söt kan vara gott och nyttigt ! :D

Allt som är sött och gott är inte onyttigt – tvärtom faktiskt.

Det finns mägnder av naturlig sötsaker som är väldigt nyttiga såsom bär och frukt så också innehåller mycket näring. Bär och frukt innehåller också mycket näring och är en fantastisk källa till levande enzymer och antioxidanter som stärker immunförsvaret och höjer energinivåerna. Det bästa vi kan stoppa i oss är blåbär, jordgubbar, hallon, vattenmelon, tranbär och aprikoser tycker jag. Min favorit är i alla fall aprikoser och tranbär, speciellt torkade. Mitt tips är att välja bort godiset mot torkad frukt eller bär, sött men nyttigt !

Ett tips ifall du vill ha smårätter och desserter sötare kan du istället använda dig av rårissirap, honung, melass, utspädd äppeljuice och lönnsirap. Men kom ihåg att det aldrig är fel att unna dig något riktigt gott och sött med jämna mellanrum! :D <3







//SANDRA


Träningschema för 4 veckor framåt

Om 4 veckor från och med idag är det dags för Trosa stadslopp som jag ska springa. Känner mig inte speciellt redo för det om man jämför med förra året när jag var i topp form både konditions och styrkemässigt. Men nu kommer jag dem sista veckorna verkligen lägga in en extra växel så får vi helt enkelt se hur det går på loppet. Man kan ju inte göra mer än sitt bästa men jag hade önskat att sprungit och styrketränat mer som jag gjorde förra året. Har lagt mycket fokus på helt fel saker i år såsom att cykla istället för att springa. Jag var rätt duktig med crosstraining och styrketräning i vintras men som kom våren och man kunde börja cykla. Då som ni vet bestämde jag mig för att cykla överallt samtidigt som jag försökte hålla igång springningen men tillslut orkade jag inte och valde cyklingen. Helt fel val! Men nu får jag verkligen ta tag i mig själv och verkligen springa 2 dagar i veckan och börja styrketräna igen så att jag orkar springa. Min rädsla är inte att jag är dåligare än förra året utan att jag inte orkar springa hela varvet. 


Under 4 veckor kommer jag nu att:

* springa 2 dagar i veckan. 1 på asfalt och 1 i skogen.

Fokusera mest på: backarna och spurten

* Styrketräning efter varje springpass

Fokusera på: benen och armarna

Kommer även att 2 gånger innan loppet springa 1 mil för att se att jag klarar av det. Kommer då inte maxa mig utan enbart se till att jag orkar hela milen och stärka mitt självförtroende. Om man en gång klarat 1 mil kan man göra det igen.

Nu jäklars, nu kör vi 4 veckors hård träning löpning! :D

Är i alla fall på rätt väg känner jag eftersom jag min kompis bestämt oss för att börja springa tillsammans 1 dag i veckan och förra veckan sprang jag 2.



//SANDRA


Välj rårörsocker!

Senaste hälsonyheten inom GI !

Socker i alla former vet man ju från tidigare är väldigt energirikt därför gör man klokt att vara restriktiv med intaget. Men man brukar säga att det är ok om upp till 10 % av ens kost består av socker. Det finns flera typer av socker bland annat fruktsocker, vanligt vitt socker, vaniljsocker och rårörsocker. Av dessa sockertyper rekomenderar man rårörsocker framför det vanliga vita. Rårörsockret innerhåller nämligen en bioflavonoid som hämmar de enzymer som spjälkar stärkelse. Resultatet blir att rårörsockret troligen skulle kunna sänka GI på till exempel en äppelkaka eller någon annan rätt där stärkelse ingår. Om man ger försökspersoner cirka 15 mg av bioflavonoiden, vilket är en mängd som finns i rimliga mängder rårörsocker, blir den GI-sänkande effekten upp till 37 procent.

Hur många av er därute har någon gång använt rårörsocker i bakelser eller liknande?

Gjorde muffinsar (tror jag) en gång på rårörsocker och det blev hemskt gott ! :D

//SANDRA


dinkelgröt med frysta blåbär

 

Pauluns dinkelgröt med frysta blåbär och tranbär!



Godmorgon! :D

Idag startar jag dagen med Pauluns dinkelgröt, en perfekt start på dagen.

Nu ska jag iväg till skolan och använda min hjärnceller lite så då kan det vara bra att starta dagen med något så bra som gröt. Näst sista dagen jag behöver det innan lovet nästa vecka, skönt :D

//SANDRA


min söndag

Hejsan hoppsan!

 Idag har det varit en mycket seg och rätt långtråkig dag men rätt skön. Har inte gjort så mycket idag utan hela förmiddagen och delar av eftermiddagen gick åt att bara strosa runt hemma och sitta på datan. Tänkte gå en promenad och vara ute men kom aldrig ut. Inte ofta det händer att jag inte orkar men idag var det en sån dag. Rätt skönt var det i alla fall att bara ta det lugnt och inte göra ett shit.  Tror nog att min kropp mår bra av att inte stressa runt hela tiden och ha en massa måsten.

Efter middagen idag drog jag i alla fall ut på en cykeltur till stallet och red, det var nog dagens höjdpunkt ! :D haha Det känns så lätt att cykla nu jämfört med tidigare. Då tyckte jag att 5 km tog en evighet att cykla men nu går det på ett kick :D

Vad har ni gjort idag? :D

//SANDRA


pastasås napoletana





 
Idag var vi iväg till saltåkvarn och handlade. Med oss hem fick vi dinkelgröt, dinkelflingor, krossade tomater, pesto paprika och pastasås napoletana.

Till lunch blev det spaghetti och pastasåsen med fetaost och färsk basilika.

Rekomendera verkligen denna lunch! :D

//SANDRA



sunday in sun




Just nu håller jag på pluggar lite. Snart klar med hästuppgiften och ska snart bege mig ut för lite frisk luft. Har inte varit ute på hela dagen trots att solen skiner men fastnade som vanlig med annat haahha

Idag ska jag och min familj till farmor och fira henne på mors dag sedan dra jag ut till ponnyn och rider. Ska passa på att vara hos honom så mycket som möjligt ett tag framöver. För idag ringde några som vill komma och provrida honom på söndag. Skulle inte förvåna mig om dem vill ha honom och då säljs han. Kommer gråta krokodiltårar den dagen han åker för då tar han hela mitt hjärta med sig. Min bästa vän kommer snart att lämna mig :( Ser i alla fall fram emot sommaren för då åker jag bort i en månad. Ska bli skönt att lämna allt här och börja om från scrasch när jag kommer tillbaka. Lättare att arbeta med sorgen om man är borta än hemma där alla minnen finns kvar.

//SANDRA

mors dag och ostscones











Idag är det mors dag och då ska vi skämma bort våra mammor lite extra tycker jag! Jag valde att inte köpa någon till min mor utan gjorde en riktig sconesfrukost till henne istället och det uppskattade hon väldigt mycket.
Vad har själva gett era mammor? :D

Har ni inte redan gett något eller kommer på vad ni ska ge så är hemgjorda presenter något som alltid går hem hos mammor. Det kan vara allt från hembakat till dikter. Använd eran fantasi! :D


Ostscones:


Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl mjölk eller filmjölk
  • 75 gram smör
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt 

    Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, riven ost och salt i en bunke. Spara en matsked av osten. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i sex bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter.

Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel och strö över lite riven ost.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 225 grader i cirka 12 minuter. Servera nygräddade med smör och apelsinmarmelad!

Supergott! :D


//SANDRA


Mina favoritlåtar

Mina 2 favoritlåtar till löpning och powerwalk!







Hur tänker ni när väljer låtar till erat träningspass? Går ni efter vad ni gillar eller efter vilken rytm låtarna har?

Jag själv tycker att både delarna är viktiga. För jag kan inte springa till låtar vars rytm inte passar till träningen men om låtarna är dåligt blir också träningen tråkigt. Det ska vara bra låtar som ger en energi och glädje, håller ni med? :D

Vilken/vilka är eran favorit låt/låtar att träna till?

//SANDRA






den viktiga musiken





Visste ni att forskningsresultat visar att musik när du tränar förbättra ens prestation inom flera områden?

Tränar ni med musik och varför isf?
Om inte, varför då?

Här listar jag upp 5 fördelar som musiken ger dig och din träning.


1. Musik i lagom tempo
gör dig starkare på längre distanser. Många som springer halva och hela maraton springer oftas till musik under tävlingar. Tester har gjorts på vilken typ av musik som är den mest motiverande under långa träningspass och musik i lagom tempo vinner över både en blandning av snabb och långsam musik och enbart snabb musik.

2. Du kan träna hårdare utan att bli trött. Studier som gjorts visar att dina ansträngningar kommer att kännas runt 10 % mindre när man tränar till musik. Viktigt att matcha musikens tempo efter din takt, tempo och hjärtarbete. Detta i sin tur gör att du orkar tränar 10 % mer än vanligt utan att det känns jobbigt eller svårt. Att träna till musik får dig att tänka på annat och ger dig en roligare träning.

3. Intervall och teknikträningen blir lättare med musik. Om du lyssnar på musik medan intervallträning kan du använda musikens rytm till att kontrollera när du sätter ner foten så att du orkar hålla tempot. Och det tekniska detaljerna sätter sig snabbare i ryggmärgen om du tränar in dem till musik. Kroppen är nämligen ursprungligen inställd på att röra sig i takt till musiken.

4. Musiken håller ångan upp. Visst kan man uppleva att tidskrävande träning är lika tråkigt som den är nödvändig? En bra spellista håller ångan uppe - helt enkelt av den anledningen att kroppen är inställd på att röra sig till just musik.

5. Du sparar syre och orkar mer. När du utövar en träningsform med många upprepningar som till exempelt cykling, löpning och rodd är det lättare att hålla konstant takt om du hör musiken i en synkroniserad hastighet. Dessutom visar en del forskning att man använder upp till 7 % mindre syre när träningstempo och musik är synkroniserade. Ju längre musklerna måste arbeta desto mer syre behöver de. Så musikens inverkan på ditt syrebehov kommer att vara särskilt fördelaktig när du är ute på långa distanser.



//SANDRA


50 mil vadå?

Ni som har följt min blogg från starten kanske kommer ihåg att jag bestämde mig för att cykla vart jag än skulle? Här kommer lite resultat om hur det har gått !

