Valnötsbröd från Saltå

Min pappa ligger verkligen på plus sidan dag. För när jag kommer hem från skolan står det en saltåkasse hallen. Jag blir som ett barn på julafton varje gång någon av mina föräldrar har handlat där ifrån utan att jag varit med. Det första jag gör då är att ta kassen och kollar vad som köpts hahaah. Nästan så att jag slänger mig på kassen xD Idag låg det en saltås frukt musli, 2 stycken havregrynförpackningar och ett valnötsbröd.

Jag älskar verkligen saltås bröd ! :D








Omdöme: Mycket gott! Brödet smakade lite fruktigt och var saftigt. Brödet var mjukt inuti men hade en knaprig och lite hårdare skorpa runt om. Brödet är ett valnötsbröd med lite touch av frukt. Värt att pröva! :D

//SANDRA

varvar ner med en mycket god kvällsmacka

Efter att ha ridit ett hårt pass, gått sammanlagt 4 km, sprungit häst vid hand, cycklat 1 mil är man rätt slut i benen men konstigt nog inte mentalt. Jag skulle lätt kunna ta ytterligare ett träningspass psykist men dock inte fysiskt. Kände när jag cycklade hem från stallet att det kände rätt trögt jämfört med när jag cycklade hem. Vägen till stallet innehåller mer backar än vad det är på hemvägen men ändå tog det snabare att cyckla dit än hem. Kanske just för att benen var trötta men kanske också för att jag hade bråttom  - tog 17 minuter att cyckla 5 km med en del jobbiga backar och en lång och jävlig jobbig! Rekord! Har aldrig cycklat så snabbt till stallet hahah

Nu sitter jag här och äntligen börjat varva ner lite med en kvällsmacka och kollar på criminal minds. Bättre avslut på en dag kan man nog inte få. Hur brukar ni avsluta er dag? :D

Ps. om ni hittar några stavfel i mina texter så kan jag berätta att det beror på att jag har rätt svår läs och skriv svårigheter.

 

Valnötsbröd från saltå med skinkinnanlår - Mycket god!

//SANDRA


Core

Vad är Core?

 Core är en relativt nyintroducerad tränings metod med inriktning på mage och rygg. Grundtanken med Core - träning är att bygga upp styrka, stabilitet och balans för att användas när vi behöver det som mest t ex vid ridning. Core-träning är en typ av funktionell träning men koncentrerat på kroppens mittendel. Genom att träna mage, rygg och bäcken som är kroppens centrum för balans och rörelse kan man underlätta i positioner som utsätter kroppens mittendel


Fördelar med Core-träning

Den största fördelen med Core-träning, förutom den skadeförebyggande effekten är enkelheten. Core-träning kan i princip utföras var som helst, såväl hemma som på gymmet. Redskap som brukar användas är pilatesboll eller en mjuk träningsmatta.

Hälsobringade effekter av Core-träning
- Smidigare kropp
- Bättre hållning
- Ökad fettförbränning
- Skadeförebyggande
- Ökad styrka
- Stabilitet
- Minskad risk för smärta i nedre rygg




// SANDRA


Superflingor - Paulins

Hade slut på musli och så när jag var på affären och skulle köpa ny bestämde jag mig istället för att prova Paulins Superflingor - Dinkelflingor med kanel. Måste verkligen säga att det var ett bra val för det dessa dinkelflingor med kanel smak var hur goda som helst - Godaste flingorna jag ätit! :D



Innehållsförteckning:

Dinkelmjöl 58 %, dinkelkärnor 20 %, vetekli, havrefibrer, majsmjöl, malt, kanel 1 %, salt.

Näringsvärde per 100 gram:

Energi kj/kcal: 1500/360
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 63
Varav socker (g): 0,5
Fett (g): 3
Varav mättat fett (g): <0,5
Fibrer (g): 18
Natrium (g): <0,5
Motsvarande koksalt (g): 1


Flingorna innehåller 78 % Fullkorn och 18 % fibrer och innehåller inget tillsatt socker - Bra va? :D






//SANDRA

Nytt rekord?

Hur avslutas en underbar onsdag? :D

Jo med ett träningspass på crosstrainen såklart, det är ju onsdag. På onsdag tränar jag alltid crosstraining och styrka. När jag började träna crosstraining tyckte jag att en halvtimme gick hur långsamt som helst, var tråkigt och jobbigt. Nu tycker jag att en halvtimme går sjukt fort och absolut inte jobbigt och tråkigt längre. Det känns som om  jag kan träna hur länge som helst på crosstrainen och ju fler kilometer jag springer desto roligare är det hahah

Idag sprang jag 9,5 km på 33 minuter vilket jag tror är rekord för mig. Jag blir bara mer och mer träningsmotiverad och vill bara träna mer och mer för det är verkligen kul när man märke resultat. Man får värsta kicken ! :D

Hur går det med eran träning? :D

//SANDRA


så bryter du vanan!

Klockan börjar närma sig tre och sötsuget från helvetet får dig som vanlig att hämningslöst attackera fikabrödet eller godisautomaten.

Kämpar du varje eftermiddag med att undvika sötsuget?

Klockan har slagit 3 och blodsockernivån har sjunkigt och hela din kropp skriker efter något att stoppa i munnen. Då kan uttrycket ”frukt är godis” kännas som ett hån. Det enda du kan tänka på är sötsaker - riktigt söta saker alltså - som smågodis, kakor eller varför inte en muffins. Men varför blir det så?

Många människor är väldigt känsliga för blodsockerfall och det kan vara ett skäl till att eftermiddagssuget sätter in. När man får blodsockerfall vill många få i sig något som snabbt höjer blodsockret och enklast är då att slänga i sig något jätte söt som ger en mycket energi direkt. Men visst ni att blodsockret kommer att sjunka igen ganska så snabbt?

Att man känner sötsuget kan handla om att man är hungrig och behöver äta något men det kan också vara en fråga om en slags vana. Man tittar på klockan och ser att den börjar närma sig tre, då borde suget infinna sig, och då blir det så. Men nu är dags att bryta den gamla vanan och hindra blodsockerfall och att sötsuget kommer krympande, men hur gör man?



Äta frukost !
  - Om du äter en stadig frukost håller du dig mätt fram tills lunch. Välj gärna en frukost som inte innehåller tillsats socker på något sätt! Då kan du minska dit sötsug. Man blir lätt sugen på något sött när man redan ätit något sött. Så därför är det bra att börja dagen med något som inte är sött!

Äta en stadig lunch ! - Att äta en stadig lunch som håller dig mättt ett tag kommer göra att blodsockret inte faller så lätt. Om du också ser till att du är relativt mätt fram tills eftermiddagen så kommer förmodligen inte blodsockret falla så mycket och du kommer inte känna av suget av något sött. Om det nu inte handlar om att du är hungrig utan att sötsuget vid 3 tiden är en vana du tagit kan du lätt brytan den vanan.

Byt ut bullen till en frukt !  - Om det nu är en vana att slänga i sig t ex. en bulle vid 3 tiden eller om nu blodsockret fallit och du känner att du behöver energi snabbt byter du bara ut t ex. bullen mot en frukt. Enkelt va?!!? Kanske inte för alla så i början får man tvinga sig men efter ett tag kommer frukten vid 3 tiden bli din nya vana.

Mellanmål ! - En frukt kanske inte hjälper ifall du är hungrig vid 3 tiden, kanske du tycker att en frukt är tråkigt jämfört med t ex. bullen? Många kan tycka att man är jätte tråkig när kompisarna sitter och fikar medan du äter på en banan. Ta då en macka istället. Om man piffar upp mackan med ett gott pålägg kan till och med mackan vara godare än fikabrödet. Mellanmål på något sätt mellan lunch och middag, gärna med 3 timmars mellanrum kommer hålla blodsockernivån i schack.


OBS:
Tänk på att till frukost, lunch, mellanmål och middag att välja produkter som inte innehåller så mycket socker för då kommer blodsockret falla och sötsuget återigen uppstå !





//SANDRA


Vilken motionsaktivitet föredrar ni bäst?

God morgon folket! :D


Ni får ursäkta min dåliga uppdatering för tillfället och jag ska bli bättre på det. Men just nu kommer jag hem vid 7 och då är jag sjukt seg och orkar endast kolla på tv.

