leverpastej? Pröva dig fram ! :D


min onsdag

Härligt väder det har varit idag, varmt men ändå blåsigt. Ett perfekt väder att vara ute och träna i men ändå tillbringade jag hela förmiddagen inne och fixa med bilder. Efter lunch idag åka jag med mamma och syrran till stan för att fixa lite grejer så hela eftermiddagen gick åt det. Väl hemma igen bestämde jag mig för ta en promenad i skogen för att få lite frisk luft, renas tankarna, leva i nuet och sträcka på benen lite. Eftersom jag är en rätt stressad person som hela tiden är i farten och många bollar i luften är en promenad med fokus på nuet den bästa avkopplingen för mig. Jag brukar gå och tänka på saker  runt omkring i min omgivning, stanna och kolla på blommor, gå långsamt och mycket annat som gör mig lugn. Under dessa promenader lägger jag inget fokus på att det ska ge mig någonting, alltså träningsmässigt utan är endast till för att göra mig lugn. Detta är verkligen ett bra tips till er där ute som är stressade, att gå en promenad och leva i nuet! Jag lovar att det funkar :D



Efter middagen idag tog jag en härlig cykeltur till stallet och red. Snart är jag uppe i 60 mil och då ska jag fira med något haha




//SANDRA


Ungsomelett

Dagens lunch bestod av en ungsomelett!

Jag brukar inte ha så himla stor aptit vid lunch utan vill bara ha något enkelt och lätt. Då passar omelett väldigt bra ! Idag provade jag något helt nytt, att göra omelett i ugn. Går snabbare att tillaga och mycket godare tycker jag. Har ni provat ungsomelett någon gång? :D










Ungsomelett för 1 portion

2 ägg

1 dl mjölk

Vitpeppar och salt

Skinka


Gör så här:

1. Vispa upp äggen med salt och peppar. Vispa ner mjölken, lite i taget. Strimla skinka och lägg i smeten. Lägg matfettet i formen som omeletten ska gräddas i och låt det smälta i ugnen.

 2. Ta ut formen och häll i omelettsmeten. Grädda omeletten i 250° i ca 15 minuter. Tiden beror på hur stor formen är. Omeletten ska stelna, få vacker färg och höja sig en smula. Lossa försiktigt omeletten från kanten av formen. Strö ev. över lite dragon för smakförhöjning.


//SANDRA


Mannagrynsgröt

Imorse vaknade jag på rätt sida av sängen. Det känns som om denna dag kommer att bli perfekt, vädret är underbart och jag har precis slängt i mig en god frukost. Det fick bli mannagrynsgröt idag, något jag verkligen älskar. Åt det jättemycket när jag var yngre men nu var det flera år sedan jag gjorde det. Så när jag hittade mannagryn i skafferiet blev så glad och var tvungen att göra i ordning en portion hahah När jag var liten hade jag alltid socker och kanel på min mannagryn men idag körde jag på kanel, hasselnötter och hallon. Mycket godare! :D










Mannagrynsgröt  2 portioner


4 dl mjölk

0,75 dl mannagryn

salt

1 tsk kardemumma

hallon

hasselnötter

Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa i mannagryn, salt och kardemumma och låt sjuda under omröring ca. 3 minuter.  Häll mannagrynsgröten i en skål och dekorera med frysta hallon och hackade hasselnötter.

//SANDRA


Rumstempererad mat för vårt inre

Visste ni att temperaturen på de ni äter och dricker varje dag påverkar kroppens organ?

Iskalla drycker och maträtter kan vara jätte gott speciellt på sommaren men de försvagar våra inre organ. Skållheta maträtter och drycker som man nästan undviker att tugga innan man sväljer skadar munnens slemhinnor, förstör magslemhinnan och demolerar våra smaklökar. Det allra bästa för oss är faktiskt drycker och mat som är rumstempererade. Maten och drycken ska alltså inte vara för varm eller för kall. Genom att tänka tänka på detta och att vara rädd om sitt inre, påverkar och syns detta även på ens yttre. Kram <3






//SANDRA

konditionspass med styrketräning

Jag hade så mycket energi idag och kände mig jätte sugen på en löprunda trots träningsvärk och allt. Så jag knöt på gympaskorna och stack ut och sprang en runda i skogen. Vet inte rikitgt hur lång rundan jag springer i skogen är men rundan tar ungefär 20 minuter så jag chansar på att den är ungefär 3,5 - 4 km. Härlig runda med mycket rötter, mycket svängar, rak väg, upp och ner och en del bra backar. Perfekt runda att träna både balans, speedökningar och backar på.

I början av passet kändes det jättebra men efter ett tag började det kännas ordentligt i magen och benen. I sista backen som också är lite brantare kände det verkligen så jag orkade inte riktigt ta lika mycket som jag brukar göra i backar. Jag brukar alltid lägga in en spurt i slutet av ett löppass för att träna inför loppet och spurten blir bara bättre och bättre. Idag dock orkade jag inte riktigt spurta lika fort som vanligt men är ändå nöjd med dagens konditonspass.


Efter konditionspasset tog jag ett härligt styrkepass av mage och armar.

1 minut snea sitsup

1 minut plankan

30 sitsup


20 triceps på bänk

20 armhävningar

 30 st Biceps curl med vattenflaskor på 4 kg på vardera arm







Denna vecka ska jag få in 2 konditionspass till. En på 5 km och sen ska jag utmana mig själv på 8,9 km. Ska även lägga in styrkepass efter konditionspassen. Då ska jag köra en genomgång av både mage, ben och armar.

//SANDRA






Gott med grahamsgröt

 

 Good morning everyone!

Så himla skönt med sommarlov. Kunna gå upp när man vill, sitta och njuta av en jättegod frukost i lugn och ro och bara ta det lugnt hela morgonen. Idag gjorde jag i ordning en Jättegod frukost, satte mig framför sommarlovsmorgon och kollade på flyg 24 saknas (tror jag det heter). Sommarlovsmorgon är väll mer inriktad åt mindre men dem har även en del serier som passar oss äldre med och dem serierna tycker jag är bra.