Idag cyklade jag min 50:e mil sedan slutet av mars och endast bett som skjuts 2 gånger på grund av piss väder. Inte dåligt va? Fler mil kommer det att bli, kanske når 100 mils sträcket innan jag ställer av cykeln. Vad tror ni? Cykling är så himla skönt och roligt, börja cykla ni med ! :D



Att bestämma sig för att cykla vart man än ska som jag gjorde ger så mycket gratis motion. Det endast som behövs är en cykel och 2 ben och helt pöltsligt får man bättre kondition och muskler av att bara ta cykeln till affären istället för bilen. Du som är överviktig kan gå ner i vikt, du som är känner dig trött får lite ny och frisk enerig och du spara pengar. Om du cyklar istället för åker bil får du inte bara gratis motion utan även frisk luft på köpet. Alla behöver ju frisk luft dagligen för att må bra och om du är den typen av person som gärna sitter inne men samtidigt oroar dig för att inte få tillräcklig med frisk luft - Ja då har du löst problemet genom att välja cykeln före bilen !

Hur många av er kommer att börja ta cykeln från och med nu? :D

//SANDRA


Kardemummagröt



Kardemummagröt:

1,5 dl havregryn

Linfrön

Kardemumma

3 dl vatten

Tillbehör:

1 Äpple
Kanel


Blanda ihop ingredienserna och låt stå i 5 minuter. Koka sedan upp gröten på svag värmen och skiva ner lite äpplen och rör om. Låt stå och små puttra tills gröten är fast och färdig för att ätas. Skiva resten av äpplet och dekorera gröten med dem och strö över lite kanel. Serveras med mjölk om man vill!




till gröten åt jag 2 husmans knäckebröd med leverpastej och salami :D

Springningen idag gick rätt bra trots träningsvärken och att att det var tidigt på morgonen. Som ni märkte åt jag frukost efter springningen men man ska ju aldrig springa och träna hårdare på tom mage så jag åt en banan och drack lite filmjölk innan. Inte alls mycket och det förbränner man under men man får lite energi så att man orkar.

Jag och min kompis sprang eller rättare sagt vi joggade 2 varv runt vallen i ett medeltempo sedan tog vi ett tredje och uppför en helvetsbacke. Efter det sprang jag själv eftersom min kompis bestämde sig för att powewalka på grund av sina knän. Jag ökade tempot lite och sista biten spurtade jag. Spurten kände faktiskt rättså bra men måste fortfarande träna upp den så att jag orkar börja spurta tidigare och hålla i enda tills mål.

Efter att min kompis kom tillbaka gick vi ett varv tillsammans för att varva ner och då passade vi på att prata om alt mellan himmel och gjord. Hur mysigt som helst ! :D Vi kommer nog förmodligen att börja springa tillsammans 1 gång i veckan som vi gjorde idag innan frukost.

Jippi, äntligen har jag fått en träningskompis! :D

//SANDRA


På språng

Snart kommer min kompis och hämtar mig på moppen, vi ska nämligen ta en löprunda tillsammans nu på morgonen runt vallen. Är grymt taggad för löpning och speciellt då jag har roligt sällskap! :D Har inte träna med någon på jag vet inte hur länge så det ska bli super kul. Kommer förmodligen att dö eftersom träningsvärken jag fick efter onsdagens löpning är kvar, så om jag inte bloggar mer efter löprundan så vet ni varför haahah Nej då inte kommer jag att dö av lite löpning men det är rätt jobbigt att springa när man har träningsvärk och tidigt på morgonen.

Godmorgon förresten, hoppas ni sover gött ! :D

//SANDRA


fläskfilé med potatissallad



Dagens otroligt goda middag! :D

Fläskfilé med potatissallad och min favoritsallad




Favoritsallad:

Babyspenat

gurka

röd paprika

tomater

soltorkade tomater



Denna sallad är helt klart min nya favorit ! :D


//SANDRA


svält och viktnedgång?



Att svälta sig själv lönar sig inte ifall man vill gå ned i vikt!

Att äta nyttigt och träna däremot lönar sig!


Många som försöker gå ned i vikt tar till metoden att svälta sig själv eftersom man tror att man går ner snabbt i vikt och mår bra. Tro mig jag vet, jag svälte mig själv en gång i tiden eller jag åt men välddigt lite. Jag gick ju ner i vikt men drabbades istället av ätströningar vilket inte var min tanke. Om man vill lyckas med sin viktminskning och få den där slimmade kroppen du önskar och må bra (vilket är det viktigate i livet) handlar det inte att svälta sig själv. Oftast blir konsekvenserna av att svälta sig själv att man får ätstörningar eller att man går upp dem kilorna man tappat så fort man börjar äta normalt igen.

Eftersom jag själv svältit mig en gång i tiden blir så frustrerad när jag ser andra göra det. Jag skulle vilja gå fram till och prata med dem och dela med mig av mina erfarenheter och få dem att lämna svältandet och börja äta normalt. Folk förstår inte vad som krävs för att gå ned vikt och behålla den och mår bra. Att svälta sig själv är inte nyckeln till en lyckad viktnedgång. Jag själv trodde det förut men har nu fått lära mig ett och annat och skulle aldrig få för mig att svälta mig själv igen.

Istället för att svälta kroppen ska man istället lyssna på sin kropp och aldrig gå hungrig - det tjänar man inget på! Istället blir man bara sur, trött, får blodsockerfall, dålig koncentration och når absolut inte dem resultaten man vill ha. Om man istället äter nyttigt gärna 5 gånger om dagen och tränar har man alla chanser i världen att nå sin idealvikt och stanna där samtidigt som man mår bra.

Ta hand om er <3


rågmjölsgröt









1 portion

0,75 dl rågmjöl
2,5 dl vatten
salt

Topping:

Banan
Aprikoser
Hasselnötter

koka upp vatten och häll succesivt ner mjölet lite åt gången.
Låt koks på svag värme i ca 8 -10 minuter.
Rör om då och då.


Godmorgon! :D

Provade att göra gröt på rågmmjöl idag och det var mycket gott. Var som mannagrynsgröt i konsistensen och smakade som det men dock lite grövre i smaken.

Idag ska jag förresten göra den sista delen nationella i matten är supernervös. Men man får helt enkelt göra sitt bästa! :D

//SANDRA



god kväll

God kväll kära bloggläsare! :D

Jag ska snart gå och lägga mig men tänkte bara slänga in dagens sista inlägg.

Idag har det varit en otroligt rolig dag då vi har haft hästexamen i skolan. Även om det mest bara var för att se hur mycket vi lärt oss under terminen så var det jätte roligt att få se hur en riktig hästexamen går till. Var super nervös och det märktes på provet då jag kom av mig lite men fick i alla fall VG. På det praktiska gick det bättre men även där var jag nervös så jag kunde gjort bättre men ridlärarna tyckte att det såg bra ut och berättade att jag har gjort en ofantlig utveckling. Super nöjd med dagen och plus att solen stekte härligt ! :D


När jag kom hem sedan cyklade jag ut till ponny och red, helt underbart. Ponnyn var lite vild från marken men skötte sig något bättre när jag red. Älskar sånna här dagar! :D

Vet ni vad jag har märkt?

Att det är går bättre att rida om jag har träningsvärk haha varje gång jag har mycket träningsvärk får jag en bättre sits. Undrar varför?

Hur har eran dag varit? :D

//SANDRA


Pannkakor och banan


Om man inte vill ha sylt eller socker på sina pannkakor kan man istället ta frukt! :D





Bananröra:

1,5 små mosade bananer - kanel - lite naturell yoghurt

en halv banan skivade jag och la på.

2 pannkakor

MYCKET MYCKET SMARRIGT ! :D

Så kul att testa nya saker och upptäcka hur gott det är. När jag var mindre ville jag aldrig testa nya saker ifall det var äkligt men nu är jag motsatsen och testa nytt jämnt. Hitta många nya favoriter som jag när jag var liten aldrig vågat smaka. Denna middag var verkligen den godaste pannkaksmiddagen jag någonsin ätit! :D

//SANDRA

Moments







//SANDRA

Honungsyoghurt med knäckebröd




Godmorgon solstrålar! :D

Idag är det ett stort hästexamen i skolan och jag är super nervös. Även om vi inte får betyg i ridning och hästkunskap än så kan man om man gör bra ifrån sig idag höja sig. Ett mvg skulle sitta fint! :D

Laddade upp med en himelskt god frukost so bestod av:

Honungsyoghurt
Pauluns äpple och kanelmusli
2 husman knäckebröd med ost och kaviar

= Mumsigt värre! :D

//SANDRA


backträning del 3

Här kommer det 2 superbra övningar som man kan göra när man tränar i backar! :D


Du kan rusa uppför:

Hitta en backe på cirka 150 - 200 meter och spring så hårt som möjligt uppför den första 30.35 meterna och jogga nästa 20-35 meterna. Efter det springer du hårt 30-35 meter igen. Fortsätt så tills du är uppe på 5-6 intensiva spurter. När du når toppen vänder du och lunkar tillbaka till start. När du känner dig redo kan du succesivt börja göra detta i repetitioner och utveckla det tilll 8-10 repitioner.


Utebyte av denna övning:

Den hårda löpningen uppför en backe stärker dina benmuskler så att du får ett mycket kraftfullt avstamp. Särskilt lårens framsida stärks men också rumpan, hälsenorna och vader utmanas. Samtidigt blir din puls högre, så träningen funkar också som bra intervallträning.

Tips:

Spring med kraftiga avstamp och höga knälyft. Svinga dynamiskt med armarna för att utveckla extra mycket kraft. Landa mjukt på foten, längre fram än du är van vid. Det är optimalt om du kan landa ungefär mitt på foten – eller ännu längre fram på fotsulan.

Du kan även spurta uppför:


Du behöver en backe på 150–200 meter. När du står högst upp vänder du om och spurtar nedåt de första 30–35 metrarna. Spring så snabbt du kan. Spring nästa 30–35 meter och repetera spurten. Börja med fem intensiva spurter. Utveckla det med tiden till 8–10 stycken.


Utbyte av denna övning:

Du lär dig att hålla en hög kadens, det vill säga att du tar många steg per minut – även på plan väg. Nervsystemet blir bättre på att ge snabba besked till dina muskler så att din reaktionsförmåga blir bättre.


Tips:

Välj en backe som inte är alltför brant. Det är viktigt att du kan kontrollera hastigheten så att du inte faller.



Det finns fler övningar man kan göra när man tränar backträning men jag valde enbart att skriva om dessa 2. Anledningen till det var för att dem andra övningarna verkar vara mycket svårare t ex hoppa i sidleds och hjorthopp. Jag vill hellre fokusera och tipsa om övningar som jag tror att jag själv och andra klarar lätt.