Igår cycklade jag till stallet och har planer att göra samma sak idag om vädret tillåter annars går jag ut. Jag tycker det är så himla skönt att äntligen kunna cyckla till stallet för det går dubbelt så fort och är mycket roligare än att gå ut. Jag tycker verkligen att fler ska ställa fram sina cycklar nu och börja cyckla för att förutom den bra motion som man får av det så är det mycket uppfriskande! Man blir liksom jätte pigg av cyckling, i alla fall jag....

Dagens fråga till er!

Vad föredrar ni bäst som motion?

* cyckling?
* Löpning/jogging?
* Rask promenad/power walk?
* Styrketräning?

//SANDRA


veckans träninng

måndag: Sprungit 4 km (asfalt) plus styrketräning

tisdag: Rask promenad 5,5 km (asfalt)

onsdag: Halvhårt ridpass

torsdag: Hårt ridpass, 9 km på crosstrainen plus styrketräning

fredag: Vila

lördag: Lätt ridpass och gått lite

söndag: 4 km på crosstrainen plus styrkepass, cycklat 1 mil och ridit

Denna vecka har träningsmotivationen varit på topp fram tills idag (söndag). Idag kände crosstrainingen ganska jobbigt psykist och sykist och av den anledningen sprang jag inte mer än 4 km. Men ibland kommer det dagar där träningen går dåligt och idag var det väll en sådan dag. Men sånt får man ta och istället ta nya tag.

Idag invigde jag även cyckeln för första gången i år och snacka om hur skönt det var. Det gick mycket fortare än att gå till stallet så man tjänade lite tid. Ska nog börja cyckelträningen nu om vädret håller i sig annars får jag väll vänta lite till. Har ni börjat cyckla ute än? :D

//SANDRA


Spaghetti Alla Carbonara

Har länge varit sugen på pasta carbonaraoch när pappa frågade om jag ville göra middagen idag så var det självklart att det skulle bli pasta carbonara :D

"Spaghetti carbonara är tillsammans med pizzan den maträtt som blivit utsatt för den brutala misshandeln av alla italienska maträtter. När jag mot bättre vetande beställer in en carbonara på restaurang så brukar spaghettin flyta runt i en geggamoja av grädde, ägg och ost. Min variant knockar alla gräddsåser" Skriver Paulo Roberto i sin bok Italiensk Fastfood som jag även hämtat detta recept ur.


Med riven parmensanost över..


Pasta carbonara utan riven parmensan ost över..


Recept!


ingredienser

500 gram spaghetti

4 ägg
2 krm salt
1 msk olja
2 msk smör
1 vitlöksklyfta, hel
200 gram strimmlad bacon
5 msk färskriven parmensanost
5 msk färskriven percorino
1-1 1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. Lägg genast ner spaghettin när vatten börjat kokat upp och koka den al dente.

2. Vispa ihop äggen med salt under tiden pastan kokar. Värm olja och smör i en kastrull och lägg ner vitlöken och bacon. Fräs dem sakta tills de mjuknat utan att ta färg, i ca. 5 minuter. Ta upp vitlöken och släng den.

3. Häll över den färdigkokta pastan i kastrullen med bacon. Rör om och dra kastrullen från värmen. Häll ner äggsmeten, tillsätt hälften av de båda ostarna och strö över svartpeppar. Rör om tills äggsmeten börjar stelna men fortfarande är krämig. Blanda ner resten av osten.

4. För den som vill kan man strö över lite extra svartpeppar när maten är serverad.


Smaklig måltid! :D

Omdöme: Mycket gott!

Denna maträtt var super enkel att göra men man bör inte göra samma misstag som jag gjorde. Jag låg lite efter i tiden då pastan var klar när jag började med baconen. Så därför är mitt tips till er att strimmla baconen innan du börjar med pastan. Det är viktigt att pastan är varm när du häller ner äggsmeten för annars blir det svårt för äggsmeten att stelna- så blev det för mig men allt ordnade sig tillslut. Mina föräldrar tyckte det var gott i alla fall även om det blev som det blev hahaha


//SANDRA


Entricott med potatisterrin



Grillad entricott
Potatisterrin
tryffelsås


Omdöme: Mycket gott ! :D

(lägger ut receptet på potatisterrinet så fort jag hittar receptet)

//SANDRA


Ägg på skepparhalva

Det var ett tag sen jag åt äggmacka så idag när jag skulle iväg till stallet slog jag ihop en och tog med den som lunch ! :D





Skepparhalva
Ägg
Ejderns kaviar


Innehållsförteckning

Utvald sockersaltad torskrom (77%), socker, potatisflingor, lök, tomatpuré, rapsolja, konserveringsmedel (mjölksyra, natriumbensoat), kryddor. Salthalt ca 9%

Näringsinnehåll

Energi: 700 kj, Protein: 15 g, Kolhydrat: 23 g, Fett: 2 g

Omdöme: Mycket god! :D Ejderns kaviar är utmärkt för den som gillar kaviar men vill välja ett bättre och nyttigare alternativ. Ejderns kaviar innehåller 77 % torskrom medan Kalles Kaviar innehåller 55 % så det säger ju sig själv vilken kaviar som är bäst. Det som är med Ejderns kaviar är att den smakar mer rom vilket många kanske inte gillar men jag som inte gillar rom smaken tycker att den kaviar är jätte god.

//SANDRA

en lättare middag

För er som inte vill ägna en fredagskväll till att göra en lyxigare fredagsmiddag!

Istället kan du göra en enkel, snabb och lyxigare räkmacka med advokado på rostat bröd. :D




Ingredienser

rostbröd
räkor
ägg
advokado
majonäs

Smaklig måltid! :D

//SANDRA

flygande kassler







Ingredienser:

5 dl grädde
kassler
chilisås
pasta


1. sätt graderna på 250 grader. skär upp kasslern i lagom tunna skivor och lägg dem i en ungssäker form.
2. vispa grädden tills den är halvhård och blanda i så mycket chilisås du vill ha.
3. ställ in kasslern i ugnen och grädda den tills du tycker det ser klart ut.
4. när du tror att det är ungefär 10 minuter kvar så kan du sätta på pastan

Omdöme: Mycket gott ! :D

Smaklig måltid! :D


//SANDRA


Gott med grillad hamburgare!


Vi grillar på som vanligt i denna vårvärme! :D

Tredje gången i år har vi satt på galsolgrillen och grillat. Det är ganska ovanligt att man grillar i mars men eftersom plusgraderna stigit den senaste veckan passar man ju på att utnyttja "värmen" fullt ut innan det slår om och blir kallt igen. Passa på att grilla nu ni också, man får grymt mycket sommarkänslor !



Idag grillade vi hamburgare, så jäkla gott speciellt när man också grillar brödet...










Världens godaste hamburgarebröd!

Max friscobröd



Ingredienser:Vetemjöl, vatten, potatisstärkelse, sirap, jäst, vetegluten, mannagryn, vegetabilisk olja(rapsolja), salt, sockerbetsfiber, emulgeringsmedel (E 471, E481), kryddor, mjölbehandlingsmedel(E300), stabilator E466 och enzym. Kan innehålla spår av sesamfrö.


Näringsinnehåll
Energi: 1100 kJ/kcal
Protein: 9 gram
Kolhydrat: 50 gram
-varav sockerarter 4,5 gram
Fett: 3 gram
-varav mättat fett 0,3 gram
Kostfiber: 2,5 gram
Natrium: 0,55 gram

Sockermängd per 100g bröd 0,80 gram

Har ni smakat detta hamburgarebröd och isf vad tycker ni om det? :D

//SANDRA

Varför man bör ha en bra kondition!


Att ha en god kondition är nyckeln till en bra hälsa, varför då kanske ni undrar?


>
Kondition är bland annat bra för blodcirkulationen, sänker blodtrycket, stärker hjärtat, ökar ämmnesomsättningen, är fettförbrännande, ökar styrkan i leder och kan även motverka depressioner.

> Kondition är bra för att bränna fett medan man tränar. Ju bättre kondition man har desto bättre fettförbränning får under träning och även under vila.

> Vid kontinuerlig konditionsträning ökar du cellernas förmåga att upp syre och producera energi. På så sätt höjs mjölksyretröskeln successivt då bättre syreupptagning i sin tur skapar mindre mjölksyra då mjölksyra är ett symtom på syrebrist.