 





Dagens frukost - grahamsgröt med banan, hallon, mandel, kokosflingor och ett löskokt ägg.


1 dl grahamsmjöl

1 dl vatten

1 dl mjölk

kanel

kokosflingor

mandel

frysta hallon

banan



Koka gröt på grahamsmjölet, mjölken och vatten som vanligt. När gröten är fast är den klar. Häll gröten i skål, strö över kanel, lägg på skivade bananer, strö över madel och kokosflingor och dekorera gröten med frysta hallon. Klart! :D

Servers med ett löskokt ägg


Hemmagjord fruktmusli

Godmorgon kära bloggläsare!


Idag bjuder jag er på en riktigt god frukostbomb av min extremt goda frukost jag gjorde i morse. Var jättesugen på fruktmusli och yoghurt i morse men hade ingen hemma och lusten att gå till affären med min underbara träningsvärk var inte så lockande. Så för att bli av med mitt sug gjorde jag en egen istället av saker jag hade hemma. Resultatet blev en jättegod fruktmusli ! :D















Egen hemmagjord fruktmusli


Dinkelflingor

Linfrön

Aprikoser

Äpple

Russin

Pumpafrön

Honung



Skiva äpplet och aprikoserna i småbitar. Blanda alla ingredienserna i en skål och ringla över honung. Blanda sedan runt alla ingredienserna med honungen. Klar!

OBS:
När jag gjorde fruktmuslin använde jag mig inte av några speciella mått utan höftade mest.


köttfärssås med färsk basilica








Ingredienser till 2 personer

1 medelstor gul lök

 150 gram köttfärs

 1 dl krossade tomater

 2 krm salt

 1/2 krm peppar

 1/2 krm paprikapulver

 2 krm örtkryddor

 2 msk tomatkethup eller 1 msk tomatpuré

till stekning

Smör eller margarin


Granering

Färsk basilica, riven ost och ev. cayenepeppar.



Skala och hacka löken. Smält margarinet i en stekpanna eller liten stekgryta. Fräs löken tills den fått ljusgul färg. Lägg i köttfärsen och låt den steka tillsammans med löken i ca. 5 minuter. Hacka under tiden sönder köttfärsen till en grynig massa. Tillsätt krossade tomater, kryddor och tomatketchup eller tomatpuré. Låt det koka i 5 minuter på svag värme. Servera köttfärssåsen till nykokt pasta. Granera köttfärssåsen med färsk basilica, river ost och ev. cayenepeppar om man vill få den lite starkare.

//SANDRA


Dagens träning

Hallojsan!

Efter frukosten idag tog jag en härlig men jobbigt löprunda på 4,5 km asfalt. Tog i för mycket i början och blev jättetrött på slutet men lyckade ändå få till spruten relativt bra. Löppasset tog ungefär 20 minuter. Så härligt att äntligen vara igång igen med löpningen på riktigt. Nu är det bara 3 veckor kvar ungefär innan stadsloppet är och jag ska se till att försöka springa 2 - 3 dagar i veckan innan loppet. Sista veckan blir det lite mindre springning och istället laddning i from av kolhydrater. Eller det kommer inte bli mindre springning utan kortare pass. Benen måste vara utvilade för att orka springa 8,9 km.

Efter springningen tog jag ett härligt styrkepass med fokus på magen och benen. När passet var klart var jag helt slut och det kände rejält i benen och mage. Träningsverk imorgon? :D

Dagens styrketräningspass:

30 sitsup

1 minut snea sitsup

1 min plankan

 

30 snea benlyft
30 vadlyft
1 minut 90 grader

 



//SANDRA


Bananomelett med madelspån

Idag efter löprundan blev jag så himla sugen på omelett. Omelett är så himla enkelt att göra eftersom den sköter sig själv på stekpannan och är även en utmärkt lunch efter ett träningspass. Man kan göra omelett i ofantligt många variationer bland annat med skinka, ost, grönsaker, korv, tonfisk och kyckling. Varför inte använda gårdagens rester i omeletten? Use your imagination and create the perfect omelette. It will taste better if you do it.











Bananomelett med madelspån

2 ägg

2 dl mjölk

salt, örtsalt, peppar

1 banan

smör

Granering

Madelspån


Vispa ihop äggen, kryddorna och mjölken til en porös äggsmet. Värm en stekpanna på svagvärme och smält mattfettet. Häll äggsmeten i stekpannan och låt den va. När ytan på omeletten börjar bli fast lägger du på skivade bananer och dekorerar omeletten med madelspånen. Omeletten är klar när ytan är fast. Tips: Stek hellre omeletten på svagvärme under en längre tid, då minskar du risken för att bränna den.

//SANDRA




Lovely sunday

Dinkelgröt med bananer och madelspån!







Godmorgon! :D

Imorse vid 5 tiden vaknade jag och hela familjen av att det var storm ute och regnet var piskade mot fönstrena. Verkligen inte roligt att vakna till detta men vi alla lyckade somna om och vakna igen till halv 9. Nu är vädret lite halvdant men ingen storm ute som tur är så jag drar nog ut på en löprunda lite senare. Man passar ju på när vädret inte är allt för varmt. Kanske tar en extra lång, vem vet? :D efter det ska jag också ta en extra lång styrketräningspass. Lovely! :D

Dagens frukost!

Idag laddar jag upp med en rejäl frukost eftersom jag tänkte träna innan lunch idag. Vad är då bättre än gröt med banan och madelspån? :D Madelspån ska jag börja använda mig mer av i mina frukostar, så himla gott. Lite sötare  och passar superbra till mycket. Till gröten gjorde jag i ordning på knäckemackor och en kopp te.


