Gott med pasta sallad

Något som alltid går hem för mig är en hemmagjord pasta sallad, det finns verkligen inget som är godare än det! Så imorgon när vi ska iväg med klassen till Naturhistoriska riskmuseét och ha med oss egen matsäck var det självklart att det skulle bli en pasta sallad.Rostbiff

röd paprika

gurka

morötter

fetaost

Tortiglioni - vit fiber

Denna måltid är också väldigt bra för de personer som antingen vill gå ner i vikt och vill äta en mer hälsosam lunch.

Hoppas det smakar! :D

// SANDRA

Hur ska man tolka detta tro?

stör mig sjuk mycket på folk som hela tiden ska komentera andra och lägga sig i hela tiden, har dem inget liv eller? Det verkar inte som det i alla fall för då skulle dem ha bättre saker för sig!

Det som fick mig att skriva detta inlägg var för att jag fick en mycket konstig komentar idag och vet inte riktigt hur jag ska tolka den? Komentaren löd så här:  Lyft på fötterna så bränner du fler kalorier!

Ska man tolka detta som att jag är tjock eller att denna personen som sa detta är avundsjuk på min slimmade kropp? Komentaren var inte en rolig så man kan ju inte ta det på skoj precis och det lätt inte så på rösten heller. Kanske den personen endast vill göra narr av min blogg, vad vet jag? Om denna person endast ville göra narr av min blogg tänker jag inte bry mig och köra mitt eget race även om det kanske skulle va så att folk inte alltid är intresserade av det jag skriver. Om det var mig hon ville trycka ner på något sätt kan jag bara säga att det inte påverkade mig ett dugg utan gjorde mig ännu starkare.

Om ni får nån komentar från något som säger att du borde göra något eller helt enkelt försöket trycka ned dig på något sätt, bry er inte utan istället gör man ett puss tecken åt den personen. Prova så får du se hur personen reagerar!

Skulle jag var tjock och behöva bränna kalorier? skulle inte tro det!// SANDRA


Inspiration

För er gamla läsare som läste min förra blogg kommer då och då känna igen sig med vissa inlägg tex denna. Men det är för att jag är så nöjd vid dem och vill ha dem publicerade här.


Hur många av er där ute har nån gång sett the biggest loser?
Vad tycker ni om  det programmet?
Jag personligen tycker att serien är jätte bra av flera olika anledningar. Om man säger så här vem blir inte inspirerad av dessa överviktiga människor som tagit tjuren i hårnet och insett att dem måste göra något åt saken. Att vecka efter vecka plågas av dessa tränare och se resultaten som dem och se dem gläjdas är det som gör serien så bra. Det är inte många människor som skulle göra det som dessa människor gör och därför vill jag ge ett stor kread till dem. Serien är också väldigt känslosam när en del av deltagarna tycker vissa saker är jobbigt både fyiskt och sykist och en och en annan tår fälls. Förutom att man blir inspirerad av det hårda jobbet som dem har framför sig så är också serien bra av den anledningen att dem får oss att inse att vi ska ta hand om oss själva så att vi inte hamnar i samma situation som dessa människor gjort.

sen är det ju också rätt kul att se andra människor jobba arslet av sig medan man själv vet att man inte behöver det haha  Jag som redan är smal och inte behöver träna för att gå ner i vikt tycker också att det är rätt skönt att se serien för då får man inte lika mycket skuldkänslor för bullen man nyss tröck i sig eller för att man ligger och latar sig i soffan.  hahaha

Men kom ihåg att alla behöver träna för att må bra men alla behöver ju som sagt inte träna för att gå ned i vikt som deltagarna i biggest loser behöver.

//SANDRA

Träningstips

Ett mycket bra tips för de personer som tycker att det är svårt att ta sig ner till gymmet eller någon annan form av träning är att köpa sig ett par riktigt snygga träningskläder som man verkligen trivs i. För det första upplever det flesta personerna att träningen blir mycket roligare om man ser snygg ut och för det andra så finns det ju nu en anledning till att träna  - för vad ska man annars ha det nyinköpta träningskläderna till? :D
Visst blir man sugen på att träna när man ser alla snygga träningskläder? I alla fall jag blir väldigt sugen på att sticka ut på en löprunda. Gå in stadium och låt dig själv inspireras av alla deras snygga träningskläder kanske du hittar något riktigt snyggt till dig själv. Klicka här!

// SANDRA

Att kunna behålla sin träningsmotivation...

Vill du börja träna men känner att du saknar motivationen eller tränar du redan utan motivation? I så fall är detta inlägg tilldelad er och jag hoppas att jag kan hjälpa er en bit på vägen. Men även om jag kan hjälpa till är det endast du och din vilja som tar dig dit du vill. För har du bara viljan och och tydliga mål för vad du vill uppnå med träningen blir det oftast lättare att nå målen och hålla motivationen.