Hur många av er har testat på backträning? :D

//SANDRA


Dagens tips

Köp ekologiska bananer nästa gång du handlar! :D



Pappa kom hem med ekologiska bananer häromdagen och det var den bästa smakupplevelsen jag haft på länge. har ni ätit frukt utomlands någon gång? Isf kan jag tala om att ekologiska bananer smakar 100 gånger bättre än icke ekologiska och nästan lika goda som utomlands. Ekologiska bananer är inte enbart bättre för miljön och vår hälsa, dem smakar otrolig gott och är mycket sötare än vanliga. Dem är så goda att det är värt att lägga lite extra pengar på dem ekologiska bananerna. Det skiljs kanske 5 kronor men istället får du en smakupplevelse du inte vill missa.

Ekologiska bananer is the shit, so you know! ;D

//SANDRA


Happyface

Postat av Fanny

mm ser gott ut! gillar egentligen ägg men blir aldrig av att jag äter det, haha. :P har precis hittat till din blogg och gillar den supermycket! ha en bra dag! :D


Vad glad jag blir av sånna hära komentarer. Motivationen att få bloggen bättre och lusten att skriva mer höjs när man får reda på att folk uppskattar min blogg. Min blogg är ju främst till för att inspirera andra att börja träna och leva hälsosammare och även lära ut om hälsa och träning med mera och det känns som om jag är på rätt väg nu. Varje dag chockas jag av hur många som besöker min blogg och det är så himla kul ! :D Hoppas att ni andra som läser min blogg också uppskattar det jag skriver och att fler hittar hit.


kram till er kära bloggläsare


//SANDRA


konstigt väder och träningsvärk

Nu har jag precis kommit hem från en underbar dag på praktiken. Även om jag inte kunde rida på hästen jag brukar rida och endast gjorde stallarbete var det väldigt kul ändå. Tiden gick så fort speciellt förmiddagen som brukar vara jätte seg gick i turbofart, kanske för att jag var så effektiv! haha :D

Vi har haft jätte konstigt väder idag, ena sekunden var det strålande sol, ena sekunden blåste sekund och nästa sekund öste regnet ner. Så har det varit hela dagen. Hur har ni haft det? Vågar inte cykla ut till stallet idag på grund av vädret, slår vad om att jag skulle hamna i diket ifall jag skulle cykla hhahah

Vill ni veta en underbar sak? :D

Träningen igår tog väldigt bra märkte jag imorse då jag kände av träningsvärk i benen och magen och när jag mockade och fixade stallet alltså använda musklerna kände jag av träningsvärken ännu mer. Nu känns det ordentligt i magen och i benen vilket jag ÄLSKAR! ;D

Tycker ni också om träningsvärk?

//SANDRA



gårdagens övningar




igår tränad jag som sagt styrketräning och gjorde bland annat övningar som 90 grader, vanliga armhävningar, sit ups, planka, snea benlyft, vad lyft och triceps.

Mitt program såg ut så här:

30 situps
1 minut plankan
30 situps

15 triceps
15 vanliga armhävningar
15 triceps

30 snea benlyft
30 vadlyft
1 minut 90 grader

Jag kan lova er att detta program efter en löprunda var grymt jobbigt. Alla övningar kände verkligen otroligt mycket vilket bara är positivt för då vet jag ju att jag gör rätt och tränar rätt muskler. Idag har jag en smula träningsvärk vilket bara är gött ! :D




Snea benlyft som jag kallar det:






Benlyft. Ligg på sidan och gör små lyft uppåt – bra för utsida lår.




//SANDRA










äggmacka

 

Godmorgon! :D

Imorse när jag vaknade var hemskt sugen på en äggmacka med kaviar. Så jag kokade ihop ett ägg och fixa i ordningen en dubbelmacka av brödet fazer aktiv flerkorn med ägg och kaviar. Älskar äggmackor men dock är det inte så ofta jag äter det men det ska det bli ändring på. Från och med nu ska jag försöka äta äggmacka eller ägg i överhuvudtaget i gång i veckan.

Gillar ni ägg? :D


//SANDRA


löprunda :D

Nämnde tidigare att jag hade beslutångest om jag skulle cykla till stallet, powerwalka eller springa - det blev en springtur ! :D

Första riktiga löprunda på flera veckor. Har tagit en lite paus och enbart joggat lite lätt i skogen men kände nu att det är dax att tag i springningen igen om jag ska ha någon chans att spring lopp i sommar på en bra tid. Anledningen till att jag tog en break var på grund av mycket i skolan och med stallet att jag inte hann med springningen eller jo ett tag försökte jag men tillslut försvann lusten och energin och då är bättre att pausa.

Nu känns det mycket roligare att springa även om det är jobbigt. Ska börja lägga in 2 springpass i veckan varav 1 gång på asfalt och 1 gång runt sandtaget plus backarna. Om jag kör denna taktik får jag en varierad träning vilket är bättre för benen och man får mer utav träningen.

Idag sprang jag 4 km på bar asfalt vilket både var jobbigt men ändå skönt. Första halvan av passet gick allt som en räls och det kände jätte bra men andra halvan av passet var väldigt jobbigt men lyckade springa hela vägen i alla fall så jag är mer än nöjd ! :D I backarna tog jag i mer och spurtade jag men både delarna måste jag tränar mer på.

På en månad nu måste jag träna upp styrka och uthållighet så att jag orkar hålla samma tempo hela stadsloppet som är på 8.9 km och orkar börjar spurta redan en halv km innan mål. Tror ni jag klarar det? :D



När jag kom hem från löprundan körde jag lite styrka. Triceps, mage och ben: helt lovely!




//SANDRA


Träningsmode

Här är de tre snyggaste träningstopparna i butikerna just nu.

Stay in Place racerback bra, 399 kr,Teamsportia i färgen soda pink, finns även i svart. Axelbanden är reglerbara och vaddering finns.

Nike pro grap bra, 349 kr, Stadium i grå med lila tryck, finns också i svart. Materialet är i funktion och håller dig torrare än en topp i till exempel ren bomull.





Reebok bra top 299 kr, Stadium i turkos. Finns också i färgerna rosa och svart. Tillverkad i funktionsmaterial för en torrare känsla mot kroppen.


REEBOK W BRA TOP INDIAN MAGENTA


Vilken skulle ni köpa? :D

//SANDRA


Bulgur med pannbiff

Dagens middag!

Bulgur och pannbiff med go sallad bestående av paprika, soltorkade tomater, tomater, gurka och baby spenat.

Perfekt middag om man vill bli pigg eftersom jag blev väldigt pigg, så fort maten har fått smältit ett tag dra jag ut på ett träningspass! :D



//SANDRA


underbar tisdag

Tjenixen, pigga och glada en sån här fin tisdagsmorgon? :D

Här hos mig skiner solen och temperaturen visar redan på 7 grader. Tror nog att det kommer bli en jättefin dag, kanke jag hinner sola lite när jag kommer hem. Kanske kan plugga hästkunskap i en av våra solstolar?

Idag ska jag till skolan och tråka sedan ska jag hem och plugga för att sedan cykla ut till stallet. Så ser väll min dag ut, mycket plugg och cykling som vanligt. Hur ser eran dag ut? :D

Vad trevligt förresten att se att så många besökare återkommer varje dag för att läsa min blogg. Den kommer så fort det börja lugna ner sig  i skolan bli ännu bättre. Då kommer mer frukost och mellis recpept bland annat dyka upp mycket mer än vad det gör nu. Låter det bra? :D





//SANDRA


Backträning del 2

Hur viktigt är tekniken vid backträning?

När det gäller teknik så är den ungeför densamma oberoende på vilken backa man springer men man ska tänka på att det är svårt att hitta en bra och jämn rytm. Därför får man man helt enkelt dla upp backen i tre delar.

I del 1 så gäller det att under de första 50 meterna innan självaste backen få med sig farten och försöka hålla farten fram till dess att det inte längre går att ta det långa stegen.

Andra delen är mittendelen på backen som också är den brantaste. Här gäller det att ta små och snabba steg och glöm inte bort att trycka på ordentligt med benmusklerna så att du skjuter upp hela kroppen.

Den sista delen är när backen börjar plana ut och det är dags att hitta tillbaka till den rytm man hade innan backen. Detta är en väldigt viktig del av träningen.

Tänk så här när du tränar backar:

När du springer backar är det bra att koncentrera dig på din kroppshållning, när du springer uppför. Överkroppen ska vara upprätt och luta dig absolut inte framåt! Undvik att sjunka ner med rumpan och forma överkroppen till en potatissäck. Höfterna skjuter fram bålen. Armarna ska svinga utan att axlarna börjar röra sig sidledes. Frånskjutet är mer markerat och knäna lyfts högre än vi vanlig distanslöpning. Trots alla dessa förmaningar ska allt ske under maximal avslappning, precis som vid alla annan löpning





Del 3: Övningar

//SANDRA


Mina gympaskor är borta :(


Kom hem för 2 timmar sen från ett lättare träningspass. Passet beståd av 1 mil cykling och lätt backträning. Sprang inte eftersom jag inte hittade mina gympaskor så jag gick uppför dem istället 3 gånger. Tog en av dem lite mer branta för att få lite motstånd och det kan jag lova var rätt jobbigt. Det kände så härliga att träna idag då vädret var perfekt, det var varm men det blåste så härligt ! :D

Måste verkligen hitta mina gympaskor som har försvunnit. Har laggt dem någonstans men kan inte minnas var och jag har letat överallt känns det som hahah Är expert på att slarva bort saker och ting och detta är ABSOLUT inte första gången jag gör det. Brukar aldrig hitta dem igen utan det gör någon annan i familjen hahah





I miss my Trainingsshoes ! :(

//SANDRA


Motivation

Så får du lusten att träna!

För att det ska vara kul att träna måste man ha glädje till det och motivation. Motivation är A och O när det gäller träning, dessvärre väljer det flesta av oss att snöra på oss löparskorna på grund av yttre motivationsfaktorer. Det kan t ex vara att se bra ut, undvika sjukdomar och vanligaste som jag tror är att slippa få dåligt samvete för bullen man nyss slängde i sig. 

Iställer ska vi satsa på dem inre motivationsfaktorerna som t ex. att ha kul, att njuta av egentid eller att känna att man har uppnått något genom att genomföra ett lopp ellen match. På det hära sättet har man helt enkelt lättare för att upprätthålla motivationen.