Dinkelgröt med banan och madel:

1,5 dl saltås dinkelgröt

3 dl vatten

skivade bananer

linfrön

hackade madelspån


Älskar gröt! :D

//SANDRA


2 goda förrätter






Förrätt nr. 1

En förrätt för dem vuxna eller för dem yngre som gillar sill. Till denna förrätt har jag använt mig av bördet solros och rågbröd och lagt på hårdkokt ägg, skärgårdssill och toppat med färsk persilja.

Förrätt nr. 2

En förrätt för dem mindre barnen och för dem allra kräsnaste. Har använt mig av samma sorts bröd men istället brett på filadelfia ost och skinkinnanlår. En mycket god och lätt förrätt tycker jag och mycket god. Filadelfia ost och mörkt bröd tycker jag är en jättebra kombination tillsammans.

//SANDRA


a warm day


Kolla vad jag har lyckats åstadkommit?

Känt mig lite off från bloggen den senaste dagarna och det har märkts på statistiken. Men det har varit så mycket den senaste tiden allt från kalas till studentfest och plus att det har varit så varmt att lusten att sitta inne och blogga inte har varit så stor. Men dock har jag grymt många, roliga och bra ideér pågång som jag längtar efter att få dela med mig av till er. Dock får ni vänta och se, vill inte avslöja några detaljer utan det får bli en överraskning för er. :D

Idag har badad med ponnyn tillsammans med min kompis, varit på 18 års fest, firat min lillebror och käkat tacos hos mina kusiner. Älskar tacos över hela mitt hjärta <3 Tog också en härlig cykeltur i dagen hetta men det blev en liten lugnare cykeltur eftersom det var så varmt och jag var lite småseg. Kan erkänna att det faktiskt var skönt att inte ta i för kung och fosterland för en gång skull. Den senaste tiden har jag faktiskt börjat lärt mig att ta det lugnt och varva ner. Förut kunde jag liksom inte sitta still i en sekund och blev sur om jag inte hade något och göra. Har liksom blivit lugnare inombords, förut var jag så stressad.

Imorgon ska jag ta en springtur på asfalt och träna styrka, resten av dagen ska jag bara ta det lugnt. Sola och kanske baka? Så länge sen man bakade så det kanske är dags nu, väldigt sugen på pizzabullar av någon anledning!? Låter i alla fall som om morgondagen kommer bli perfekt ! :D

//SANDRA


Bärgröt

Bärgröt med ost och skinkmacka!



Startade dagen i vanlig ordning med en god och ordentlig frukost. Gjorde i ordning en bärgröt av dinkelflingor, hallon och blåbär. När gröten nästan var klar hade jag i lite nötter och russin för att få lite extra piff på gröten. Det blev hur mumsigt som helst! :D

Nu ska jag snart i väg på 18 års fest så uppdateringen i dag blir lite seg men tar igen allt när jag kommer hem. Är det något speciellt ni vill att jag skriva om? I så fall får ni jätte gärna lämna förslag :D

Bärgröt

1,5 dl dinkelflingor

hallon och blåbär

russin och nötter

3 dl vatten

Blanda alla ingredienser förutom russina och nötterna. Koka upp gröten på svag värme tills den börjar bli fast och ha då i nötterna och russina. Låt sedan gröten stå och småkoka i några minuter tills den är helt klar. Superduber gott! :D

//SANDRA


Min första sommarlovsdag

Sommar sommar sommar, härligt med sommar! :D

Vad jag älskar sommar, finns verkligen inget bättre. Inga läxor, ingen press, inga tidiga morgon, inga tider att passa. Så avkopplande att bara kunna va och själv kunna välja om man ska hitta på något eller bara ligga och lata sig. Oftast ligger ju inte jag och latar mig så ofta men jag har ju friheten att kunna välja det om det skulle vara så. På somrarna behöver man bara fokusera på sig själv och göra roliga saker såsom att åka och bada, sola, hänga med kompisar, vara ute länge och gå upp när man vill. 10 veckor bara roligt, det förtjänar verkligen vi som går i skolan på något sätt.

I sommar kommer jag att ta till vara på all ledig tid jag har och bara göra sånt som är kul såsom träning, hänga med kompisar, vara ute, sola och göra sånt som är svårt att hinna med när man går i skolan. Tänk er att kunna gå upp när man vill, kunna chilla på förmiddagen, hänga med kompisar på eftermiddagen och träna på kvällen eller varför inte ta en morgonträning och ha hela dagen till att göra annat? Sommaren är bara för bra eller vad säger ni? :D

Min första dag på sommarlovet! :D

Idag tog jag en riktigt skön sovmorgon, sov till klockan 9. Gjorde iordning en jättegod frukost med bär och satt bara och njöt hela morgonen med en tidning. Ägnade hela morgonen till att bara chilla runt och gjorde en del viktiga saker såsom att ringa jobb och skriva önskelista. Fyller ju år snart, 17 år. Älskar att skriva önskelistor, skriver ner allt jag önskar mig även sånt som jag vet inte kommer att få. T ex en resa till Italien hahaha Man kan ju alltid hoppas :D Brukar era önskelistor vara realistiska eller en blandning mellan realistiska och orealistiska?

Tog sedan en härlig cykeltur eller rättare sagt en svettig och jobbig cykeltur till stallet. Hade så mycket energi att göra mig av med så jag tog i extra mycket speciellt i backarna. Cykling är rätt muskelkrävande och det märks verkligen i backarna. Det känns i framsidan av låren ! :D

Resten av dagen har jag inte gjort så mycket än att sola och fixat med bloggen men också firat min kusin som tagit studenten. Längtar tills jag gör det, tänk att få slippa skolan helt. Fan så skönt! :D 2 långa år kvar, hoppas det går fort.