> Att ha en bra kondition innebär även att syreupptagningsförmågan blir bättre, vilket är till en stor nytta för dina muskler. Har man en sämre syresättning i musklerna innebär att musklerna bränner mer muskelglykogen, vid bättre syresättning av musklerna så ökar förbränningen av fett istället.

> Konditionstränade muskler anses ha större förmåga att kunna använda fett som bränsle.

> Graden av välbefinnande och tillfredställelse ökar,  korrdinationen förbättras.

> Studiera som gjorts av Sahlgrenska universiterssjukhuset i Göteborg på unga vuxnar visar att dem som har en bra kondition oftast är smartare än dem om inte har en bra kondition.

Sen finns det ju många många fler anledningar till varför man bör ha en god kondition men skulle jag skriva ner alla skulle ingen orkar läsa haha :D

//SANDRA


Vårda ditt hjärta rätt

Visste ni att få förändringar i ert liv kan göra stor skillnad för ditt hjärta. Topphälsa.se ger er 4 superbra råd som gör att hjärtat tas hand om och ni minskar då risken att få någon hjärtsjukdom. 

* Dra ner på saltet och socker för då minskar och risken för att få högt blodtryck och översvikt.


*  Skippa kaffet eftersom det höjer blodtrycket. Välj istället grönt te då det innehåller antioxidanter som är kolestrolsänkande.


* Mät midjan - den ska vara högst 80 cm för kvinnor och 88 cm för män. Om det är mer behöver du gå ner i vikt. Bukfetma leder till rubbad blodfetter, förhöjt blodsocker. högt blodtryck och större risk för blodproppar-


* Ät vitlök. Den är full av antioxidanter.



Dessa är bara 4 grejer för vad man kan göra för att vårda sitt hjärta och det finns självklart mycket mer man kan göra. Kommer att ge er fler tips lite då och då.



//SANDRA


Underbar tisdag

Hej till er alla mina blogg läsare och jag vill också välkomna alla nya ! :D

Min blogg har tydligen blivit dagens blogg hos sannalitens.blogg.se och fatta hur glad jag blev när jag fick veta det. Har idag haft ungefär 64 besökare som jag hoppas fortsätter läsa min blogg.

Idag har det verkligen varit en underbart varm dag och det känns som om våren äntligen är påväg. Där jag bor har det varit ungefär 14 plusgrader med en mild och härlig vind, hur har vädret varit hos er?

Visst känner man sig positivare, gladare och piggare när solen är framme och att man slipper klä sig med lager av kläder för att inte frysa? Jag har i alla fall mått ovanligt bra idag och har också känt mig väldigt glad för första gången på länge ( har haft lite skolproblem som gjort mig deprimerad).

Hoppas ni mår bra och haft en lika bra dag som jag har haft idag!  :D

Förresten vad vill ni läsa om på bloggen? vill ju liksom behålla alla nya besökare så det skulle vara kul och bra om ni kunde berätta vad ni vill läsa om så att jag inte skriver om saker som ingen vill läsa om.

Hare gött <3


Längtar verkligen till sommaren....


//SANDRA


Tio skäl att dricka mer vatten!

Jag är extremt dålig på att dricka vatten vilket ha lett till att oftast får huvudvärk på kvällarna. Jag vet mycket väl att jag behöver dricka mycket vatten under dagen för att undvika huvudvärk men ändå så gör jag det inte. Har också märkt att min hud blivit dålig likaså håret och är oftast uttorkad i munnen med mera. Så nu ska jag försöka bryta denna dåliga vana och dricka i alla fall 3 - 4 glas vatten om dagen för då tror jag att huvudvärken kommer försvinna och att min hud och hårkvalite bli bättre.  Är ni bra på att dricka vatten? :D

Här nere får ni tio bra skäl till varför man bör dricka vatten!


Träna bättre

Visste ni att en vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten ( 1 - 2 liter vatten) minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent. En australisk undersökning av en grupp manliga idrottare visar att ju bättre vätskebalans idrottare har, desto längre tid ligger kolhydratdepåerna kvar i musklerna.


Få bukt med smärtorna

Visste ni att en vanlig orsak till t ex. huvudvärk kan vara vätskebrist. Om du vill undvika att få huvudvärk är det bra att ladda upp med mycket vatten under dagen. Men om huvudvärken ändå kommer och smärtstillanade medel blir nödvändigt är bra att dricka mycket vatten till för att undvika magvärk. Om du får baksmälla efter en krogsväng beror det oftast på uttorkning. Spara på tabletterna och drick massor av vatten innan du lägger dig!


Undvik förkylningar

Visste ni att slemhinnorna i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta.

Gå ner i vikt

Visste ni att genom att dricka mycket vatten kan man öka chanserna att gå ner i vikt. Det beror inte bara på att vattnet tar plats i magen så att hungerkänslan minskar, utan också på att organismen förbrukar cirka 125 kalorier på att värma upp vattnet till kroppstemperatur. Ett glas vatten kan också snabbt hjälpa dig att hålla hungerkänslorna i schack tills nästa måltid.

Res utan obehag

Visste ni att det är inte bara tidsskilnaden som kan orsaka trötthet och svullna ben under en lång flygresa. Denna torra luften på planet suger ur mycket av vattnet som finns i kroppen så att du blir uttorkad. Luften ombord innehåller mindre syre och det blir därför svårare att andas och vätskeförlusten ökar. Därför är det viktigt att både innan och under flygresan dricka vatten. Undvika sånt om är vätskedrivande såsom alkohol och drycker med koffein.


Slipp förstoppning

Visste ni att ifall du dricka mycket vatten så hjälper det kroppen att utnyttja de fibrer som finns i maten och hindra att du får förstoppning. Fibrerna i maten behöver vatten för att fungera i tarmsystemet. En del fibrer löses i vattnet och bildar en geléaktig massa som underlättar matsmältningen. Andra är olösliga men suger ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen.

Vackrare hud och hår

Visste ni att det är lika viktigt med vatten för huden som all världens lotioner och krämer utanpå. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.


Få hjärnan i toppform

Visste ni att en mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar förslöande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten - det finns stora chanser att det hjälper.


Förebygg njursten

Visste ni att ifall du dricker vatten i stora mängder  kan du förebygga smärtsamma njurstensanfall. Genom att öka vätskeintaget förtunnas urinen och motverkar att det bildas saltkristaller som med åren utvecklas till njursten.


Snygga muskler

Visste ni att vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla fasta muskler.

//SANDRA

 


Min hälsovecka inleds med fullkorn!

God morgon alla solstrålar, hoppas ni sovit gott! :D

Idag startar min hälsovecka som jag pratade om igår och vad kan vara bättre än att inleda den med en mycket bra och god fullkornsfrukost?


Dagens frukost beståd av Axa Osötade musli med kanel och frukt som innehåller 76 % fullkorn och en mycket god fullkorns macka med bajoneskinka. Varför jag väljer bajoneskinka framför ost nu förtiden är för att bajoneskinka är magrare och faktiskt godare än ost. Varför jag väljer att äta fullkorn av något slag till frukost är för att fullkorn innehåller en mängd bra egenskaper som ni kan läsa om här!







- Axas Osötade musli med kanel och frukt tillsammans med A fil
- Fazer rågfrom med bajoneskinka
- Ett glas apelsinjuice


//SANDRA




ny musli

Innehållsdeklaration

Havregryn*, rågflingor*, veteflingor*, rostade kornflingor (kornmjöl, vetemjöl, kanel, salt), russin 5%, solrosfrön 5%, torkade äppelbitar 4%.

*Fullkorn 76%.

Kan innehålla spår av nötter.

Vikt
750 g

Tillverkningsland
Sverige

Näringsvärden

Energi kJ 1410
Energi kcal 330
Protein g 11
Kolhydrater g 58
varav sockerarter g 8,0
Fett g 6,5
varav mättat fett g 1,2
Kostfiber g 11
Tiamin mg 0.46
Natrium g 0,1
Folacin ug 30
Fosfor mg 350
Järn mg 3.7
Magnesium mg 110
Zink mg 2.4


Jag hoppas den är god ! :D

//SANDRA

veckans träning

Måndag: lätt ridning

Tisdag: Promenad 6 km plus lätt ridning

Onsdag: Ridning 1 timme ( mellan hårt), 1,3 mil på crossen plus styrketräning

Torsdag: Hårt ridpass, lätt ridpass

Fredag: vila

Lördag: lätt ridpass, 1 mil promenad

Söndag: 6 km promenad, 9 km på crossen

och som vanligt går jag varje dag på något sätt t ex. fram och tillbaka till bussen med mera.