1 . Det första du ska göra är att göra klart för dig själv är varför du vill börja träna. Om det nu är för att du vill ha bättre kondition, bli slank inför beach 2011 eller helt enkelt träna för att må bra är bara du som kan avgöra och ingen annan. Skriv ner dina mål snygga på ett papper och sett upp på väggen !

2. Nu när du skrivit ner dina mål på ett papper ska du nu bestäma vilken träningsform som passar just dig och dina mål. Välj ingen tränings form som du känner dig obekväm med för då är risken större att du lägger av.
Variera träning och om du vill så kan du träna i grupp för kan man lätt bli sporrad av andra! Men grupp är ej ett måste om du inte vill, det avgör du vad som är bäst för dig.

3. Nu har du kommit en bit på vägen och har säkert kommit på någon träningsform du vill testa eller kanske testar du olika former fortfarande? Men hur det nu än är så är det dax att inskaffa en snygg tränings outfits. Många tycker faktiskt att det är roligare att träna och hålla motivationen uppe om man har snygga tränings kläder.

4. Nu har du kommit långt och motivationen är förhoppningsvis på topp. Om du nu har motivation att fortsätta kan du nu sätta upp delmål för vad du vill klara under en vis tid. Se till att du klarar målen och sätt därför upp realistiska mål. Om du inte klara delmålen kan man lätt att man slutar. Belöna dig varje gång du uppnår ett delmål !

KOM IHÅG:

* om du har tillgång till musik vid träning, sett på en upptempo skiva
* gör inte träningen krånligt för dig
* byt träningsform när du börja tröttna på den nuvarande
* variera för bästa resultat
* belöna dig
* Träning ska vara kul
* tvinga aldrig dig själv att träna om du inte orkar eller har lust

DU VILL
DU KAN
DU SKA
// sandra

6 enkla steg till bättre hälsa

Det finns hur många steg som helst för att få en bättre hälsa men här är 6 av dem enklaste..


1. äta regelbundet med frukost, lunch och middag ( stadiga) och även 1-2 mellanmål

2. röra på sig så ofta man bara kan

3. välja nyckelhåls märkta produkter förre icke nyckelhåls märkta produkter

4. dricka mycket vatten

5. undvika livsmedel med för mycket socker och fett såsom godis, pizza, pommesfritt, friterat, läsk o s v
 
6. äta mycket frukt och grönsaker ( ca. 500 gram om dagen)

 - Men kom ihåg att ibland kan det vara bra att unna sig något gott men i sådant fall i lagom mägnd. Allt är bra att äta i lagom mägnd men det är först när man överdoserar något lite mera onyttigt som det blir skadligt för hälsan eller rättare sagt en överdosering av allt även nyttiga saker kan ha en dålig inverkan på hälsan.

 - Att äta en stadig frukost varje morgon gör att man håller sig mätt och blodsocker nivån i shack vilket gör att suget efter godsaker minskas och du minskar risken för småätandet som annars kan uppstå. Det samma gäller även lunch och middag. Att äta mellanmål mellan varven kan också vara bra speciellt när man ska träna men också för att hålla blodsockernivån jämn under hela dagen.
 
-  Att välja nyckelhålls märtka produkter och livsmedel är det är ett säkert kort för dig som vill vara hälsosam. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Alla människor bör få i sig just fibrer och fullkorn varje dag och därför är just detta märke en mycket bra vägledning för dig.

 - Alla människor bör dricka 1,5 liter vatten för att inte drabbas av uttorkning. En del forskning vissar också att människor som direkt mycket vatten har lättare att hålla sig smala, få vacker hud och friska. De personer som dricker för lite vatten har lättare att drabbas av sjukdomar än dem som dricker mycket vatten. Vatten är också bra av den anledningen att den binder saltet vi får i oss genom maten så att vi inte får saltbrist.

 - Alla behöver röra på sig för att vi ska må bra och för att förhindra hjärt och käl sjukdomar. Därför är det bara att röra på dig så mycket du bara kan för då kommer du också få mer energi och må både psykist och fysiskt bättre. Men man behöver inte träna som en tok men man bör gå 7000 - 10 000  steg per dag för att få den vardagliga motion man behöver. Ett bra tips är att: gå vart du än ska och ta cyckeln istället för bilden om det finns möjlighet till det.

 - Att äta frukt och grönsaker är bra av många anledningar bland annat för att man får sig sig vatten, mineraler, vitaminer och kostfibrer. Genom att äta frukt känner man sig piggare och håller sig friskare på kort sikt. Man förebygger också sjukdomar senare i livet, till exempel cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, övervikt och fetma eftersom frukt och grönsaker innehåller mycket antioxidanter. Du kan också förhindra sötsuget genom att äta frukt.

Hoppas detta inlägg var en bra vägledning till er som vill leva mera hälsosamt och att den gav er inspiration.