Som ni kanske märkt så älskar jag att babbla, där av smeknamnet vagnhärads pratkvar xD

//SANDRA

 

 


Den gröna superfrukten - avokadon


Avokokadon innehåller nyttiga, enkelomättade fetter som sänker blodtrycket och tros minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Den är rik på vitaminer och mineraler som B6-vitamin, folsyra, kalium, A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin och innehåller även den nyttiga fettsyran Omega 3, som förhindrar rynkor och förbättrar hjärnkapaciteten.


Hud & Hår: E-vitaminen ger mjuk och frisk hud och glansigt hår


Avocadomask med honung

1 avocado
2 msk honung

Mosa avocadon och tillsätt honungen. Applicera i ansiktet och låt verka i 20 minuter, massera in masken en stund innan den tvättas av. Avocadon är rik på mjukgörande och fuktgivande oljor som lätt tas upp av huden. Honung är mjukgörande och lugnande för huden. Masken passar alla hudtyper.

Avokadomask för fet hy:

 Avokado med citronsaft

Avokadomask för torr hy:

 Avokado med olivolja och banan


Låt sitta i 20 minuter och skölj sedan bort med ljummet vatten
.



//SANDRA

















sommarlov :D

Yoghurt med honungsrostade nötter och havregryn och frusna bär!





Hallojsan! :D

Första dagen på sommarlovet och firar det med en jättegod frukost. Det fick bli en yoghurtfrukost med honungsrostade havregryn och nötter med frusna bär. Till det gjorde jag i ordning en jätte god kesomacka av brödet solros rågbröd. Älskar verkligen keso på macka! :D

Bär förresten är något som förekommer ofta i mina frukostar speciellt den senaste tiden. Nu på sommaren är det extra gott att ha bär i t ex yoghurten och gröten eftersom det smakar så sommrigt på något sätt haha Mina favoritbär är blåbär och hallon, vilka är era? :D

Längtar tills man kan gå ut i skogen och plocka egna bär och göra något riktigt gott av t ex blåbärspaj. Blåbärspaj mina vänner är tillsammans med kladdkaka och äpplepaj dem få fikasakerna jag gillar. Nån som vet när blåbär brukar komma upp? :D

Nu ska jag börja göra lite nytta såsom hm, kanske gå ut lite i solen. Det är sjukt varmt som vanligt så det blir väll att ladda upp mycket med vatten under dagen. Annars kommer jag nog förmodligen få huvudvärk ikväll och det vill jag inte för vi ska på stundfest.

Oj vad jag babblar hahah hoppas ni står ut!  :D

//SANDRA



den nyttiga laxen







Dagens hälsotips är lax! Det är fantastiskt gott, bra för hyn, mättande och otroligt nyttigt. En del läkare hävdar att den som äter lax till lunch och middag tre dagar i rad ser en stor skillnad på sin hy bara efter tre dagar. Isn´t amazing? Man kanske ska testa det någon och se om det värkligen stämmer :D

Något annat som är bra med lax är att innehållet av högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, Selen och Magnesium är stort. Lax är också en fet fisk som innehåller rikligt med nyttiga fetter. Framför allt innehållet lax Omega 3-fettsyror som är viktigt för bland annat hjärnans funktioner, kärlen, synen och nervsystemet. Undersökningar visar dessutom att omega3 är bra för humöret och motverkar mentala sjukdomar som ADHD och depression. Dessutom är den bra för minnet och brist på Omega 3 har bland annat kopplats till dyslexi.

Lax är en av kostrådgivarnas favoritmat och det är inte så svårt att förstå !


Grillad teriyaki lax:

Ingredienser (4 portioner):


600 g skinnfri laxfilé 

3 dl soja

0,75 dl torr sherry

5 msk socker

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära 

Tillagas så här:

Blanda marinaden och rör tills sockret är löst. Skölj och torka av laxen med hushållspapper. Skiva laxen i små portionsbitar, gärna så det blir två var. Lägg laxen i en form och häll över hälften av marinaden. Täck formen och ställ laxen i kylskåp att dra ca 2 timmar.


Sätt på grillen och ta fram laxen så den får stå i rumstemperatur en stund. Lägg laxen i en ugnsform eller på galler över en liten långpanna. Grilla 3-5 minuter per sida, vänd laxen en gång och pensla med marinad.


//SANDRA


I like too run in the forest

Halloj!

Har precis kommit tillbaka efter en jäkligt skön springtur i 26 grader! Det blev en runda i skogen istället för på asfalt som jag hade tänkt från början men vill inte ta ut mig för mycket när jag precis varit sjuk och allt. Att spring omkring i naturen är nog det härligaste som finns på sommaren. Något mindre härligt är värmen men den får man helt enkelt stå ut med. Nu är jag full av energi som ska ta en snabb dusch för att sedan rejsa ner till bussen och gå på skolavslutning. SEEEEN ÄR JAAAAG FRIIIIIIIIII! :D

Bjuder på denna "host" snygga bild xD



Sprang 3,5 km

gjorde sedan några strykeövningar för mage och armar.

Nu är jag verkligen fit for fight igen! :D

I helgen tar jag asfaltsrundan 4,5 km, hell yeah!

//SANDRA

Skolavslutningsfrukost










God morgon! :D

Idag är det den sista dagen innan den efterlängtade sommarlovet börjar. Det ska bli så fruktansvärt skönt att slippa allt stress och press och bara gör sånt som är kul. Börjar halv 2 idag så jag tror nog jag sticker ut och powerwalkar eller springer en runda innan nu när jag är frisk och allt. Ikväll ska vi fria min pappa som fyller år och vi ska kanske gå ut och äta. Det blir ju ett perfekt avslut på denna dag om man tänker efter! :D

Dagens frukost:

Idag var jag varken sugen på yoghurt eller gröt så det fick bli en mackfrukost med te. Har aldrig i hela mitt liv druckit te och gillat det men idag var det första gången jag gjorde det. Hemskt gott det var! :D

Lingonggrova special 2 st

1. filadelfiaost och leverpastej
2.  filadelfiaost och serranoskinka

Te: Twinings Green Tea och Forest Fruit


Mumsfilibabba helt enkelt :D

//SANDRA


perfekt näst sista dag i skolan

Hello! Hur mår ni?