Ett problem med yttre motivationsfaktorer är att de är långsiktiga- man blir inte smal efter en löprunda, det kräver mycket längre tid en så. Inre motivationen ger där emot snabb belöning. Man får känslan av att uppnå något och har det roliga här och nu. 




Använd glädjen som din motor och hitta äkta motivation!


//SANDRA


Träningsmyt





”Du får bulliga muskler av tunga vikter, och långa och smala av lätta vikter”

FALSKT Muskelns längd bestäms av dina gener och är ingenting du kan göra något åt. Det är en myt att du får slanka muskler av lättare tyngder och träning som yoga och pilates. Om du däremot styrketränar växer musklerna och kan då uppfattas som bulliga. Men! Det betyder inte att du ska vara rädd att lägga på vikter. ”Det är väldigt vanligt bland kvinnor att de bara vill träna lite lätt för att de är rädda att bli stora”, säger Mikael Svensson, personlig tränare på Sturebadet i Stockholm. ”Men det krävs oerhört mycket arbete och träning för att lägga på sig stora muskler. Du blir inte muskulös över en natt. Till och med män som har mycket mer testosteron i kroppen har svårt att bli stora och muskulösa.”


//SANDRA


Måndag och regn



Godmorgon ! :D

Idag blev det ingen bild på frukost utan istället på en blomma jag tog på igår. Har börjat att älska att fota blommar speciellt på nära håll, det bli oftast så snyggt. Denna bild tycker jag blev snygg eftersom blommar är skarp medan bakgrunden är lite suddig.

Hursomhelst, idag är det måndag and back to business. Absolut ingen rolig dag att gå till skolan då regnet bara öser ner hejdlöst men det är bara att ta på sig ett leende och tänka positivt. Vi har ju haft fint väder ganska så länge nu så det är nog bra med lite regn, tror inte ni det? :D

Jag har inga speciella planer för dagen eftersom det regnar så det får nog bli en vilodag med plugg. Har räknat ut att jag endast har 2 inlämningar kvar, 3 prov och en redovisning kvar innan sommarlovet. JIPPI! Som tur är så försvinner 3 grejer efter denna vecka så det är bara lägga in en extra växel nu denna vecka.

Hur ser era planer ut för idag? :D

//SANDRA

Armträning








Har inte gjort armhävningar eller tränat så mycket armar i huvudtaget på evigheter känns det som. Har märkt det på mina armar att det var ett tag sedan sist. Så när jag kom hem idag efter dagens cykling passade jag på att träna armarna lite.

15 tricepshävningar

15 vanliga armhävningar

15 tricepshävningar

Tricepshävningar gör med hjälp av en bänk eller liknande. Ställ dig i den position som på första bilden och gör hävningar som på bild nummer 2. Försök att ha rumpan så nära bänken som möjligt utan att nudda den. Du ska i hävningarna gå så långt ner att rumpan nästan nuddar golvet men ändå inte och sedan hävdar du dig uppåt igen. Denna övning är rätt jobbig om man gör den på rätt sätt men mycket enklare än vanliga armhävningar.


Tränade bara armarna lätt idag eftersom jag inte gjort det på länge så jag tänkte bara mjukstarta för att sedan öka succesivt. Om en månad ska jag klara 30 sitsup i 3 repitioner ! :D


//SANDRA

Lägg ned självdissen



Var schyst mot dig själv!

Du har säkert gjort det rätt nyligen, sett dig på ett foto eller knallat förbi spegeln och utbrustit "Men guud, hur ser jag ut?!" Med du, det är ingen bra idé att dissa ditt eget utseende, inte ens om du är ensam hemma. Skulle du säga till en kompis att hon är ful, att hon har gått upp i vikt eller kommentera hennes frisyr så som du själv gör mot dig själv? Knappast! Lägg ned självdissen och behandla dig själv med samma respekt som du behandlar dina vänner.




Judas, judas



Lite efter men hörde denna låt för första gången igår och tycker att den är as grym. Nån mer som gör det? :D

//SANDRA


rays of sunshine and birdsong





God morgon! :D

I morse vaknad jag av fågelkvitter och solsken som tog sig igenom rullgardinen. Det finns inget bättre sätt att vakna på ! :D

Idag ska jag tillbringa stora delar av dagen på gräsmattan och plugga men dra såsmoning om till stallet och tränar.

Nice day!



Filfrukost!

Fil med Pauluns pumpafrön och Quinoa musli.

Aprikoser, tranbär och skivade äpplen.

Ekologiskt fruktbröd från nibble.



Åt ni något gott till frukost? :D

//SANDRA


Gott och kladdigt

Även hälsofreak som jag äter faktiskt onyttigt ibland! :D



Vi firade syrran idag och som vanligt valde hon kladdkaka till fika. En riktigt kladdig och god kladdkaka går hem hos alla och även hos mig.

Älskar kladdkaka med grädde! :D


Gör ni också det? :D

//SANRA




just a smile is enough



LE FÖR TUSAN!

Leenden och skratt - dina egna och andras - ökar halterna av de postiva signalsubstanserna seratonin, dopamin och endorfin i kroppen. Det ger dig en känsla av välbefinnande och känner du dig bekväm är chanserna större att du också känner dig fin.

Så vad väntar du på? Le och le igen. Man kan aldrig le för mycket....



//SANDRA

Godmorgon, det är lördag idag

Godmorgon alla sötnosar!

Idag är det lördag och som vanligt ska jag cykla till stallet och rida. Kanske drar till backarna och tränar om jag känner att jag orkar, benen är som sagt lite tröga efter veckan "intensiva träning". Anledningen till att jag vill träna backar idag fast att benen är tröga är för att jag är så himla sugen haha kanske tar 3 enkla, vi får se!

Denna morgon har varit väldigt skön men seg, har inte gjort så mycket annat än att bloggat och ska snart städa klart mitt rum. Hahaha rummet skulle varit klart i förgår men av någon mycket konstig anledning så blev den inte? Konstigt ! hahah Är jävligt seg när jag ska städa, tar typ en vecka innan rummet är klart trots att det bara skulle behöva ta max en halvtimme. Skillad man är då Haha

Annars idag ska försöka få lite plugg gjort. Blev klar med en grej igår så nu har jag bara 5 grejer kvar, skönt det känns att bli av med lite grejer. Ikväll ska vi fira min syrra som fyller 18 år imorgon så det blir rena rama släktkalaset idag plus att bästis kommer. Det kommer bli en nice kväll med mycket kul om jag känner min släkt rätt. Säkert kommer nån att sjunga högt och falskt till musiken som spelas och någon kommer säkert att dansa. Vad säger man? Kul släkt man har! :D

//SANDRA



Helgfrukost

Banangröt med blåbärsmacka






Banangröt:

1 dl havregryn

0,5 dl rågflingor

en banan

Koka havregryn och rågflingorna i 3 dl vatten tills den börjar bli fast. Skiva sedan ner hälften av bananen och låt koka på svag värme tills den är helt fast. Skiva sedan resten av och lägg dem på gröten och strö över kanel, Och woala, en god banangröt! :D

Blåbärsmacka:

Fazer aktiv flerkorn

Ost

Blåbär

Vad åt ni till frukost? :D

//SANDRA


Backträning del 1

Som ni säkert läst så har jag börjat med backträning och jag har verkligen fastnat för den träningsformen. Både roligt, jobbigt och ger otroligt bra träning speciellt för benen. Skulle vilja inspirera andra att också börja med det och därför tänkte jag ha en backtränings serie i 3 delar där jag skriver om allt från teknik till övningar. I del 1 tar jag upp fördelar med backträning. Hoppas ni börjar med backträning när serien är slut! :D


Vem ska träna backträning?

Du som vill bygga upp strykan i dina ben och samtidigt förbättra din kondition är backträning utmärkt för dig. Backträning ger allt som du får inom vanlig springning plus den extra styrkan i benen som kommer hjälpa dig vinna de där viktiga loppen. 

3 fördelar med backträning

* 1. Du blir starkare:
Du stärker framför allt musklerna i lår, hälsenor, rumpa och vader. Muskelfibrerna blir lite större, men framför allt blir din kropp bättre på att sätta igång fler muskelenheter samtidigt – och får dem att röra sig snabbare.

* 2. Du blir snabbare:
Din hjärna och din ryggmärg blir bättre på att skicka impulser till musklerna i benen. När du övar upp detta kan du snabbt utveckla ditt avstamp och föra benen snabbare framåt.

* 3. Du får bättre kondition:
Pulsen ökar i backarna vilket stärker ditt hjärta så att det kan pumpa mer syrehaltigt blod ut i musklerna. Ju mer syre musklerna får, desto bättre arbetar de.







Del 2: teknik!

//SANDRA


Dagens hälsotips

Visst kan det kännas orättvist att visa personer verkar kunna vräka sig mat utan att gå upp ett gram i vikt? Vill ni veta deras hemligheter?

En av deras hemligheter till att kunna äta mycket utan gå upp i vikt är vardagsmotion! Vardagsmotion är väldigt viktig för att få igång förbränningen och ämnesomsättningen för det är just vad dessa människor har. Du kan faktiskt gå ned mellan 3 - 10 kg på bara några månader för inte tala om hur mycket bättre du kan må genom att endast öka din vardagsmotion.

Om du väljer att ta trapporna istället för hissen, gå till jobbet istället för att ta bilen, gå av några hållplatser tidigare. Om du väljer det alternativet som innebär att du rör på dig kommer du snabbt märka och se en stor förändring. Sätt igång redan idag och lycka till! :D




//SANDRA


Städa, cykla, rida och plugga

Storstädning av rummet står närmast på schemat idag men  sen blir det en cykeltur till stallet också. Fett fint väder ute! Fick ett godkännande att få börjar köra galoppintervaller med ponnyn i dag, han hade ingen hälta alls och såg fräsh ut. Så nu i 1 månad blir det enbart latjolajban ridning för att få glädje och jobblusten tillbaka hos ponny. Jag klagar inget, roligare att få flänga runt än tråkiga skrittpromenader.

Hade tänkt ta en vilodag och försöka hinna med plugget och alla andra måsten man har men dem planerna är nu "förstörda". Stallet tar ju ändå ett par timmar och klockan halv 6 ska vi bort på partaj så jag tror knappast att jag hinner plugga något. Jag tycker faktiskt att det är kul att plugga haha eller rättare sagt det är kul och skönt att plugga för att kunna blir klar. Det är ju ändå en lättnad när man kan bocka av efter som och märka helt plötsligt att det bara blir mindre och mindre plugg. Ska försöka göra något i alla fall idag och plugga mycket i helgen.