Nästa vecka har jag bestämt mig för att ta en riktig hälsovecka där jag kommar att tänka på hälsan, kosten och träningen jätte mycket. Ska satsa på springningen och försöka lägga in 3 - 4 springpass varav 2 ute och 2 på crosstrainen. Sedan ska jag göra stora ändringar i min kost och försöka äta så bra och hälsosamt som möjligt. Ska självklart prioritera mitt välmående också och försöka vara pigg, glad och positiv hela veckan.

Gud vad jag ser fram imot nästa vecka! :D

//SANDRA


Dagens frukost

Idag testade jag något helt nytt - Dinkel gröt gjord på dinkelflingor!

Tyckte faktiskt att det var väldigt gott och jag höll mig mätt väldigt länge. Dock kommer nog havregrynsgröt fortsätta vara min favoritgröt ett tag till.

Har ni provat dinkelgröt någon gång och i så fall vad tyckte ni om det? :D














//SANDRA

visst får man sommarkänslor??? :D

Visst får man sommarkänslor när pappa ställer sig och grillar mitt i mars? :D

Idag passade pappa på att utnyttja varmen och ställde sig och grillade Entricot och gjorde värsta sommarmaten med sallad och allt. Sån här mat som vi åt idag är en typiskt sommarmiddag för våran familj så det är inte så konstigt att man nu längtar ännu mer till sommaren....

Har ni grillat något i år? :D








Grillad Entricott



Entricott med rotfruket och sallad.



Rustikbaugette



Tryffelsås

2 dl vatten
2 msk oxfond, Touch Of Taste
½ msk soja
½ dl rödvin
2 msk smör
Maizenaredning för bruna såser
Några droppar vit tryffelolja

Häll vatten, fond, soja och rödvin i en kastrull. Låt koka upp och red av till önskad konsistens med maizena. Rör ner smöret så det smälter. Droppa i ett par droppar tryffelolja och smaka av.





Röd paprika, ruccolasallad, gul paprika, tomater, oliver.



Gino: banan, björnbär, jordgubbar, blåbär och hallon med river mörk och ljus choklad.

//SANDRA

äggmacka med fazer må bättre!

Åt denna otroligt goda äggmacka härom dagen men har inte kunna lägga upp den på bloggen förän nu!






 - Fazer må bättre
 - Halvt löskokt ägg ( 7-8 minuter) och kaviar
 - Ett glas apelsinjuice

omdöme:
Den godaste äggmackan jag någonsin ätit! :D

//SANDRA

nytt bröd - Fazer må bättre!

Efter dagens träningspass blev jag verkligen hungrig och sugen på något gott. Som tur var hade pappa köpt hem ett nytt bröd som testade och det var verkligen super gott - Fazer må bättre !






Omdöme: Mycket gott och saftig surdegsbröd som passar till det flesta pålägg. Kommer defentivt ta detta bröd som en av mina favoriter ! :D


Innehållsförteckning Vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl, vetemjöl, fullkornsrågmjöl, rågflingor, jäst, sirap, vört av korn, salt, vetegluten, rågmalt, potatisflingor. Innehåller 61% råg av spannmålet. Andelen fullkorn är 38%, motsvarar 58% av torrvikten.


Näringsinnehåll Energi 950kJ/220kcal, Protein 7.5 g, Kolhydrat 45 g varav sockerarter 5 g, Fett 1 g varav mättat fett 0.2 g, Kostfiber 7 g, Natrium 0.6 g motsvarande 1.4 g koksalt.

//SANDRA

fick en så otroligt bra känsla....

Jag undrar om denna dag kan bli bättre? Precis avslutat ett träningspass med en toppen bra magkänsla. Om jag inte haft någon spärr så hade jag lätt kunnat sprungit på crossen i en timme men kände mig väldigt nöjd efter 45 minuter så jag tyckte det räckte. Bäst att avsluta ett träningspass när det känns som bäst, för då behåller man den känslan tills nästa gång man ska träna ! :D

Dagens pass bestod av 45 minuter springning på crossen som blev sammanlagt 13 km. Det som var så kul var att jag nästa aldrig hamnade under 16 km/timme vilket lätt kan bli när jag springer på dem jobbiga nivåerna på den banan jag valt att springa. Så fort jag hamnade under 16 km/timme kunde jag lätt utan att det kände jobbigt ta mig tillbaka till 16 km/timme eller mer. Jag känner verkligen att min kondition har blivit bättre och att musklerna sakta men säkert börjar komma fram och jag tycker inte att det är jobbigt längre att springa och styrketräna vilket jag gjorde lite förut! :D

Dagens pass!

* 13 km på 45 minuter
* Styrkepass

- 60 sitsup
- en minut planka
- 60 sitsup

- 30 snea benlyft på vardera ben
- 30 höftlyft
- en minut 90 grader
- 100 vadlyft

avslutning : stretchning


//SANDRA

myskväll med rostbröd








Pågen rasker

Ingredienser

 Vetemjöl, vatten, fullkornsvetemjöl*, vetegluten, klippt fullkornsråg*, siktat rågmjöl, jäst, socker, solrosfrö 1,7%, vegetabilisk olja av raps, malt, havrefiber,  surdeg på vete, mältade veteflingor*, linfrö 0,9%, förjäst vetemjöl, salt, vört och havreskållning.

* Fullkornsinnehåll: (18%, motsvarande 25% av torrvikten)

Näringsvärde

Näringsvärde

per 100g

per skiva

Energi

1100 kJ

379 kJ

 

260 kcal

90 kcal

Protein 11 g  
Kolhydrater 40 g  
   varav sockerarter 4,5 g  
Fett 4,5g  
  varav mättat fett 0,5 g  
Kostfiber 6,5 g  
Natrium 0,4 g  
• 0,4 g natrium motsvar 1,0 g koksalt    


Omdöme: Både godare ocn nyttigare rostbröd än vanligt vitt rostbörd. Det godaste påläggen på detta rostbröd är ost och kaviar enligt mig och helst ska man servera varm choklad till. Absolut godast är att doppa rostbrödet i den heta chokladen så att osten smälter, då blir det mumsfilibabba! :D

Tycker ni om detta rostbröd?
Vilket pålägg tycker ni är godast att ha på?
Vad tycker ni är godast att servera till rostbrödet? :D

//SANDRA

Ny topping på frukostgröten!





 - havregrynsgröt
 - Banan
 - Kanel

omdöme: Mycket mycket gott och mättande frukost! :D

//SANDRA

veckans träning

Måndag: Ridning (Travat och skrittat)
Tisdag: Ridning (skrittat)
Onsdag: ridning (jobbat i skritt och trav) , 1,2 mil på crossen plus styrketräning
Torsdag: Ridning (hårt: hoppning)
Fredag: Ridning (skrittat)
Lördag: Springning ute ca. 6 km plus ridning (skritt och lite trav)
Söndag: Gått en mil plus ridning ( galopperat)

Har också gått mycket eftersom jag går till och från bussen varje dag, går till och från busshållsplatsen när jag tar bussen till stallet och även till och från matsalen i skolan som tar ca. 20 minuter. Ja ni förstår nog...

En helt underbar vecka eftersom träningsmotivationen håller i sig och till och med ökar varje vecka. Denna vecka är jag jätte nöjd med konditionsträningen speciellt med gårdagens springning. Har inte kunnat ridit hårt denna vecka eftersom hästen har varit lite svullen och pulsig i benet men det tar vi igen nästa vecka. Denna vecka som kommer har jag tänkt att köra på som vanligt men kanske köra lite hårdare på ett av konditionspassen och även köra lite hårdare med ridningen.

Hur har eran vecka sett ut? :D



//SANDRA

hemmagjord pizza





Recept:

Deg

1 liter vetemjöl/fullkorn
1 tsk salt
1,2 dl olja
25 gram jäst
4 dl vatten 37 grader

Fyllning

Hemmagjord tomatsås
parmaskinka
mozzarellaost
rucolasallad
röktskinka

ev. champijoner och tomater om vill ha


Tomatsås:

6 st normalstora tomater
salt och peppar

Ta bort skalet och mossade tomaterna i kastrull. krydda med salt och peppar efter smak och låt det stå och puttra ett tag tills tomatsåsen inte är så vattnig längre.