Idag känner jag mig äntligen helt frisk från förkylningen, hostar bara lite då och då. Dock är det bara lite rethosta så idag bestämde jag mig för att ta en cykeltur. Det blev den vanliga rundan till stallet fram och tillbaka på 1 mil. Något som förvånade mig under dagens cykeltur var att jag lätt kunde ta backarna och även mördarbacken med en relativt bra fart på 7:ans växel utan att det kände jobbigt eller trögt. Kanske det stämmer som vissa säger att man kan vila sig i from? Eller så har jag faktiskt blivit starkare i benen och eller fått in rätt teknik, vem vet? :D

I skolan idag hade vi tema dag kultur som gick ut på att man skulle vara i olika grupper som hade ett varsitt land. Min grupp hade Italien och som alla andra grupper skulle vi göra en monter om vårt land och bjuda på något. Vi bjöd crissini (tror jag det heter). I slutet av dagen skulle läraren utse en vinnare av bästa montern men dock blev inte våran grupps monter ens placerad haha Men det gör inte så mycket för vi hade kul ändå :D
Dagens höjdpunkt var nog lunchen eftersom lärarna gjorde olika maträtter från länderna vi hade. Bland annat Italien, Norge, Somalia, Bangladesh, USA, Kina och Ryssland. Så gott med olika kulturella maträtter och godast var nog den Italienska maten som dem gjort. Haahha rätt kul att jag fick Italien som land förresten eftersom jag älskar pasta och själv vill flyttade dit när jag blir stor. Perfekt näst sista dag i skolan, imorgon är det skolavslutning! :D


Idag blev det förresten ingen solning ute när jag kom hem som jag brukat göra eftersom jag bränt mig ganska så rejält. Så tips till er som solar: Smörj er! :D Själv har jag glömt det 2 dagar i rad och ser ut som en kräfta haha Absolut inte skönt eftersom det bräns och stramar till när jag rör mig. Ska nog smörja in mig med lite aftersun, det kanske hjälper lite.


Kram på er <3





//SANDRA


Ett steg i rätt riktning

Jag har en strategi som går ut på att inte äta eller göra något som jag inte mår bra av. Därför väljer jag bort godis, kakor, ljust bröd, läsk, fika, halv och hel fabrikat och fettrika maträtter av just den anledningen att jag inte mår bra av det. Visst fikar jag ibland men det är väldigt sällan och då fikar jag bara sånt jag vet att jag gillar. Tycker inte att man ska lägga fokus på sånt man inte mår bra av, för varför ska ska man utsätta sig själv för sånt som påverkar en negativt? Istället fokuserar jag på sånt jag mår bra av istället såsom en bra kost, träning och i alla fall försöka få en sådan bra sömn som möjligt. Att göra de som man SJÄLV mår bäst av är ett steg i rätt riktining till ett hälsosamt liv. Om man mår bra på insidan och är snäll mot själv och inte ställer för hög press eller krav på sig själv är det lättare att ta hand om sin kropp och sitt väkmående samtidigt som man lättare klarar att uppfylla dem mål man har.

Jag prioriterar alltid mina behov i första hand och tar dem fullaste allvar. Jag lever för min filosofi som lyder: alla människor har rätt till att göra sina egna val så länge dem mår bra av det och inte skadar någon annan. Att vara hälsosam är ett val som jag har gjort och ett val som man frivilligt väljer. Ingen gjorde detta val åt mig och ingen annan kan göra det valet åt er heller. Man väljer sitt eget liv och alla har rätt till det och ingen har rätt till att lägga sig i i ens livsstil. Man ska ha rätt till att vara ett hälsofreak som jag är men också rätten att få vara ett godismonster.

Ditt liv är ditt liv och ingen annans! <3





honungsrostade havregryn


Yoghurt med honungsrostade havregryn och frusna bär!








Godmorgon mina vänner! :D

Idag när jag vaknade var jag full av energi och kände mig verkligen fantasifull. Gjorde en otroligt god yoghurtfrukost med honungsrostade havregryn och frusna blåbär och hallon. Denna frukost är defenitivt en av mina favoriter och kommer nog äta den ett flertal gånger i sommar. En riktigt sommarfrukost enligt mig! :D

För 2 personer:

2 dl havregryn
1 msk smör
1 msk honung

frysta bär
naturell yoghurt

Gör så här:

Rosta havregrynen i en torr varm stekpanna under omrörning. Rör i smör och honung. Låt det svalna. Häll sedan dem rostade havregrynen på yoghurten tillsammans med frysta bär. Klart och smarrigt värre!

Macka:

Lingongrova special
filadelfiaost
advokado



//SANDRA


Should we talk about linfrön?

Krossade linfrön och hela linfrön avger ett ämne i kroppen som både är nyttiga och mindre nyttiga för oss. Det som gör att linfrön är så nyttiga för oss är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och dessutom innehåller mycket fleromättat fett. Den som dock gör att linfrön kan vara mindre nyttiga för oss är de innehåller ett ämne som heter linamarin som kan omvandlas till vätecyanid som är väldigt giftigt. Om man vi får i oss för stora mängder kan vätecyaniden ge upphos till förgiftningssymptom.

Linfrö har mycket bra egenskaper som både är bra för magen och har en unik sammasättning av nyttiga fettsyror bland annat omega 3 och 6. Dessa positiva egenskaper överväger det mindre bra t ex det här med linamarin med stor marginal. Så länge man inte överdoserar så är det ingen fara.

Lagom är bäst heter det och det gäller även linfrö.








Hela linfrön och krossade linfrön:

Hela linfrön passerar vårt mag och tarmsystem utan att varek avge några giftiga eller nyttiga ämnen. Men däremot bildas en geléaktig vätska vars innehåll är mycket positiv för tarmverksamheten särskilt vid trög mage.