//SANDRA



God filfrukost






Fil med Pauluns äpple och kanel musli
Skivade bananer, aprikoser, hasselnötter och kanel
Frazer aktiv flerkron med salami
=
MYCKET GOTT ! :D



//SANDRA


Specialare a lá Sandra



Frazer aktiv råg

Salami, Paprika, Hasselnötter, Kanel

Mycket gott! :D

//SANDRA


fördelar med att äta GI till frukost

Alla vet ju sedan tidigare att en nyttig frukost lägger grunden för hela dagen för att kunna prestera sitt bästa efter sin förmåga både fysiskt och psykist men också för att våra matvanor. Om man skippar frukosten eller äter en frukost med för hög GI till exempelt sockerflingor eller vitt bröd gör att vi blir mer sugna på kaloririka livsmedel senare på dagen

Enligt en ny Svensk studie som nyligen gjort visar att en frukost med låg GI till exempelt en osötad müsli eller bröd med hela korn ger en mer utdragen blodsockerkurva på alla måltider som äts senare på dagen.

Om vi ska sammanfatta det hela kan man ju konstatera att en frukost med lågt GI sänker GI på resten av dagens måltider. Bra för både hälsan och vikten.




//SANDRA


I´am proud over my self

Den senaste tiden har det varit så otroligt mycket! Har stenhårt satsat på skolan, träning och försöka tillbringa så mycket tid som möjligt i stallet. Haft en sådan otroligt stor prestationsångest på mig själv och mitt plugg att jag flertal gånger har brutit ihop i gråt. Så jag är oerhört stolt över mig själv för att jag har klarat mig igenom dessa veckor som har varit jobbigt. Men allt detta har ledit till något positiv. MVG i samhällskunskap.

 
Nu har jag bara 2 komp kvar i naturkunskap som ska lämnas in innan den 30 maj, en "examen" i rid och häst kunskap, elsäkerhetsprov och en hästkunskapsinlämning kvar men nu är pluggmotivationen bättre så det ska nog gå. Har jag lyckas ta mig ur dem alldra jobbigaste veckorna klarar jag även dem sista. Har man en gång klarat kan man göra det igen!





Kvällens planer ser ut så här:

* plugg, plugg och åter plugg

* Blogg

* Städa mitt icke så rena rum

Skäms över att säga detta men jag har inte städa mitt rum på över en månad haha Om det är något som jag verkligen hatar är städa. I stallet är jag ytterst noggrann med städning och hålla rent men här hemma och speciellt mitt rum är jag rena rama motsatsen. Att det kan vara så! :D

//SANDRA








Hoppning idag, wihooo


Sitter som förlamad just nu i soffan, är helt slut! Det var hoppträning för Lotta Björe i 1,5 timme idag som stod på schemat och det var jätte kul men grymt jobbigt. Vi fick jobba mycket med vår sits och att hitta den tunga sitspunkten. Vi tränad mycket att få hästarna runt inner skänkeln och att kunna öka och samla, mycket tekniskt idag. Sånt som jag gillar och hennes övningar gav det jag behövde för tillfället. Jobbade mycket benen och sätet och eftersom jag redan innan hade träningsvärk kan ni ju tänka er hur det känns i mina ben och mage nu haha Skulle inte förvåna mig ifall jag inte kan gå imorgon hahahah

Jag har inte haft så här kul på länge som jag hade idag, saknar verkligen hoppningen jätte mycket! Hoppar inte så ofta längre utan rider mest dressyr så jag är något ringrostig eller rättare sagt väldigt ringrostig. Men jag är nöjd idag eftersom jag hade en svår ponny och Lotta tycket det så bra ut :D

Lotta tyckte att jag hade starka ben och en jävlar anama haahah Det har man ju aldrig hört tidigare!? :D



Detta är jag min ponny när vi precis kommit igång efter hans skada men vi hann inte komma någon vart då han vart skadad igen tråkigt nog :(

//SANDRA


Linfrögröt med en liten fruktbomb

Havregryn och linfrön
Aprikoser, äpplen, gojibär och hasselnötter

//SANDRA


torsdag och hoppträning

Morsning korsning allihopa!


Måste säga att jag är väldigt glad då det senaste dagarna har fler och fler besökare tittat in och jag har haft besöksrekord 3 dagar i rad nu. Hoppas ni stannar och fortsätter läsa min blogg. Finns det något ni vill läsa om och vad tycker ni är bra med bloggen? Vill gärna höra era åsikter och vad ni tycker om bloggen för då kan man ju liksom ta bloggen ett steg längre och få bloggen ännu bättre. Jag lyssnar självklart och tar till mig det ni säger. Är bara kul att höra vad andra tycker om bloggen ! :D

Hursomhelst idag är det torsdag och fint väder! Eller jag skojade bara, himmlen är grå som aska, det småduggar och det blåser ut, trevligt trevligt! Vi skulle ha ridit på utebanan idag vilket jag såg fram emot eftersom hästarna blir piggare och man får finare kort. Men jag tror att dagens ridning blir inomhus tråkigt nog :(

Idag ska vi som går häst på våran skola få tränar för elittränaren Lotte Björe. För er som inte vet så är det hon som komenterar alla världscup tävlingar som visas på tv och även hockey. I 1,5 timme ska vi hålla på och det är hoppträning. Det ska bli jävligt kul att hoppträna igen för det har jag inte gjort på länge, wish me good luck ! :D

Hur ser eran dag ut? :D


//SANDRA



viktigt med vila

När man tränar bryter man ner kroppen och det är när vi vilar som muskler bildas och vi blir starkare. Därför är återhämtning och vila ett väldigt viktigt del av träning. Att ta en eller 2 vilodagar i veckan gör att kroppen hinner återhämta sig tills nästa gång du ska träna. Kanske du eventuellt är redo för ett hårade träningspass, vem vet?
Om man aldrig låter din kropp vila och återhämta sig kommer man heller inte få några som helst resultat, förmodligen ger träningen bara en negativ effekt på din kropp. Musklerna kommer ju när man vilar men däremot får man säkert lite kondition. Det man kan riskera om man aldrig låter sin kropp vila och återhämta sig är att man blir trött, få muskelvärk och tappar motivationen eftersom träningen förmodligen kommer att kännas trög och tråkig.


Förut var jag jätte dålig på att ta vilodagar och kunde träna flera hårdare pass i rad utan att vila och låta min kropp återhämta sig däremellan. Tillslut kändes träningen inge vidare kul längre och bara allmänt jobbig. Kroppen orkade inte längre och det är ju fullt förståeligt. Nu har jag i alla fall tänkt om och "tvingat" mig själv till 1 dag i veckan där ingen fysisk aktivitet förekommer. Faktiskt väldigt skönt men tråkigt dock måste man ju tänka på sin kropps bästa. Man har ju mål som man strävar efter och om man vill nå dem måste man ju tänka på allt runt omkring träningen och inte enbart träningen.

Är ni bra på att ta vilodagar?

efter träning

Saker man kan göra på sina vilodagar:

*
Ta en extra lång sovmorgon

* Ägna tid till nära och kära

* Lägga tid på plugg

* Läsa en bok

* Städa sitt rum

* Njuta av livet och ta en liten mind fullness promenad

* Om solen är framme, passa på att få lite färg på sig


Har ni några bra tips på vad man göra på sina vilodagar?

//SANDRA

 


intervall och håll

Nu har jag precis kommit hem från ett dunderskönt träningspass i vårsolen! Träningen idag bestod av cykling och intervall träning i ca 10 - 15 minuter. Jag kan lova er att intervall träningen tog bra i både ben och mage trots att den bara varade under ett kort tid. Fick faktiskt lite håll kan jag avslöja, första gången på jag vet inte hur länge haha



//SANDRA

dagens mellanmål



Naturell yoghurt, äpple och banan

//SANDRA


Baila Baila

Om jag hade haft råd och tid och inte behövde någon mat, några nya kläder/skor och massa annat hade jag mer än gärna ägnat mitt liv till att:

Lära mig dansa Streetdance, magdans, salsa, poledance, popping, locking, krumping, breackdance och balett. Träna styrketräning på gym, pilates/yoga, core, rida ännu mer än vad jag gör nu, löpning, skidor och riktig cykelträning på träningscykel.

Listan kan göras milslång på saker och ting jag vill kunna göra och lära mig.




Jag har alltid velat lära mig att dansa och jag gick faktiskt på streetdance förut men hade en jätte dålig lärare så jag slutade. Sen fick min grupp en ny lärare men då kunde jag inte börja eftersom jag tagit den dagen som streetdancen var på till ridning. Fast det är inget jag ångrar! Det enda jag ångrar är att jag inte började dansa en annan dag istället eftersom jag jätte gärna skulle vilja uttrycka mina känslor i dans. Sedan tycker att dans överhuvudtaget är häftigt oavsett dans. Lika mycket som jag skulle vilja lära mig danser som popping, locking och såndana danser skulle jag lika gärna vilja lära mig magdans och balett.

Bli väldigt inspierad av dem proffessionella dansarna och önskar att jag också kunde vara lika coola och häftiga som dem. Följer slaviskt So you think you can dance när det går och missar aldrig ett program. Brukar ni också följa So you think you can dance?

Har ni någon lista på saker och ting ni skulle vilja kunna och lära er?


//SANDRA


Onsdag 18 maj

Godmorgon allihopa!

Idag är det onsdag vilket i vanliga fall brukar innebära praktik men idag ska jag istället in till skolan och skriva ett nationellt prov i matte, JIPPI! Matte är heller inte mitt starkaste ämne och jag känner mig inte direkt förberedd men det är bara att tänka positiv och göra mitt bästa. Skönt ska det i alla fall bli när alla nationella prov är över så att man kan fokusera på annat, har bara matten kvar eftersom engelskan är avslutad och jag fick VG :D

Nåja, planen ser idag är att fixa lite med skolarbete som t ex. Naturkunskap och hästkunskap och ev. lite med en inviduell uppgift om unghästar och träna inför el och säkerhetsprovet. Vi har så himla mycket prov och inlämningar just nu att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Plugget står mig över öronen just nu och det faktiskt inte som om det är lov snart, vet hur jag ska hinna?

Annars idag kommer jag cykla ut till ponnyn och gosa med honom en stund och rida. Jag hoppas att vi slutar direkt efter nationella så att jag hinner allt som jag ska göra idag.