Gör så här:


1. Slå ihop alla ingredienser som behövs för degen och sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i mitten av ugnen.

2. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till runda portionspizzor. Lägg dem på två bakplåtspapper.

3. Fördelar tomatsåsen över bottnarna, men inte ända ut i kanten. Strö osten och den rökta skinka ovanpå.

4. Grädda pizzorna på den heta plåten, ca. 6-8 minuter, tills osten har smält och fått färg.

5. Lägg rosor av parmaskinka och rucolasallad på den färdiga pizzorna.

Klart!

Smaklig måltid! :D

//SANDRA

välkommen träningsverk

Så jäkla skönt det är att ha träningsverk. Blir överlycklig varje gång jag får det eftersom jag sällan får det. Kan träna hur mycket som helst utan att få en gnutta träningsverk vilket gör att man tror att man inte tog ut sig till 100 procent men nu sitter jag här med träningsverk i låren och vaderna med ett stort leende på läpparna :D Lyckat tränings pass igår alltså!

Jag tror faktiskt att jag börjar komma tillbaka till toppform och börjar få muskler eftersom förra gången jag sprang ute kunde jag knappt gå dagen efter men nu kunde jag i alla fall ta mig ner för trappen - Framsteg!

Idag har jag tänkt att ta en rask promenad fram och tillbaka till stallet som är ungefär 1 mil sammanlagt och även rida.

Ska ni träna något idag? :D


//SANDRA


sallad med lövbiff



-lövbiff
- röd paprika
- gurka
- morötter
-  Kungsörnens Tortiglioni  -
vit fiber

Igår efter att jag hade sprungit kände jag att jag behövde få i mig något riktigt till lunch och inte bara något snabbt som att koka lite mackaroner och örtsalt som det kan bli ibland när man är vrål hungrig. Därför beslöt jag mig för att göra en pasta sallad med lövbiff - hur gott som helst ! :D



Vit fiber:
  Kungsörnen Vit Fiberpasta är valet för dig som föredrar vit pasta framför fullkorn men ändå vill äta sundare och nyttigare. Den passar även dig som vill ha variation från fullkornspastan. Kungsörnen Vit Fiberpasta är både nyckelhålsmärkt och har ett vetenskapligt testat lågt glykemiskt index (GI), vilket ger en låg och långsam blodsockerstegring. Vit Fiberpasta ser ut som vanlig vit pasta och har samma goda smak men har betydligt högre kostfoberhalt - 6% av finmalt vetefiber.

//SANDRA


And I made it!!

Idag har jag sprungit 5 km på bara asfalt, känner mig fett stolt! :D

Trodde till en början att jag inte skulle klara det men la in en extra växel och sket totalt i att det var varmt och jobbigt. Förra gången jag sprang till stallet var det jätte jobbigt att jag trodde att jag skulle dö men denna gång kändes det helt okej förutom när jag kom till den så kallade "mördarbacken" som är lång och brant. Det blir kul att se hur mycket träningsverk jag får imorgon för förra gången efter jag sprungit denna runda kunde jag knappt gå ner för trappen hahhaah

Har ni tränat något idag?
Har ni börjat springa ute än? :D

Har bestämt mig för om nu vädret håller i sig så ska jag börjar lägga konditionspassen ute, i alla fall en av dagarna. Det är bättre att börja vänja benen redan nu vid asfalt och olika underlag eftersom ett av loppen jag ska springa på 8,9 km endast är asfalt.


//SANDRA


Laddar inför dagens träning

sitter nu och laddar inför dagens träning. Har tänkt att springa till stallet idag vilket är 5 km på asfalt, har klarat det tidigare men får se om jag gör det igen. Jag hoppas det i alla fall annars får jag gå och spring gå och spring.

Idag gick jag upp före alla andra och åt frukost, snacka om vad lugnt och skönt det var att läsa tidningen och äta frukost i fred :D

Har ni haft en bra morgon? :D




Bröd:
Pågen kornelle

Pålägg: Kaviar och ost

Omdöme: Gott! Älskar kombinationen med ost och kaviar. Brödet passade perfekt till den kombinationen också.



Läser alltid tidningen på morgonen! :D

//SANDRA

Att vara hälsosam - hitta balansen

Att vara hälsosam är att kunna hitta en balans mellan träning, kost och välmående. Att känna ångest över att ha slängt i sig en bulle eller att inte ha tränat en dag är inget normalt beteende och framför allt inte hälsosamt. Att vara hälsosam handlar inte om att få ångest av de val man gör, vill du ta en bulle, vill du hoppa över träningen en dag så gör det och ta igen det en annan dag istället. Oftast tror människor och det är inte så konstigt efter vad allt media skriver att vara hälsosam är när man äter nyttigt hela tiden, tränar som en tok och kontrollerar allt man stoppar i sig. Ett sådant beteende kan i slutändan leda till ätstörningar.

För det par år sedan var jag själv inne på dessa banor att vara extremt hälsosam att jag till slut fick ätstörningar som tyvärr till en viss del finns kvar hos mig än idag men har dock lärt mig vad att vara hälsosam innebär.

Hade någon frågat mig för 2 år sedan vad att vara hälsosam innebär skulle jag  lätt ha svarat att man skulle träna som en tok och inte äta något onyttigt alls och helst äta så lite som möjligt men nu vet jag bättre.

Nu innebär att vara hälsosam något helt annat för mig - Att hitta balansen i sitt liv!

 - Att kunna hitta balans mellan att äta onyttigt och nyttiga saker!

 - Att hitta balans i sin träning!

 - Våga ta en slapp dag utan att få ångest över att inte ha tränat!

 - Unna dig själv något en gång i veckan!

 - Inte känna tvång till att göra vissar saker du egentligen inte vill eller orkar!

 - Göra saker man mår bra över!

 - inte stressa sönder sig och oroa sig för allt utan istället leva i nuet!

 -  Våga vara egoistisk och prioritera dig själv i första hand!

Sen förekommer ju att man äter bra, tränar och rör på sig dagligen för att kunna kalla sig hälsosam men man ska inte gå till överdrift så att man utvecklar detta till ortoroxi - Att leva med en extremt hälsosam livsstil! Att vara hälsosam innebär inte att man ska undvika saker och ting utan som sagt hitta en bra balans.



Vad innebär att vara hälsosam för er? :D

//SANDRA


Dagens hälsotips

Dagens hälso tips får bli fullkorn !

över allt står det att man ska äta fullkorn även om det nu är bröd eller pasta. Men varför är det bra med fullkorn egentligen? Kalorimässigt är det ungefär lika mycket som i vitt spannmål (vetemjöl) så varför ska man välja just fullkorn?

Jo därför att fullkorn ger en bättre och längre mättnadskänsla än vita spannmål eftersom fullkorn innehåller mycket mera fibrer. Fullkorn innehåller framförallt också en högre andel vitaminer och mineraler än vanliga vita produkter. Ett exempel: du blir mätt på ett fullkornsbröd medan du kan äta 2 - 3 ljusa bröd innan du känner av mättnadskänslan och samma gäller fullkornspasta och vanlig pasta. Då kan man ju förstå att i slut ändan blir det ju fler kalorier om man ska uppleva samma mättnadskänsla som vid fullkorns pasta/bröd. Folk som väljer fullkornsprodukter av något slag före produkter med till exempelt vetemjöl håller sig oftast smalare på grund av bland annat mättnadskänslan man får och håller sig lättare i från skåp och småätande.


Fullkorn är även vetenskaplig bevisat att det har en del hälsobringande effekter:

* Bra för hjärtat
* Bra för vikten
* Bra för magen
* Förebygger diabetes

Gå in på http://www.netdoktor.se/mage-tarm/?_PageId=295 för mer information

Sen är ju fullkornsbröd och pasta godare än börd och pasta gjord på t ex. vanligt vetemjöl, någon som håller med? :D











//SANDRA

Mina mål

Jag älskar verkligen att träna och speciellt när man har ett mål som man strävar efter. Just nu tränar jag rätt mycket men ligger fortfarande i en mellanfas och ska öka på träningen så fort våren kommer. Jag längtar enormt! :D

Att jag träna så mycket är för att jag har planer på att springa 3 lopp i sommar och vill ha så många mil på benen som möjligt.

Mina mål är:

-
springa trosa stadslopp på en bättre tid en förra gången. Då sprang jag 8,9 km på 46 minuter

- Springa tjejmilen (ca. 1 mil)

- Springa lidingöloppet (ca. 1 mil?)