Av krossade linfrön eller linfrön som tuggas sönder sker det en absorption av både nyttiga näringsämnen och linamarin. 

Sammanfattningsvis kan man ju säga att en blandning av både hela och krossade linfrön är det bästa eftersom du då både kan tillgodogöra dig näringsämnena som linfröna innehåller och även få den positiva effekten för tarmverksamheten.

 
 



Positiva fördelar med Linfrön:
 

* Förstärker kroppens immunförsvar.
* Hjälper oss att klara av stress bättre och ökar fett förbränningen.
* Ger en hälsosam tarmflora & bättre skydd mot tarmsjukdomar
* Gör huden mjuk & smidig, nagel & hårkvalitén förbättras.
* Bidrar till att minska besvär vid PMS & menstruation.
* Bättre skydd från hjärt- och kärl sjukdomar.
* Befrämjar inlärningsförmågan hos barn
* Skärper koncentrationen hos både vuxna & barn .
* Har en antiinflammatorisk effekt och smörjer lederna
* Skyddar mot vissa cancer former
* Balanserar hormon nivåer både hos men och kvinnor


Så här säger livsmedelsverket:

Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar intaget av linfrön till 1-2 msk/dag. De avråder från att man äter krossade linfrön i syfte att tillgodose sitt behov av fettsyror. För att kroppen ska kunna på ett optimalt sätt detoxifiera alltså avgifta cyanid krävs det att det finns tillräckligt med svavel tillgängligt och att ämnesomsättningen fungerar normalt. Hos människor som är sjuka och undernärda är kroppens möjligheter till detoxifiering av cyanid mycket mindre än hos en normalnärd och frisk persons kropp.



Sammanfattningsvis på detta inlägg vill jag bara säga vad jag själv tycker linfrön. Har den senaste tiden börjat använda det i min gröt och brukar även baka och äta bröd med linfrön och märker verkligen hur bra min mage mår av det. Tycker också att gröten och brödet blir mycket godare med linfrön i. Ni måste bara prova! :D Jag kan lova att ni kommer att märka skillnad direkt och ni kommer att må så mycket bättre.


//SANDRA


Musligröt



Good morning! :D

Idag är det näst sista dagen i skolan innan den efterlängtade lovet börjar. Vi kommer att tillbringa denna dagen med att utmana el -teknik programet på 5 - kamp och slutar redan vid 12, chill! :D

När jag kommer hem idag ska jag smörja mig och sedan lägga mig i solen och bara ha det gött. Känner mig mycket bättre och jag tror nog att jag kan få in ett träningspass i slutet av denna vecka. Det är så himla tråkigt att vara förkyld och att inte kunna träna men nån gång måste man bli det. Jag har ju hållt mig frisk och kry väldigt länge medan andra blivit sjuka så det kanske var min tur nu, vem vet? Snart är jag i alla fall fit for fight igen och då blir hård träning fram tills loppet. Kommer att öka till 3 gånger i veckan, alltså löpning för att vara i någorlunda form i alla fall.

Dagens frukost!

Idag exprimenterade jag lite och gjorde en jätte god gröt på saltå kvars dinkelmusli. Superlätt och smakfull!

Gjorde gröten på samma sätt som vanlig gröt och blandade i aprikoser och gojibär. Toppingen fick bli den gammla vanliga med nötter och även lite aprikoser.

1,5 dl musli
3 dl vatten
lite gojibär
lite skivade aprikoser

//SANDRA


En perfekt nationaldag

Åh vilken underbar dag det har varit idag! 

Hela förmiddagen låg jag ute i solen och läste Blossom magazine, hur mysigt som helst! Dock råkade jag få en mycket "host" snygg solbränna eller rättare sagt jag råkade bränna mig ordentligen på axlarna och framsidan av låren. Jag ser inte klok ut ! hahha Nästan gång jag solar ska jag smörja mig. Någon mer som legat ute och solat idag? :D

Har också tagit en helt underbart skön och avslappnande skogpromenad i dagens underbara värme. Efter det kände jag mig verkligen så mycket piggare och friskare än innan, tror nog att promenaden gjorde gott för förkylningen.

Jag älskar verkligen att gå promenader i skogen speciellt när vädret är fint, när solen lyser igenom träden och när himlen är alldeles blå. Det är så himla rogivande att bara gå runt omkring i skogen och leva i nuet.

Så vad säger man? Dagen har bara varit för perfekt helt enkelt och den avslutades med en supergod sallad.




Skinka

Advokado

Räkor

Tomater

Ruccolasallad

Isbergssallad

Mossarella ost


Supergott! :D


//SANDRA


en allsidig kost för hårets bästa

Vad krävs för att ditt hår ska få den bästa vården som möjligt?

Det flesta vet nog att det krävs ett bra schampo, balsam, inpackning och regelbundet besök hos frisören för att håret ska hålla sig friskt och vackert Men hur många av er där ute visste hur mycket kosten påverkar hur håret mår? Genom att äta en så allsidig kost som möjligt är den säkraste vägen till ett friskt hår.








Lax
-Lax innehåller massvis med omega-3, protin och B-12 vilket gör håret glansigt. Fisk i alla dess slag är bra för ditt hår då fisk innehåller mycket bra fetter och protein.

Mangold och Broccoli -Att lägga till mangold och broccoli på tallriken är ett utmärkt val för att få i sig vitamin A och C. Detta är vitaminer som kroppen behöver för att producera sebum, hudens egna olja hjälper hårt att behålla fukt. Kroppens naturliga balsam med andra ord.

Baljväxter (bönor, ärtor och linser) -Kidneybönor och alla sorts linser är bra för hårets tillväxt. Dessa bönor innehåller även järn, zink och biotin. Brist av biotin kan leda till skört hår eller i värsta fall håravfall. Rekommenderat intag är minst 3 (gärna fler) deciliter per vecka.