Förresten så känns det lite i mina ben och mage idag, ingen direkt träningsverk men det känns att träningen tog bra igår :D

Vad har ni för planer idag då? :D




//SANDRA

Kesella gott

Dagens mellanmål !



Kesella, banan, torkade aprikoser, äpple och blåbär.

MYCKET GOTT! :D

//SANDRA





Hell yeah

Om jag har tränat idag? HELL YEAH ! :D

Kom precis hem från ett helt underbart träningspass som bestod av cykling i ett högt tempo och backträning. Kan säga det känns lite i benen nu eftersom jag tränade benen i ca 50 minuter, men vill gillar ! :D Värmde upp med ungefär 20 minuter cykling på 7:ans växel i ett högre tempo och tog i extra i uppförbackarna. Cykelturen var på 5 km och ledde till sandtaget där jag tränade backar. Tog 3 uppvärmningsbackar utan stopp för att sedan ta 3 lite brantare backar utan stopp. Det var faktiskt lite jobbigt kan jag säga men väldigt kul och gav verkligen den där ardenalinkicken jag älskar ! :D Sedan tog jag cykeln hem i samma tempo och växel som jag värmde upp på.

Riktigt styrkepass speciellt för benen blev det AND I LIKE IT! :D


kesella

Vill du ha ett billigt, nyttigt och smidigt mellanmål? Då är Kesella något för er speciellt om du tränar och behöver få i dig protein. En burk lättkesella innehåller hela 32,5 g protein och endast 8,5 g kolhydrater och 2,5 g fett. Dessutom är det protein som tas upp långsamt av kroppen och passar utmärkt till frukost eller kvällsmål. Även efter träningen är det bra, men då i kombination med snabba kolhydrater (t ex en banan, riskakor, juice, russin).

Vad är Kesella?

Kesella är Arlas varumärke för kvarg. Kvarg är en typ av färskost som oftast används i matlagning, desserter och bakning. Arla Köket Kesella® kvarg är en slät färskost.  Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med grädde.

Arla Köket Kesella har en fylligare och rundare smak tackvare dess högre fetthalt på 10% och har därmed lite bredare användingsområde än lätt varianten. Passar bra till kalla såser, röror, fyllningar, patéer, bakverk, dessert, matbröd, saffransbröd och pajdeg. Fungerar bra i varma maträtter som tillagas i ugn. Går ej att koka.


Jättegott att göra glass på kesella :D



För er som inte tål laktos finnes den nu också laktonsfri Kesella...

//SANDRA


Nytt i garderoben

När jag var i Uppsala köpte jag detta ! :D

 




Shortsen kommer från Carlings

Magtröjan kommer från New yorker

//SANDRA


Gi frukost med aprikoser










Naturell yoghurt med Pauluns äpple och kanel musli
Aprikoser och hasselnötter


//SANRA


kesokaka

Kesokaka är ett mättande och gott mellanmål. Jag valde att göra kesokakan i en liten fin portionsform och servera den med blåbär :D





Ingredienser till ca 3 portioner
2 ägg
250 gram keso 
2 msk grovhackad mandel

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen lätt. Rör ner keso och hackad mandel. Smörj ugnssäkra formar och häll i blandningen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Kakan ska bli fast och ytan ska få lite färg.

//SANDRA


Dagens motion

Jag hade planerat att cykla till stallet idag och även ta backarna efter middagen. Men efter middagen frågar min mamma om det inte var bättre om jag stannade hemma och göra klart min samhälls komp. vilket var en jävligt smart idée. Hade hur mycket kvar som helst att göra på den och trodde att jag skulle behöva sitta till klockan 24.00 idag igen men effektiv som man är blev jag klar 20.20. Anledningen till att jag lyckade få den klar snabbare var för att jag enbart skrev och inte gjorde massor annat samtidigt som jag brukar göra haha

Så eftersom att solen stack fram efter dagens regn beslöt jag mig för att ta en liten motionsrunda på cykeln. Ingen direkt träning utan mer motion. Kände väldigt skönt att få komma ut, sträcka på benen, få frisk luft och rensa tankarna. Träning behöver inte alltid vara hårt och fullt ös medvetslös som mina träningar brukar vara.

Imorgon har jag bestämt mig för ifall vädret tillåter cykla till stallet och ta en sväng förbi backarna och tränar där en stund. Ni kan inte ana hur mycket jag längtar, älskar backträning! :D

Nu väntar en kesokaka på mig i ugnen som snart ska tas ut, hoppas jag lyckas. Jag kan avslöja att jag är expert på att misslyckas när det gäller bak av kakor. Håll tummarna! :D

Ha en skön kväll allesammans <3

//SANDRA

Nyttig glass

Älskar du glass men vill ha en lite nyttiagre glass utan tillsats socker? Gör då en själv på enbart kesella och bär. Super enkelt och jätte gott! :D



Mixa kesella med valfria bär till en krämig konsistens och ät direkt eller ställ in i frysen för en mer kompakt form.

//SANDRA


Mellanmål är viktigt

Vid vilka situationer och sammanhang är det egentligen som du lägger ner den där chipspåsen/godispåsen i din korg? Eller om vi tar ett annat exempel, när du köper den där smarriga bullen eller mycket goda gräddbakelsen på cafét som du nyss gick förbi? Vid vilka tillfällen är det som du köper och äter onyttigheter till kvällen som du vet borde undvika.

Tänk efter noga innan du svara på dessa frågor så finner du säkert svaret!

Svaret på dessa frågor är enkelt och samma på varje: När du är hungrig!


Efter en viss tid, behöver vi människor fylla på vårt energiintag.  Hur lång tid det går innan just du behöver fylla på får du själv komma fram till eftersom det kan vara olika för olika människor. Själv går det inte mer än 2-3 timmar innan jag känner att jag behöver fylla på mitt energiintag, annars faller blodsockret direkt och jag blir trött och grinig. Om jag inte ätit på länge känner jag inte bara av trötthet och grinighet utan får jätte svårt att koncentrera mig. Vissa personer blir oftast sugna på onyttigheter när blodsockret fallit men det problemet har tack och lov inte jag. Istället brukar jag ta en frukt t ex. ett äpple eller banan för då kommer blodsockret i rätt nivå igen. Det bästa är att ta en frukt vid första tecknet vid blodsocker fall för då hinner inte blodsockret falla helt. 

Om du känner av dig väldigt sugen på onyttigheter vid blodsocker fall så kan en frukt vara ett jättebra alternativ för då KAN stoppa sötsuget som sätter in. Men genom att planera sitt ätande och se till att det aldrig går för lång tid emellan målen är också ett jätte bra alternativ.



Vad prata jag om egentligen kan man ju fråga sig?

Det är mellanmål jag talar om, målet man äter mellan frukost, lunch och middag. Självklart räcker inte en frukt som mellanmål speciellt inte om man tränar och är aktiv. Men mellanmålet behöver inte heller vara jättestort utan det räcker med en macka, skål med yoghurt, smoothie eller liknande. Men en frukt mellan målen är enkelt och lätt att få i sig och om man inte är jättehungrig eller känner behov av något mer kanske du har ont om tid och behöver få i sig något snabbt , då är frukt perfekt!




Förut när jag gick på högstadiet var jag jätte dutkig på att äta mellanmål vilket gjorde att jag nästan aldrig fick blodsocker fall men när jag började på gymnasiet har jag blivit jätte dålig på det. Oftast går det flera timmar mellan alla mål och det leder till att jag får blodsocker fall och få jätte svårt att koncenterar mig. Men nu ska jag försöka ändra på det och börja ta med mig frukt till skolan. När jag kommer hem från skolan brukar jag slänga i mig en macka innan jag drar till stallet men jag är rätt trött på mackor som mellanmål. Så om ni läsare har några bra tips på snabba och enkla mellanmål så får ni gärna tipsa mig ! :D

 
Mellanmål som jag brukar äta om jag orkar och hinner fixa !

* Frukt/fruktsallad
* Smoothie
* Keso
* Yoghurt
* Fullkorn/grov smörgås med något gott pålägg

Jag vill bara poängtera att det är ingen fara att köpa en bulle någon gång ibland. Om man gör det ibland ger det ingen direkt större påverkan. Men tyvärr ser vanan ut hos många tjejer/kvinnor att det som tar en bulle eller chokladbit iställer för en frukt eller liknande oftast gör det varje dag om inte väldigt ofta. Det är då det blir farligt och onyttigt, och självklar sätter det sina spår på dessa tjejers kroppar.

Ibland är bra, ofta är dåligt!



Är du bra på att få i dig mellanmål?



 //SANDRA


Uppsala

Nu har jag precis kommit hem från året traditionella tjejshopping och är 1000 kr fattigare haha
Jag, min syrra, bästis och våra mammor har som tradition att varje vår åka någon stans och shoppa sommarkläder och i år gick bilen till Uppsala. Måste verkligen rekomendera Uppsala ifall ni vill shoppa i stad med samma utbud som Stockholm fast i en lugnare stad. Det finns Bikbok, Monki, Carlings, New yorker, Vila, Weekday och alla dem vanliga affärerna som typ Hm osv. Alla affärer som finns i Stockholm finns i Uppsala.

Vi började dagen med att käka frukost/brunch klockan halv 11 vid Café Linné, ett mycket mysigt café med goda mackor, smoothies, fikabröd, mysiga soffor och trevlig personal. Eftersom ingen av oss hade ätit frukost så var vi självklart hungriga. Jag tog en jättegod blåbärs smoothie och en grov baugett med sallad, paprika och fetaost, Mumsigt! :D

 

 

Efter frukosten/brunchen var det dax för 5 timmars shopping. Något som är så bra med uppsala är att alla affärer ligger väldigt nära varandra utan att ligga på varandra. Om man ville tänka på ett plagg kunde man gå tillbaka utan att gå i en evighet. Det var också lätt att hitta eftersom det mest bara var att gå rakt fram och svänga lite. Jag älskar verkligen Uppsala. Jag har svårt att köpa kläder men fick med mig hem 2 par short, en BH och en magtröja. Magtröjan är jag mycket nöjd med. Ni får ser kläder vid ett annat inlägg!

Efter 5 timmars shopping började magarna kurra så då gick vi till en Italiensk resturang, en riktigt god en. Vi "barn" valde pasta carbonara. RIKTIG PASTA CARBONARA! :D Det var så jäkla gott, ni kan inte ana. Perfekt kokt pasta, rå ägggula, riktigt krämig, riven parmensan ost ovanpå osv. Helt perfekt avslut på en underbar dag! :D



Hur har ni haft det idag? :D

//SANDRA


Lanza Powder Up Texturizer

Lanza Powder Up Texturizer:

* Ger omedelbar textur och volym till alla slags hår.