Jag ser verkligen fram emot sommarens alla lopp och detta gör också att träningen blir extra rolig. Det känns jättekul att träna när man har något/några mål med sin träning som t ex ett lopp att se fram emot. Just nu ser jag också fram emot en vår full med löpning, cyckling och styrketräning! :D

Har ni några mål med eran träning? :D

Ja juste kan ju också berätta att jag inte bara kommer förbereda mig med mycket träning inför loppen utan kommer också lägga om min kost men har inte riktigt bestämt hur - lägger upp min kostplan så fort jag är klar med den.


Gröt med äpple, kanel och hasselnötter







- Havregrynsgröt med äppelbitar, kanel och hasselnötter
- Skepparhalva med skinkinnanlår

Omdöme:
Mycket god, faktiskt den godaste gröt frukosten jag någonsin ätit!

Rekomenderar verkligen denna frukost :D


Hasselnötter är rika på E-vitamin. 50 gram ger hela dagsbehovet. De innehåller också mycket omättat fett och är rika på mineraler, fibrer och protein. Passar bra att dem i filen, på gröten, i bröd, bakverk eller ät dem som de är!


//SANDRA


den traditionella konditionstränings onsdagen

Det senaste veckorna har jag varje onsdag av någon anledning hoppat över stallet och tränat kondition och denna onsdag var inget undantag. Träningsmotivationen var återigen på topp och det kändes som om jag kunde springa i en evighet då jag inte alls var trött efter 45 minuter springing med en hastighet mellan 15 -17 km per timme. Styrkepasset efter kände hur skönt som helst och jag tror också att jag börja få lite benmuskler eftersom det var mycket lättare att stå i 90 grader 1 minut.

Styrkepasset så ut så här!

-
70 sitsup
- 30 snea benlyft
- 70 sitsup
- 30 höftlyft
- 1 min planka
- 1 min 90 grader

Sprang på crossen: 12 km

Nöjd som in åt tusan med dagens träningspass och fick mycket energi som jag utnyttjade till att städa rummet.

//SANDRA


Frukost med Paulins musli

Köpte ju en ny musli igår så jag invigde redan idag. :D




- A - fil med Paulins musli
- En skepparhalva med Bajoneskinka

Omdöme om muslin:
Mycket god och smakfull musli som passade perfekt att ha i file.
Mycket värt köp!

//SANDRA

Ny musli



Min nuvarande favoritmusli är nu slut men istället för att köpa en ny av samma sort tänkte jag att jag kunde prova en ny musli. Fastnade för denna musli med äpple och kanel då den lät hur god som helst och sen är det ju Paulin som gjort denna. Om ni inte vet så jobbar Paulin med att ta fram nyttiga men ändå smakfulla produkter utan tillsat socker.



Ingredienser: Havreflingor, branflakes (fullkornsvetemjöl), vetekli, kornmalt, kanel 1,5%, salt, veteflingor, kornflingor, rågflingor, pumpafrön 6 %, torkade äppelbitar 3%, puffade quinoa, torkade jordgubbar 1,8%.



Vetekli:
Vetekli framställs av vetekornets skaldelar och består till stor del av kostfibrer som kroppen inte kan tillgodogöra sig på något sätt, men ändå fyller en väldigt viktig funktion genom att bland annat stimulera tarmverksamheten. Förutom fibrer så innehåller det även en del nyttiga mineraler.

//SANDRA




Ett annat danskt rågbröd



Köpt på City cross!

Ingredienser:

Vatten, fullkornsmjöl, sirap, vetemjöl, klippta rågkärnor, solroskärnor, jäst, linfrön, surdeg av krav-råg, salt, vetegluten och soja.


Jag älskar verklig danskt rågbröd då det är mycket smakrikt och saftigt samtidigt som brödet innehåller en massa nyttigheter. Detta bröd är dock inte lika gott som mitt hembakta danska rågbröd haha

Gillar ni danskt rågbröd?

Har jag kanske frågat det tidigare??

//SANDRA

Danskt rågbröd till mellis



Bröd: Dansk rågbröd
Pålägg: Bajoneskinka och röd paprika
Omdöme: Mycket god och saftig mellanmåls macka som räckte ca. 2,5 timme innan hungern kom igen


//SANDRA

Ny frukost :D

A - fil med banan och kanel! 

Plus en macka...

Jag älskar verkligen A - fil och har gjort det ett tag nu. A- fil har en mycket mildare och lenare smak en vanlig fil och innehåller en rad olika bra bakterier för magen. Denna morgon ville jag har såklart ha A - fil till frukost men kände verkligen att det behövdes en variation på vad jag skulle ha i filen - har haft samma musli i filen ett långt tag nu.

Så dagens frukost såg ut så här...



* A - fil
* banan
* Kanel

Plus en skepparhalva ( bröd) med bajone skinka

Kanel: Det blir gott och lite nyttigare!
Man tror bland annat att kanel kan ge ökad fettförbränning och förebygga gaser i magen.

Omdöme: Mycket frisk och lätt frukost att äta och jag kände mig pigg och lagom mätt efter.

//SANDRA


Förra veckans träning

Glömde helt och hållet bort att redovisa förra veckans träning så jag gör det idag istället!

Måndag: Ridning  - övergångar mellan skritta, trav och galopp

Tisdag:
Ridning -  samma som i måndags

Onsdag: Ridning och crosstrainer 9 km plus styrka

Torsdag: Ridning på ridskola plus skrittade Helge

Fredag: Promenad med Helge

Lördag: Ridning på hästar i alla gångarter plus crosstrainer 8 km plus styrka

Söndag: Hoppning av Helge

Förra vecka var helt underbar då tränings motivationen var på topp varje dag. Brukar tycka att det är jobbig med crosstraining men inte förra vecka utan hade kunnat sprungit längre. Denna vecka som nu precis har börjat hoppas jag att träningsmotivationen håller i och att jag hinner och kan träna lika mycket som förra. Ska dock lägga till fler promenader denna vecka.

Hur mycket tränade ni förra veckan? :D

//SANDRA


Korvstroganoff idag :D




Korvstroganoff!

När jag var liten hatade jag korvstroganoff eller rättare sagt jag hatade såsen och åt bara korven om mamma skrapade bort allt sås. Nu tycker jag att korvstroganoff är helt okej och tycker faktiskt att såsen är godare än korven hahah

Idag som ni kanske redan listat ut serverade mamma på just korvstroganoff !

Ingredienser:

Blå länks korv
Tomatpuré
Mjölk
salt och peppar

Tillbehör: Spaghetti

Denna maträtt är lätt att göra och man behöver inte gå efter några speciella mått utan det är bara att höfta tills du känner dig nöjd med smaken!

Gillar ni korvstroganoff? :D

// SANDRA

laddar inför stallet

Nu drar jag snart i väg till stallet och ska rida Helge och Amadeus. Det ska bli väldigt kul att rida Amadeus eftersom det var ett tag sen jag red honom ( 1 vecka haha). Både hästarna ska endast skritta men det ger väll lite träning ändå både för dem och mig. :D

Idag ska jag slänga i mig något riktigt mellanmål istället för en frukt eftersom jag märkt att det inte räcker för mig. Blir oftast trött och orkelös vilket påverkar mitt humör och min ridning.


Äter ni mellanmål? :D

//SANDRA


hoppat idag

Idag har det varit en helt underbart fin dag men har dock inte varit ute så mycket som jag velat. Var tvungen att plugga hela morgonen och sedan drog jag till ridhuset och hoppade lite. Känner mig förresten jätte lat eftersom jag är van att röra på mig mer men idag har jag bara ridit, stort problem!!! haha

Det gick faktiskt rätså bra att hoppa men dock var helge rätt lat och seg och jag hade lite problem att få fram honom men till slut lyckades jag rättså bra. Det märks både på Helge och mig att vi är rätt ringrostiga när det gäller hoppning men det kommer väll hoppas jag. Har dock bestämt mig för att så länge Helge finns i min ägo så ska han få vara en dressyrponny då jag tror att Helge trivs och passar bäst som det. Men kommer dock hoppa honom lite då och då för att varva lite. Tror också att vi både gillar dressyren bättre än hoppning !

Vad har ni gjort idag då? :D



// SANDRA


Dagens frukost

Danskt rågbröd med ägg och kaviar!!



- danskt rågbröd
- ägg
- kaviar

Omdöme: mycket god!!