Paranötter och valnötter -Oskalade paranötter (brazil nuts) är bäst proteinmässigt och näringsmässigt. Paranötter innehåller viktiga mineraler för din hälsa och hårbotten. Valnötter innehåller ovanligt mycket omega-3 som hjälper till att hålla håret friskt.

Morötter -Ett utmärkt val av vitamin A som gör att din hårbotten håller sig glänsande utan att se fett ut. Ett perfekt alternativ till de personer som har mycket fett hår, börja äta mer morötter.

Ägg -Det spelar ingen roll hur du tillagar det. Bättre proteinintag finns inte. Ägg är rikt på biotin och vitamin B-12 som är de viktigaste näringsämnena för ett vackert yttre.

//SANDRA

Blåbärsdavos med nöttopping

 

Göödmöörgon! :D

Provade något helt nytt i morse, Davosgröt! :D
Mycket gott tycker jag och väldigt enkelt att göra. Passar er som är morgontrötta och inte orkar fixa frukost på morgonen. Davosgröt fixar man dagen innan och tar bara ut den från kylen på morgonen och äter, smidigt va? :D


1,5 dl naturell yoghurt

1 dl havregryn

1 dl blåbär

topping: nötmix bestående av hasselnötter, valnötter, russin och madel


Gör så här:

Blanda yoghurten, havregryn, mosade blåbär och ställ in i kylen över natten så att havregrynen får svälla. Dagen efter kan man toppa den goda davosgröt med t ex nötter om man vill.



Är fortfarande förkyld och hostar så jag ska nog bara ta det lugnt idag med. Ingen träning förän jag är frisk men kanske att jag tar en promenad i skogen. Det är så fruktansvärt tråkigt att vara sjuk och att inte kunna träna speciellt när man är så sugen och har spring i benen. Känner mig i alla fall piggare idag än igår och det känns också som om jag börjar bli frisk. Igår kändes det som om jag hade feber när jag vakande men imorse kändes det bra.

Förresten jag ska nog passa på att sola idag, graderna visar hela 25 grader redan. Härligt va? :D


Vad ska ni hitta på idag?

//SANDRA


Naturella nötter för hälsan

Nötter är något som jag tycker är supergott att äta, speciellt till frukostgröten eller yoghurten. Nu pratar jag inte om saltade jordnötter eller saltade cashewnötter utan helt vanliga naturella nötter.


Naturella nötter
tycker jag att fler ska börja äta av istället för godis, chips och liknande eftersom naturella nötter är rika på näringsämnen och innehåller bra fetter (omega 3). Men även om nötter är nyttiga bör intaget av det vara i en måttlig mängd för att inte hälsan och vikten ska påverkas. Rekomendationen är en näve eller 1,2 - 1 dl dagligen. 





Mina favoritnötter är naturella cashewnötter, hasselnötter, valnötter, pinjenötter och paranötter. Häromdagen köpte jag en jättegod nötmix bestående av hasselnötter, valnötter, madel och russin och finns att köpa i vilken mataffär som helst. Tycker att det blir godare om man blandar olika nötter och äter eller har i frukosten. Om ingen av nötmixarna som finns på affären faller just dig i smaken går det ju att köpa småpåsar av just dina favoritnötter i separata nötpåsar och göra din egen mix. Supergott, I promis! :D


De olika nötterna och dess näringsinnehåll:

Cashewnötter

Är rika på mineraler, vitaminer och protein. De innehåller tex. järn, kalium, magnesium och zink.


Hasselnötter

Är rika på E-vitamin, natrium, tiamin, vitamin B6, fosfor, järn och magnesium


Sötmandel

Innehåller en stor mängd E-vitamin, men är även rik på järn, kalcium, magnesium och innehåller också mycket fibrer, samt zink, natrium och kalium

Valnötter

Innehåller ALA (liponsyra), mycket protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Tros bidra till en sänkning av kolesterolet. Är även rika på natrium, tiamin, vitamin B6, fosfor, järn, magnesium och zink.

Paranötter

Är rika på selen, magnesium, kalcium, fibrer och E-vitamin



 

Jag äter nötter oftast som tillbehör till frukosten men även i bak och i sallader. Kan verkligen rekomendera att hacka ner lite naturella nötter, framför allt pinjenötter och cashewnötter i en god sallad på sommaren. Hasselnötter är supergott att ha i frukostgröten eller yoghurten och valnötter är supergott i bröd. Så om du ser ett valnöttsbröd (gärna surdegsbröd) i en mataffär så köp det, superduber gott! :D

Händer dock inte så ofta att jag äter nötter bara så där t ex en fredagskväll som snacks utan mest som topping och tillbehör till något annat. 

Hur är ni? - Tycker ni att det är godast att äta nötter som snacks eller till något? 

Varför bör man inte äta saltade nötter?

Saltade nötter må vara gott men inte så speciellt nyttigt på grund av saltet och oljan. Dessutom skapar det ett beroende, för vem har inte köpt en påse och ätit upp hela på grund av att det var så gott? Sen kan jag själv tycka att salt är beroende framkallande. Ett tag började jag äta salt på gurkan har sen dess haft svårt att sluta med det dock gäller det bara skolans gurkor. Hoppas ni förstår vart jag vill komma ! Om man jämför saltade nötter och naturella- hur många skulle vräka i sig en påse naturella nötter?  Svar: Inte många. Hur många skulle vräka i sig en påse saltade nötter? Svar: Många. 

Ni får inte missförstå mig på något sätt, jag tycker att naturella nötter är supergoda men jag skulle aldrig kunna föräta mig på det. Man skulle kunna jämföra naturella nötter med mörk choklad. Det räcker med några bitar mörk choklad och kanske en näve naturella nötter, sen känner man sig nöjd. Eftersom naturella nötter och mörk choklad är lite torrare respektiva betskare i smaken skapar det inte samma beroende som dem saltade nötterna och den ljusa chokladen. Nån som håller med mig? 