*  Det blir aldrig stelt eller klistrigt. 

 Powder Up Texturizer dammar inte och mattar ej mörka hår.

* Du får en naturlig rörelse och separation som varar hela dagen. (Du kan när som helst köra händerna genom håret, stöka till och styla om.)

* Pulvret ”smälter” och löses upp direkt när det kommer i kontakt med håret. 
 
* Produkten absorberas helt och efterlämnar  varken vita pulverrester eller produktkänsla på hårstråets yta. (Till skillnad från vätskor som behöver tid att torka och ibland lämnar en beläggning och känsla av överflöd i håret.)

* Powder Up Texturizer ger stadga, stöd och kontroll.

Användning

Ska burken försiktigt och öppna skruvlocket. Pudra en lite mängd direkt i torrt hår och styla som vanligt. Du kan också pudra lite i händerna och gnugga dem försiktigt. Fördela genom att dra fingrarna genom torrt eller handdukstorkat hår och styla.  Sista alternativet tycker jag är bäst!



Före och efter!





Syns det någon skillnad? :D

//SANDRA

Ditt hjärta älskar magnesium

Visst ni att man kan sänka risken till hjärtdöd med 37 med hjälp av magnesium?

Magnesium minskar risken för så kallad plötslig hjärtdöd, det visar en färsk studie från det amerikanska Brigham and Women´s Hospital och Harvard Medical Scholl.

Vid plötsligt hjärtdöd kollapsar den drabbade utan varsel och orsaken är vanligtvis förtränngningar i kranskärlen. Vanligtvis sker bara i Sverige cirka 8000-10 000 dödsfakk per år på grund av plötsligt hjärtdöd.

Biokemiska processer

I den amerikanska studien följde forskarna 88, 375 kvinnor med åldern under 26 år. Efter att ha justerat efter sådant som exempelvis rökning och ålder drog forskarna slutsatsen att ett högt innehåll av magnesium i blodet är lika med ett gott skydd mot plötslig hjärtdöd
Den egentliga orsaken pekar forskarna inte på, men magnesium bidrar positivt till cirka 300 biokemiska processer.








Magnesium är ett väldigt vanligt och viktig mineral i kroppen och dessvärre är magnesiumbrist vanligt. Magnesium finns i våra celler och ingår i över 300 enzymer. Magnesium förbrukas vid stress. Medeciner och dålig kost kan ge brist. Begär efter choklad kan vara vanlig vid magnesiumbrist. De flesta utom vegetarianer lider ofta brist på magnesium, gravida alkoholister och diabetiker behöver ofta ta tillskott.



Bra för: Magnesium behövs för kalksättningen och proteinsyntensen, muskel samt nervfunktionaliteten, cellernas funktion, levernsfunktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen. Magnesium behövs också för omsättning av kalcium, produktionen av ett flertal enzymer och proteinsyntesen. Magnsium är även bra för benstommen.


Brist på Magnesium: Symtom kan vara huvudvärk, muskelsvaghet, kramper, matsmältningsproblem, hämmad tillväxt, nervproblem, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktion, hjärtklappning, trötthet, irritation, sömnproblem, dålig aptit och för högt blodtryck.


Rekommenderad dagligt intag:

-
vuxna 300 mg

- Barn 50 - 200 mg

Finns i : Finns en mindre mängd i alla baslivsmedel. Större mängd i sojabönor, övriga bönor, vetegroddar, vetekli, bovete, nötter och frön. Även i kakaopulver och övriga baljväxter, fisk, kött, gröna grönsaker, spenat, grönkål, spannmål och mineralsalt.

 //SANDRA


tänkvärt!




//SANDRA

ingen fredagsmys

Nu har jag precis stigit ur en varm dusch, rakat benen, peelat mig, scrubbat mig och smörjt in mig med bodylotion. Så nu är jag redo för lite fredagsmys och avslappningsstund framför tv! :D Ja juste, plugga var det ju så där sprack den myskvällen :(


Har grymt mycket att göra i helgen och problemet är att jag inte är hemma. Måste göra klart komp. uppgiften i samhäll innan måndag plus att jag har lyckats tagit på mig 2 uppgifter i naturkunskap, måste träna inför matteprov, hästkunskapsprov, säkerhetsprov och nästa vecka börjar matte nationella. Plus allt detta ska jag hinna träna på som vanligt, hinna med ponny och kanske även Nobellsa. Ja vad säger man? Gör allt för att höja mig till toppbetyg även om jag vet att konsekvenserna kommer bli att jag den senaste tiden kommer vara jätte stressad. Men bloggen kommer inte få gå på lågvarv utan kommer att ha samma uppdatering som nu.

Nu längtar jag ännu mer efter sommarlov! :D

 Min kusin fick mig att hoppa från en båt. Helt otroligt! Som ni ser så fick han hoppa med mig för att jag skulle hoppa xD

//SANDRA


Motverka övervikten


Är du mätt, varför ska du då äta mer?

Ett vanligt fel som många gör är att "ta mat med ögonen" alltså äter mer än vad man egenligen behöver. Man tar mer mat fast att man är proppmätt. Jag själv är en sån person kan ta lite extra mat fast att magen skriker att den är mätt och att ingenting mer finns plats. "Men det är ju så gott" brukar argumentet vara från dem flesta och även jag brukar använda det argumentet. Men jag har blivit noga med att inte äta upp om jag är mätt eller ta mindre portioner. Jag vill gärna äta upp allt på tallriken så då funkar det bra att ta mindre portioner. Tips till er: Det funkar!

Just det där med att SLUTA äta när du är mätt är en av nycklarna för att motverka övervikt. Alltså det säger sig ju självt, är du mätt, varför ska du då äte mer då? Det är inte så lätt för alla att sluta äta när man är mätt om maten är god. Men man får liksom tänka att magen signalerar ju att den är mätt och det är ju en bra måttstock på hur mycket du behöver äta.

Även om det är svårt, sluta äta när du är mätt!

Men ibland får man faktiskt ta lite extra, bara det inte händer jämt..



//SANDRA




Nackdelar med dieten LCHF


Jag har tidigare skrivit om LCHF - dieten ( Low Carb High Fat), en kost som utesluter kolhydrater och istället ska bestå av ca 60-70 % fett. Den senaste tiden har det pågått lite debatter i läkarforskningskretsarna om hur kroppen påverkas av att man helt och hållet utesluter kolhydrater. En del forskare hävdar att om man inte får i sig kolhydrater får hjärnan ingen energi som den behöver. Utan energi i hjärnan blir vi trötta och orkelösa eftersom hjärnan då inte får kolhydraternas viktiga blodsocker.

Men som alla vet är kroppen en finurlig manick som själv producerar ett alternativ av energigivande bränsle som heter ketoner om vi inte äter kolhydrater. Ketoner är ett surt ämne som ger hjärnan tillräckligt med energi för att i alla fall fungera även om det inte är lika bra som vid en kost med kolhydrater.

Det som kan vara farlig med LCHF- dieten är att kroppen inte vill ha ett surt blod som den får utav ketoner. För att hålla pH-värder på en normal nivå frigörs kalcium från skelettet och det kalcium som tas upp från maten. Dessa 2 som egentligen är meningen till att vara byggstenar åt benstommen går istället åt föt att upprätthålla pH-värdet i kroppen.

Om man äter enligt LCHF- dieten under en längre tid kan du löpa stor risk för att få ett urkalkat och skört skelett som i sin tur kan leda till benbrott.

När man nu vet hur dieten kan påverka skelettet och benstommen speciellt när man blir äldre låter inte så bra tycker jag.


Om jag får säga min mening så tycker jag att dem flesta dieter är rent utav meningslösa. Istället tycker jag som jag sa igår, följ tallriksmodellen och ät med sunt förnuft!


exempel på LCHF frukost



//SANDRA


backträning

Dagens träning bestod av cykling och backträning. Hade egentligen tänkt att enbart cykla idag men jag hade så mycket energi och kände mig jätte sugen på backträning så det fick bli det med.

Ikväll var det riktigt skönt och härligt att träna, precis så som det ska kännas. Vid backträningen hade tänkt springa upp för tre backar som sist men jag kunde inte låta bli att springa upp för en aningen brantare backe 2 gånger. Så sammalagt sprang i 5 sandbackar, jag lovar att det är jobbigare än vad man tror. Men det är grymt kul! Så om ni har några bra sandbackar där ni bor, utnyttja dem ! :D

Imorgon ställer jag av träningsskorna för 2 vilodagar eftersom jag inte är hemma. Eller imorgon är jag hemma men kommer hem sent och på lördag dra jag tillsammans med bästis, syrran, mamma och min  bästis mamma till Uppsala för shoppning. Ska bli jätte skoj! :D

 



//SANDRA


Blåbärs yoghurt med musli






Naturell yoghurt med saltås dinkelmusli

Blåbär

//SANDRA

Tallriksmodellen bättre än dieter

Gud så många olika slags dieter det finns runt om i världen. Atkin, stenålderskostm GI metoden, pulverbantning, LCHF - ja listan kan göras lång. Vissa människor verkar göra allt för att bli av med sina extra kilo och använder sig av olika slags dieter i ett försök till att äta nyttigare och bättre.

Jag säger bara: Skippa alla dieter!

Kroppen behöver få i sig alla proteiner, kolhydrater, vitaminer, mineraler och det är ingen good idea att utesluta något av dessa ur kosten. Om man använder sig av olika dieter kan du riskera att inte få i dig det du behöver.







Vad gällande min kost försöker jag gå efter att faktiskt äta så enkelt som tallriksmodellen. Tallriksmodellen tycker jag är bra att utgå ifrån för då vet man att man får i sig lite av varje del som kroppen behöver. Tallriksmodellen innebär att man delar upp tallriken i 3 delar, en del som ska bestå av Kolhydrater, en annan del ska bestå av grönsaker och rotfrukter ocn den sista är proteindelen.

Vissa tallriksmodeller visar att man ska äta mer kolhydrater och mindre protein. Men denna typ av tallriksmodell skulle jag välja. Lika stor del kolhydrater som protein och störst del grönsaker och frukt.



Vanliga fel och lite tips!