//SANDRA

onödigt men underbart träningspass

Har glömt att berättat att jag även hunnit tränat idag - även om jag egentligen inte behövde det!
Är så sjukt träningsmotiverad så jag kunde inte motstå ett träningspass när jag kom hem efter att har ridit med min kompis. Mitt största problem när det gäller träning är att jag aldrig vilar min kropp vilket i slut ändan kan leda till förslitningsskador. Men vad gör man när det hela tiden splitter i kroppen och tycker att är så himla kul med träning? :D

Dagens pass bestod av 8 km på crossen och styrketräning för armar och ben. Jag sprang en intervallbanan vilket är jätte bra både för kondition och styrka. Gud vad jag längtar tills våren kommer så att jag kan börja springa utomhus och börjar cyckla överallt.

Gillar ni att träna och röra på er mycket?

Hur ofta tränar ni och vad isf? :D

//SANDRA

3 rätters middag á la Mamma!

Har känt mig lite bortskämd det senaste helgerna eftersom vi haft 3 rätters middag varje lördag 3 helger i rad nu. Jag klagar inte  då det är hut gott som helst. Fast man blir väldigt mätt. Idag valde jag att hoppas över efterrätten då jag inte är så förtjust i bär och för att jag inte är så förtjust i fika allmänt. Men allt annat var hur gott som helst. Brukar ni äta 3 rätters middag ofta?

Vi brukar inte göra det men nu har det dock blivit så det senaste helgerna.

Förrätt beståd av Dansk smörebröd!

-
dansk råg bröd
- bajoneskinka
- mozzarella



Huvudrätt beståd av ryggbiff med kappa och rotfrukter i ugn !

- morötter
- paprika
- plasternacka
- kålrot



Efterrätten bestod av Gino !

- bananer
-björnbär
-hallon
-jordgubbar
- vit choklad



Om ni vill ha recept på något så är det bara att säga till ! :D

// SANDRA


lördags kväll

Hejsanhoppsan, har ni haft en bra idag? :D

Haft en grymt rolig dag och mycket är tack vare min underbara kompis som jag har spenderat dagen hos. Vi har ridit hela dagen på hennes tokiga ponnier. Har nog inte haft så här kul på jätte länge och jag längtar verkligen tills vi gör om detta :D Hennes hästar var VÄLDIGT pigga och glada och vi hade så kul att vi inte märkte hur långt vi hade ridit hahah

Nu sitter jag och kollar på melodifestivalen och håller tummarna för Love generation, Vem hejar ni på? :D



//SANDRA

rätt svar är!

Nu tänkte jag avslöja vem det var som svarade rätt på gårdags fråga. Det var bara en som svarade men hade också rätt!

Varför är Thailändare oftast smala? 
Rätt svar var på grund av maten. Thaimat innehåller oftast lite kalorier och en hel del grönsaker. Thaimat är också väldigt fettsnålt.

Grattis till carolina! :D klicka här för att komma till hennes blogg!

glansnudlar med wokade grönsaker och kyckling ( denna maträtt är ej hemmagjord som ni ser)


//SANDRA


Dagens hälsotips - gojibär

Jag har alltid undrat vad som är så bra med gojibär som alla säger ska vara så himla bra. Jag sökte därför fakta om det på internet och förstår nu varför alla hälsoexperter tipsar om detta bär.

Bra egenskaper hos Gojibär:

* Innehåller mycket antioxidanter

Man ska tydligen bli och få:

*  bli starkare och få mer energi
* bli mer motståndskraftigt mot bakterier, svam och virus
* se och känna dig yngre
* få bättre syn
* sova bättre
* bli bättre i sängen ( hahah)
* öka din produktion av vita och röda blodkroppar
* stressa mindre
* minska oron
* Få starkare hjärta
* sänka sitt blodtryck
* sänka sitt kolestrolvärde
* Förbättra sitt blodcirkulation

Jag tycker själv nu när jag läst om det att det stämmer med vad alla andra säger och nu förstår jag varför alla hälsoexperter tipsar om det. Funderar nog på att prova gojibär för att se vilka effekter det får på mig ! 

Gå in på www.gojibarect.se och läs mer om detta otroliga bär.




Går att ha gojibär i blandannat bröd, smoothie, drycker och som musli

//SANDRA

vår älskade bördkorg

I vår familj älskar vi bröd men dock har vi alla våra favoriter så därför har vi alltid 3-4 brödsorters hemma. Bröd är bland det bästa jag vet och skulle inte klara en dag utan bröd. Bröd är ett måste på frukostbordet annars är det inte en komplett frukost. Jag älskar fullkorn/råg bröd och gärna av den torra varianten, Vad gillar ni för bröd? :D

Dagens brödkorg!



 - fazer aktiv råg
- skepparhalvor
-rågform
- dansk rågbröd

Märkte ni att vi har faktiskt en hel del råg/fullkornsbröd hemma? Perfekt för mig :D

// SANDRA

Flygande jacob

Hela veckan har jag bara gått och längtat till lunchen idag eftersom dem serverade en av mina favoriträtt - flygande jacob! Kanske inte världens nyttigaste måltid eftersom rätten innehåller grädde, bacon, chilisås och jordnötter men det är så himla gott och ibland kan man faktiskt äta lite "onyttigare" måltider. Tycker ni om flygande jacob? :D

Tänkte att jag kunde dela med mig av vårat recept på flygande Jacob!

Ingredienser:

  • 1 kg  kyckling
  • 140 g bacon
  • 3 st bananer
  • 2 dl chilisås
  • 5 dl grädde
  • 1,5 dl jordnötter

Gör så här:

Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform. (Jag använder en rektangulär som är 22 x 35 cm och 4 cm djup eller den ovala på bilden.)

Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

Vispa grädden och blanda med chilisås. Häll över och bred ut. Strö över jordnötter.

Gratinera i mitten av ugnen 225 grader i 15 minuter.

Servera med kokt ris och sallad.



Smaklig måltid ! :D

// SANDRA


disney

hallojsan, har ni haft en bra fredag? :D

Jag själv har haft en ganska så seg dag och höll verkligen på att somna på vissa lektioner men som tur var så behövde vi inte anstränga oss så mycket då vi såg på den lilla sjöljungfrun hahahha
Gud vad svårt det var att hålla sig för skratt, satt och småskratta för mig själv så att ingen skulle höra. Jag har tendenser till att börja skratta vid tillfällen när inga andra skrattar och jag skrattar ganska så högt. Rätt pinsamt ibland ifall jag inte kan hålla mig och börjar skrattar högt vid t ex tillfällen när man inte ska det eller om mitt skratt överrröstar alla andra!

Gillar ni disney? :D

Det  som är så kul med disney är att dem inte är så komplicerade och att man alltid blir glad av att kolla på dem. Det  är svårt att inte skratta och det är ju kul, att skratta alltså :D

 

Mina favorit disneyfilmer är:

1. lejonkungen

2. Poccahontas

3. lady och luffsen

Vilka är era favoriter? :D



// SANDRA


musik

Har ni tänkt på hur mycket musik kan påverkas oss?

Jag själv blir väldigt glad och blir full av energi. Jag gillar att höra musik väldigt högt så att man kan sjunga med utan att nån hör min icke så vackra röst.

Jag älskar att lyssna på musik speciellt när jag tränar för det får mig alltid att ta i extra mycket framförallt när det är en upp tempo låt. För mig betyder musik väldigt mycket eftersom det får mig på bra humör och får mig också att må bra.

Vad betyder musik för er?


Dessa låtar är mina favoriter för tillfället -  mikrofonkåt på svenska och sen ett par dagar sedan även den engelska versionen.

Har ni hört den engelska versionen och vilken tycker ni är bäst? :D







// SANDRA

Dagens fråga

Dagens fråga lyder så här!

Varför är Thiländare oftast smala? :D

Den som svara rätt får en länkning till sin blogg...




// SANDRA


träningstrender

Det finns hur många olika träningsformen som helst runt om i världen. En del träningsformer kan tyckas väldigt extrema medan vissa kan man knappt tro är en träningsform alls. Det finns som sagt hur stort utbud som av träningsformer och hela tiden uppkommer det nya. Med alla dessa träningsformer kan man i alla fall garanteras att det finns något just för dig. Därför har jag nu startat en ny kategori som kommer att heta träningstrender där jag kommer att berätta om de träningsformer och trender som finns runt om i världen för se om någon av dessa jag tar upp kanske passar just dig ! :D det blir både ovanliga, extrema och mer normala...


först ut är Pole dancing!