Dessa typer nötter bör man undvika!


Oljerostade: Ökar fettinnehållet med 15–20 procent, medan vitamin- och mineralinnehållet i stort sett är opåverkat.

Saltade: Saltningen ökar saltinnehållet från nästan ingen ting till omkring 1 gram per 100 gram saltade nötter, motsvarande cirka 20 procent av det maximala dagsintaget.

Honungsrostade: Ökar framförallt sockerinnehållet, eftersom nötterna omges av en honungsglasyr.

Chokladöverdragna: Bidrar med irriterande fett och socker. Det belastar hälsokontot.

//SANDRA

 


söndagsfrukost med honungsyoghurt







Godmorgon sunshines!

Hoppas ni har det bra i värmen och att ni är pigga och glada. Själv har jag dragit på mig förkylning och hostar en del så nu får springträningen ligga på hyllan tills jag är frisk. Inte alls kul att bli sjuk så nära inpå loppet och jag är supernervös att jag inte hinner träna och bli frisk inför det. Så typiskt att bli sjuk när man kommit igång som bäst ! :(

Idag ska bara ta det lugnt och lite senare dra ut till ponny som inte blivit riden sen i måndags. Han kommer förmodligen vara superpigg och bocka men vill gillart, gäller bara att hålla i sig. 

Dagens frukost!

Efter att ha ätit gröt och macka 3 dagar i rad när jag varit borta och jobbat var det hur gott som helst att äta yoghurt till frukost. Gjorde enligt mig i ordning en lyxig yoghurtfrukost med surdegsbröd. Helt underbart gott! :D 

Honungsyoghurt med saltås dinkelmusli
nötmix: hasselnötter, valnötter, sötmandel och russin
Torkade aprikoser
Äppelbitar

Tropiskt juice
Surdegsbröd med leverpastej


Tänkte först att det kunde vara mysigt att sitta ute och äta frukost med familjen men det blåste så jag flyttade in allt igen. Är ju som sagt sjuk och vill inte riskera att bli ännu mer sjuk haha

//SANDRA


kyckling och pastasallad



Hejsan hoppas!

Ursäkta för att jag inte varit närvarande dem senaste dagar. Har varit och joba hos Emelie Brolin och hade datan med mig för att kunna blogga men dock var det något strul med internet. Men nu är jag hemma igen och något bränd och kör igång som vanligt med bloggen imorgon.

Kan bjuda er på en mycket smarrig middag! :D

Pastasallad med kyckling:

Gemelli vit fiber
Paprika
tomater
soltorkade tomater
baby spenat
gurka
grillad kyckling

//SANDRA


Krämig yoghurt



 

Morning everyone! :D

Ursäkta för dålig uppdatering igår ägnade hela kvällen åt att göra klart den absolut sista uppgiften i skolan. Var egentligen klar men hade missuppfattat lite och var tvungen att ändra och lägga till lite saker. Men jag önskar att jag fick göra om allt för texten är så rörig och jag vet att jag kunde göra så mycket bättre ifall jag haft mer tid. Nu är jag jätte nervös för denna uppgift kan höja eller sänka ens betyg. Vi får veta vårt betyg inom dem närmaste dagarna. Usch! :(

Nu till dagens frukost!

Igår gjorde jag iordning yoghurt och musli och ställde in den över natten i kylen. Dagens efter alltså idag var den härligt krämig och kall med mycket smak. Yoghurten har ju under natten dragit åt sig smakerna från muslin. Kan verkligen tipsa er om denna frukost speciellt för er som har bråttom på morgonen. Du gör allt på kvällen och dagen efter behöver du bara ta ut den och äta. Smart va? :D

Till yoghurten åt jag 2 knäckebröd med leverpastej och ost. ÄLSKAR KNÄCKEBRÖD! :D

Vad åt ni till frukost?

Idag ska jag iväg till praktiken för sista gången och jag hoppas verkligen att jag får rida Mocca för jag är så ridsugen. Sen när jag kommer hem packar jag ihop lite snabbt och sedan åker jag och mamma och handlar mat. Jag ska nämligen bo och jobba hos Emelie Brolin (dressyrryttare) från torsdag tills lördag men åker redan idag. Nervöst säger jag bara !

Kram och hoppas ni får en bra dag <3

//SANDRA


Gårdagens träning

SKulle egentligen ha cyklat ut till stallet och som vanligt rida men kom på att min kusin fyllde år och att vi skulle fira henne. Så först skulle det inte bli någon träning men när jag kom hem vid 20.45 blev jag så sugen på att ta en kvälljogging i skogen eftersom vädret var sådär perfekt. Inte för varmt eller för kallt och seda blåste det lite lätt vilket i alla fall gav mig energi. Sprang i den härliga skogen bakom vårat i hus i ca 20 minuter och det var helt underbart. Tekniken satt perfekt, jag kunde öka och ta i i backar, kände att jag hade energi under hela löpning och allt känndes riktigt skönt. Gammal luft ut, ny luft in och nytt syre in i lungorna, helt underbart. Hade en bra känsla från start tills jag kom hem, denna känsla strävat efter varje gång men lyckas bara få den då och då.

Mitt mål med gårdagens löpning var att få en bra känsla och att kunna hålla samma tempo hela tiden och lyckades väldigt bra plus att som sagt tekniken satt och även spurten. Spurten var nog det bästa under hela löpning, flög fram känndes det som! haha :D


Efter löpningen tränade jag lite armhävningar, samma program som tidigare. Triceps, armhävningar och triceps. Brukar köra 15 på varje övning men igår gjorde jag 20. Det är jag jätte nöjd med att jag klarade annars brukar jag vara helt slut efter 15 haha. Armträningar i form av armhävningar är inte min starka sida men jag har som mål att klara 40 på raken någon. Nån som kan det? :D









//SANDRA

RSS 2.0