Har ni några frågor så är det bara att kommentera !
//SANDRA


Veckans träning

Så här har min sportlovs vecka sätt ut när det gäller träning:

måndag: crosstrainer 4 km, strykepass och ridning av Amadeus och Helge

Tisdag: crosstrainer 6 km, styrketräning och tränat dressyr med Helge

Onsdag: Gått en mil och ridit Amadeus

Torsdag: Gått en mil och ridit Helge

Fredag: Crosstrainer 4 km, styrketräning, gått en mil och ridit i jockeyläder

Lördag: Gått 6 km

Söndag: Crosstrainer 1,2 mil och gått 4 km

Ja vad säger man? Denna vecka har man verkligen varit hurtig och träningsmotivationen har varit på topp. Specielt idag ( söndag) var motivationen verkligen som bäst och det kändes som om jag lätt kunnde lägga in ytterligare ett pass men valde att avstå  - träning får ju inte gå till överdrift även om det lätt kan bli så om man heter Sandra Åkerlund. Jag älskar verkligen att röra på mig och jag mår så fruktansvärt bra av det och energin höjs varje gång efter att jag har tränat. Ni kan inte fatta hur bra jag mådde idag efter att haft en bästa träningsdagen hittills ! :D

Nu ska jag sätta mig ner och kolla på Wallander och förbereda mig inför skolan som börjar imorgon!

Hare gött eller ska jag kanske säga gott? haha skoja bara :D//SANDRA


Mörk choklad - ett bra alternativ

För er som älskar godis kanske lite väl mycket kommer här ett tips till er att äta istället nämligen Mörk choklad!

När jag nämner mörk choklad kan många tycka att gud vad äckligt, vad tråkigt, betskt, vad ska det vara bra för och är inte det väldigt dyrt??

Stämmer det? Men i så fall kan jag ju tala om för er att mörk choklad har väldigt bra egenskaper som gör att du kan förbättra din hälsa radikalt plus att det finns i en mägnd olika smaker som gör att det blir gott. Själv är jag inte så förtjust i bara mörk choklad utan istället väljer jag mörk choklad ( 70%) med kanske kakaobönor, nougat, mint eller varför inte med pistage nötter i. Och inte blir det betskt ifall du väljer någon med smak

Chokladens egenskaper:

*
innehåller mycket antioxidanter
*förbättra blodcirkulationen
*förebygger hjärt och kärls sjukdomar
*vitaminer och mineraler
*sänker blodtrycket och minskar stress
*minskar sötsuget

Jag lovar att du känner dig nöjd och uppfyllt dit behov av choklad redan efter 2-3 bitar, är inte det bra? Men kom ihåg att även om mörk choklad är nyttigt så ska man endast äta det i små mängder och inte varje dag utan det räcker med 2 dagar. Om du äter det varje dag ger det dig ingen effekt !

Ljut av det goda när du väll har det och våga längta lite längre tills nästa gång, då blir det atomatiskt godare!

// sandraKöttfärspiroger

Piroger är nog en av mina favoriträtter för tillfället då det är så himla gott och man kan variera fyllningen i dem precis som man vill. I våra piroger som vi gör har vi en köttfärsröra och en klick filadelfia ost, hur mumsigt som helst.

Hoppas det smakar! :D

Recept

Ingredienser till 16 stycken:

Deg

50 gram jäst

50 gram smör eller margarin

5 dl mjölk

1 tsk socker

1 tsk salt

3 dl grahamsmjöl

9 dl vetemjöl

Fyllning

500 gram köttfärs

2 gula lökar

1 röd paprika

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1/2 dl chilisås

2 msk kinesisk soja

salt och peppar

ev. en klick filadelfia ost ifall man vill

Pensling

ägg

Ugn: 225 grader

Gör så här:

1. smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Lös jästen i lite av degspadet och häll över resten av degspadet

2. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl, och det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och tärna paprikan. Fräs färsen och lök i olja. Blanda i paprikan, tomatpuré, chilisås och soja.

4. Koka ihop i 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

5. Ta ut degen och dela den i 16 bitar. Kavla upp varje bit till en rundel. Lägg på fyllning och vik ihop. Tyck ner kanten med en gaffel.

6. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca. 15 minuter.

Smaklig måltid! :D


// SANDRA

3 rätters middag

Grillad grön sparris med tryffelaiolirevbensspjäll med sötpotatisgratänggammeldags vanilj glass med varm hjortronsyltOm något ser gott ut så lägger jag ut recepten :D

// SANDRA

Presentation om mig och bloggen

Hej och välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag blogga om allt som har med mat och hälsa att göra. Jag kommer dela med mig om mina bästa recept, mina hälsotips, bilder, träning och mycket annat. Jag hoppas ni blir inspirerad av mig och att ni vill följa min blogg.

Jag heter Sandra Åkerlund och är 16 årig tjej som brinner just för hälsa och matlagning. Läggger ner mycket tid på att må bra och tränar ofta blandannat ridning, springning, styrketränar och går mycket.

Jag har även under en tid haft ätstörningar och det var också under den tiden mitt stora intresse för hälsa uppkom. Så kanske det händer att jag delar med mig av mina erfarenheter om just ätstörningar...

Hoppas ni vill följa min blogg för det skulle betyda oerhört mycket för mig ! :D// SANDRA


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0