Vad är det kan man ju fråga sig? Pole dancing är en blandning mellan dans och gymnastik. Det är en fysiskt krävande sport där man använder en stång som redskap att dansa kring, klättra i, snurra runt och göra olika akrobatiska övningar på. Tyngdpunkten ligger ofta på det akrobatiska och estetiska snarare än det sensuella, även om kroppsstolthet är något som följer med på köpet. Poledance sägs vara utmärkt som träningsform och lämpar för alla åldrar och kroppsformer, utom då gravida och dem som har problem med axlar eller handleder. Enligt dem som som hållet på med pole dancing säger att man lär sig något nytt vi varje träningspass och att man hela tiden kan höja sin personliga ribba - därför är det också svårt att tröttna! Poledancing har blivit en stor trend bland annat i USA.

Personligen skulle jag vilja testa Pole dancing bara för att se vilken effekt det skulle ge på min kropp. Jag tror jag skulle få en hel del muskler och bli otroligt smidig. Kanske skulle jag känna mig mer "sexig" också, vem vet? Men däremot vet jag inte om jag skulle vilja ha Pole dancing som träningsform flera dagar i veckan av den anledning att man använder sig av en stång verkar rätt motbjudande. Men man ska inte döma innan man har provat, kanske det inte är så farligt utan kanske jätte kul?

Skulle ni vilja testa Pole dancing? :D



// SANDRA

helt underbar dag! :D

Vilken helt otroligt underbar och vacker dag det har varit idag och är fortfarande det!  Solen har återigen legat på hela dagen så det har smält en hel del. Det var nästan så att man ville ta av sig jackan och bara gå i tjocktröja. Kanske våren snart är här eller vad tror ni?

har ni också haft en underbart skön dag idag? :D

Idag hade vi ett sjukt jobbigt ridpass där både jag och min kompis fick kämpa arsel av oss. Svetten bara rann när vi var klara och vi var hur trötta som helst men passet var också hur roligt som helst. Jag kände verkligen att jag lärde mig hur mycket som helst och att jag tog min ridning till en helt annan nivå men dock efter en hel del kämpande. Jag är en av det få som gillar när träningar är jobbiga och när man får kämpa så att svetten bara rinner. Helt underbart när man sätter sig på bussen och knappt kan hålla ögonen öppna på grund av att man fått kämpa och verkligen fått ta med hela kroppen. Det gäller all träning förresten och inte bara ridningen, tycker liksom inte att det är värt att träna om det inte är jobbigt. Ska man träna som ska man liksom alltid lägga till högsta växeln och ta i för kung och fosterland. Det ger ju liksom mer, man kommer framåt och man utvecklas mycket mer på de viset tycker jag.  Vad tycker ni är roligast? :D

Nu ska slänga i mig något att äta sen ska jag dra vidare till nästa stall, hare gött <3

bjuder på en gamal ridbild som är 1,5 år gammal tror jag...



// SANDRA


Crosstraining och styrkepass idag :D

Eftersom min ponny vilar på onsdagar har jag tagit denna dag till att träna kondtion och styrka. Idag var det verkligen en toppen dag att träna då träningsmotivationen och glädjen från förra passet fortfarande fanns kvar så det slutade med 9 km på crossen och ett lite hårdare styrkepass ! :D

Ett tips till er när ni träna styrka är att göra alla övningar till en kroppsdel direkt efter varandra eftersom det är jobbigare och därför ger mer effekt.

Dagens styrkepass såg ut så här:

80 sitsup
1 min plankan
80 sitsup

30 snea benlyft
30 höftlyft
1 min planka

 - avslutar alltid mina träningspass med att stretcha igenom min kropp ordentligt vilka många andra brukar skita i. Att stretcha efter träningspass gör att man får finare och mer avslappnade muskler och stretchning förebygger också träningsvärk.

Sen får man inte glömma att äta efter träning eftersom det är då man förbränner ! - du kan näst intill äta vad som helst inom en timme efter träning...




// SANDRA
 


vår fruktskål för tillfället!



Äpple: Äpple är min absolut favorit frukt speciellt röda eller rättare sagt gillar bara röda och rosa. Favoritsort är pink lady eftersom dem oftast alltid är hårda, saftiga och håller längre alltså inte ruttnar lika fort som övriga. Äpple är en av det nyttigaste frukterna och innehållet mycket vitaminer och antioxidanter vilket gör att äpplet kan förebygga olika sjukdomar. Bland annat canser, Alzheimers, hjärtsjukdomar och även skydda nervsystemet. När du väljer äpplen ska man helst välja röda eftersom dem innehållet mer antioxidanter.

Banan: Banan är också en av de nyttigaste frukterna eftersom bananer innehåller mycket vitaminer fibrer och mineraler. Bananer innehåller också en stor mängd kalium. Ett för lågt intag av kalium kan leda till förhöjt blodtryck, vilket kan leda till stroke, kärlkramp och hjärtinfarkt. Bananer har också en hel del hälsobringande effekter då bananer bland annat är bra för hjärtat, tarmen, skyddar mot njursjukdomar, gör dig lugnare och förbättrar hjärnans funktion. Några intressanta saker är att bananer är bra att äta vid baksmälla, ifall du vill eller håller på att sluta röka, lindrar pms och bidrar till starkare ben. Banan är även en bra energikälla som många idrottare väljer att äta och banan gör dig också mättare än de övriga frukterna.

Apelsin: Apelsin innehåller mycket c - vitaminer som ger extra skydd mot ögonsjukdomar, reumatism, hjärtkärlsjukdom och cancer. Dessutom är C-vitaminet i apelsinen föryngrande för vår hud. Apelsin innehållet även som det övriga frukterna en hel del vitaminer, fibrer, mineraler och antioxidanter vilket gör att även apelsinen har en hel del hälsoeffekter. Förutom dem jag redan nämnt är apelsin även bra för att den sänker blodtrycket, lindrar förskylning, stärker immunförsvaret, kan sänka kolestrolhalten och minska risken för blodpropp och stroke. 

//SANDRA 

Uncle bens

Idag tar jag med mig gårdagens rester som matsäck till praktiken. Kanske inte min favoriträtt precis men ibland är det rätt gott fast dock inte så jätte nyttigt. Det jag pratar om är kyckling med Uncle bens sweet and sour ananas sås med ris. Det som gör denna maträtt lite onyttigare är såklart såsen.

Ingridienser i såsen:

vatten, tomater, socker, ananas (16 %), vinäger, grön paprika ( 4%), morötter ( 3%), selleri, röd paprika (3%), modifierad majsstärkelse, bambuskott (2 %), lök, salt, tamarindjuice, färgämne (paprika extrakt), kryddor.


Näringsinnehåll

Energi/kcal: 384/90kcal

Protein: 0,3g

Kolhydrater: 21,2 g
varav socker: 13,5 g

Fett: 0,1g

Fibrer: 0,7g

Natrium: 0,22g

Salt: 0,56g







Recept!

bryn 350 gram tränat kyckling eller fläskfärs i lite olja i 3-4 minuter.
Häll burkens innehåll över köttet, rör om och låt stå sjuda i ytterligare 4-5 minuter. Servera med ris!

Smaklig måltid!


// SANDRA




en låt och video som gör mig glad

Har alltid älskat och kommer förmodligen alltid älska denna låt. Man blir liksom glad och man känner liksom att man blir full av energi. Timon och Pumba tycker jag är väldigt coola eftersom dem kör sitt eget race, lever för dagen och vågar tar risker. Tänk om man själv var en sån... :D


Vilka typer av låtar gör dig glad?

för mig är det alltid disney låtar som gör mig absolut gladast! :D

// SANDRA


toppen dag!

Hejsan, hoppas allt är bra med er! :D

Jag mår toppen och humöret är bättre än någonsin och så har det varit under hela dagen. Dagen har tillbringats på naturhistoriska riskmuseet och det var hur kul och intressant som helst. När jag kom hem såg jag att jag hade fått svar på från Linda Heed angående sommarjob och även ett svar från stall nådhammar. Och min ponny var hyper pigg så vad ska man säga om inte att dagen helt enkelt har varit lyckat! :D

Hur har eran dag varit ?

kram <3

// SANDRA




RSS 2.0