Några "fel" som är ganska så vanliga som många gör är när det lägger upp maten på tallriken. Man tar oftast pasta med köttfärssås istället för köttfärssås med pasta. Pastan (kolhydraterna) ska alltså inte var den största delen på tallriken, utan gärna grönsaks/rotfruktsdelen och även proteindelen.

Ett bra tips som man kan utgå ifrån är att tallriken ska vara färggrann, det ska finnas med något gult, något rött och något grönt. Då får du i dig stor del av den viktigaste delen av tallriksmodellen och också den bästa. Kom ihåg: Ju mer färg desto bättre!

De flesta människor bland annat jag ibland tar för stora portioner. Ett tips som jag tycker är bra som funkar på mig är att ta lite till en början och om jag är mer hungrig tar jag en portion till. Och kom ihåg att aldrig fortsätta att äta när du är mätt, även fast det är gott! Man vill ju inte hamna i matkoma?!


//SANDRA


Tränar ni något?

Ni vet ju redan att jag tränar och tänker på min hälsa dagligen därför skulle det vara intressant för mig att veta lite om er. Så här kommer det några frågor!



Tränar du regelbundet?

Vad tränar du?

varför tränar du? Isåfall hur ofta? Och har du några mål med din träning?

Varför tränar du inte?
(om du svarade nej på första frågan)

//SANDRA


Alpro soya

Alpro soya produkter har en rad hälsofördelar. Dina behov och prioriteringar kan förändras under livet men våra produkter kommer alltid att hjälpa dig och din familj att äta hälsosammare.

Oavsett om du är 18 eller 80 är, kan god kosthållning ha en positiv effekt på hur du mår vilket i sin tur påverkar ditt sätt att leva ditt liv och framförallt hur mycket du får ut av det.  

Hälsofördelarna hos Soya:
 
* Naturligt låg andel mättat fett
* Naturlig rik på Omega 3 och 6
* Innehåller inga artificiella konserveringsmedel, sötningsmedel eller färgämnen.  
* Innehåller inget mjölkprotein eller laktos
* Innehåller fibrer
* Innehåller vegetabiliskt protein
* Berikad med kalcium och vitaminer
* Låg salthalt
* Lättsmält

Specifika hälsofördelar för Alpro soya:

* Bra för dig som är laktosintolerans
* Du kan lättare hålla ditt skelett starkt
* Lindrar besvär som kan uppkomma vid klimakteriet
* Bra för dig som har diabetes



Omdöme: Mycket god! Smakar som naturell yoghurt fast lite lenare och sötare smak tycker jag. Värt att prova!

//SANDRA

Saltå kvarns dinkelmusli

Dinkelmüsli är en blandning av spröda dinkelflingor och havregryn, med smak av honung och jordgubbar. Både dinkelflingorna och havregrynen är fullkornsprodukter och innehåller därmed alla nyttigheter som finns i sädeskornet.
Dinkelmüsli är rik på kostfiber och ger energi som varar länge.







Ingredienser: Havregryn*, dinkelflingor*, dinkelpuffar** (dinkel**, honung**), jordgubbar**

* KRAV- och DEMETER-certifierad ..biodynamisk ingrediens
**KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde

Energi 1450 kJ/350 kcal
Protein 12 g
Kolhydrat 63 g
varav sockerarter 4,2 g
Fett 5 g
varav mättat fett 1 g
varav enkelomättat 1,7 g
varav fleromättat 2,2 g
Kostfiber 9 g
Natrium 5,3 mg
Tiamin 0,22 mg 16 %*
Järn 3,4 mg 24 %*
Magnesium 110 mg 36 %*
Zink 2,7 mg 18 %*
   
*% = RDI (Rekommenderat dagligt intag




//SANDRA


Den 11 maj

Hallojsan! :D

Hur är e läget med er allihopa? Jag själv mår helt toppen.  Underbart väder vi har nu, nästan som sommar. Igår när jag cyklade ut till stallet visade temperaturen 28 grader, I Say WHAT? Helt underbart att kunna gå runt i t-shirt och shorts igen utan att frysa. Hoppas vädret håller i sig! :D

Idag har jag praktik så jag kommer tillbringa hela dagen ute, hoppas jag får lite färg på mig. Hoppas också att Mocca är fräsh så att jag kan rida ordentligt på henne. Förra gången kunde jag bara trava och hon kändes sådär. Håller alla mina tummar! :D

När jag kommer hem idag ska mamma och jag plugga tillsammans. Hon ska hjälpa mig med min komp. uppgift. Har haft svårt att komma någon vart så mamma ska hjälpa mig att komma igång. Sen så ska jag försöka bli klar med den senaste söndag alt. måndag för då kan jag snabbare göra komp. uppgifterna i NK.

Vad händer för er idag? :D




//SANDRA


Hemma-spa

Att ha egna spa dagar med sig själv eller med någon kär vän är ett underskattat vardagslyx. Det behöver inte ta speciellt lång tid men är en skön och avslappnande stund där i alla fall jag känner ett stort lugn.





Vad behövs för en perfekt hemma-spa?

Ansiktsmask, hårinpackning, peeling, maikyr, pedikyr och ett bubbelbad. Självklart behöver man inte göra allt på samma dag, gör det du känner för och tycker är skönt. Jag älskar tillexempelt att ligga i ett bubbelbad med en bunt hästtidningar brevid för att sedan köra peeling i ansiktet. Man känner sig så avslappnad, fräsh och pigg eftetåt. Nån som håller med? :D


Någon som också är väldigt skönt är att sitta med en ansiktsmask och inpackning i håret. Helt underbart ! :D

//SANDRA


Dagens kost och motion




Frukost:
Alpro soya yoghurt med paulins pumpafrön och quinoa musli. En fullkornsmacka med ost och ett glas apelsin juice

Lunch: Pyttipanna med stekt ägg

Mellanmål: Fullkornsmacka med ost och ett glas mjölk

Middag: Kycklinglår med bulgur

Motion: Backträning och cykling

Har varit sugen på att testa sandbackarna som vi har en 1 km från där min ponny står. Men det har liksom inte hunnits med men idag tog jag och cyklade dit. Backträning i sandbackar är jätte kul och bra teknik och muskelträning. Jag testade bara några lätta backar för att känna på hur det var- Svaret är mycket kul! :D
Även om jag bara testade några lätta kände jag direkt hur mycket musklerna jobbade. Backträning märkte jag krävs mycket mer teknik och styrka även vanlig löpning men är mycket roligare. Ska lätta lägga in 1-2 backträningspass i veckan. Bra träning inför loppen i sommar!

//SANDRA


Alprosoya med musli och gojibär






Alprosoya yoghurt
Paulins musli med Pumpafrön och Quinoa
Gojibär


//SANDRA



nytt i kylen



Keso
Gojibär
Kesella
Alprosoja yoghurt

Har aldrig smakat varken gojibär, kesella coh Alprosoja yoghurt tidigare så det blir spännande! :D

//SANDRA

Just idag mår jag bra, just idag är jag GLAD!

Denna dag kan nog inte bli bättre. Fick veta otroligt roliga saker i skolan idag angående mina betyg. Gissa vad? :D

Om jag får MVG på nationella i Engelska får jag det i betyg, gör jag en komp. uppgift får jag MVG i samhäll och om jag gör 2 komp. uppgifter i NK kan få MVG i det med. Jäklars! Hur fan ska jag orka? Ska göra mitt bästa :D

Annars är denna dag helt perfekt. Solen skiner, pappa står ute och grillar kyckling och snart ska jag dra ut till stallet och ta en promis med ponnyn. Sen dra jag hem och pluggar. Vill verkligen ha MVG i samhäll så jag ska lägga ner mycket energi dem senaste dagarna med att börja och gör klart uppgiften. Ska be mamma hjälpa mig lite så att jag kan få MVG. Det skulle vara så himla kul ! :D

Hur går det för er i skolan? :D

Många glada gubbar i detta inlägg :D

//SANDRA

dream and see how far you can reach



//SANDRA

Planering

Att planera är viktigt för mig även om jag inte alltid följer mina planer. Planera gör jag för att hinna med allt jag vill och behöver göra under dagen! Annars glömer jag liksom bort hälften haha




Dagens planer:

* skola

* Cykling + Stallet

* Plugg och blogg

Inte så mycket som händer idag....

//SANDRA


Back to school

God morgon! :D

Inatt har jag verkligen haft sjukt svårt att sova. Klockan stod på 00.20 när jag gick och la mig och 05.30 när jag gick upp. När gick och la mig igår somnade jag inte förän vid 1 tiden alltså har jag endast sovit i 4,5 timme Vilket är alldeles för lite! Den senaste tiden har haft sjukt mycket problem med sömnen, sovit alldeles för lite. Men det ska jag försöka jobba med och få en rutiner när det gäller sovandet. Typ gå och lägga mig vid 10 igen istället för 11 som det brukar bli på vardagar.

Idag blir det förresten skola och tycker faktiskt det ska bli skönt. Om jag ska vara ärlig tycker om vardagar bättre än helger eftersom det är lättare att hålla sina rutiner. På helgen är det så lätta att slarva med allt såsom kost, sömn och träning. På vardagar är det lättare med allt, nån som håller med? :D


Nu måste jag fixa iordning mig men det dyker säkert upp ett par inlägg under dagen. Publicerade några inlägg igår som tråkigt nog inte kommit upp än. Så håll utskik !

//SANDRA


Var nöjd över din kropp




Här på bloggen försöker jag förespråka hur viktigt det är med träning, motion, en hälsosam kost och livstil finns det något annat som är minst lika viktigt. Att vara nöjd med den kropp man har eller åtminstonde acceptera den för hur den ser ut! Kom ihåg att din kropp är unik och ingen ser ut som du..

En människokropp är helt fantastiskt! Man födds med 2 härliga ben och 2 par fötter som är gjorda för att springa, gå, shoppa, hoppa och dansa. Du har 2 par armar som man kan krama andra med, laga mat och göra allt annat som behövs göras. Du har en maga, en rumpa, ett par bröst och ett ansikte. Jag tycker att man ska vara glad över att man har en sån otrolig kropp som man kan göra så mycket med !

Även om man ska vara nöjd över sin kropp behöver kroppen motion och träning. Kroppen är ju som en maskin och ju mer den används detso bättre funkar den. Om det nu är styrketräning, jogging, promenad eller cykling är sak samma så länge maskinen hålls igång.

 Även om man ska vara nöjd över just sin kropp är det inte bra att vara underviktig/överviktig av hälsosamma själ. Som överviktig kan du drabbas av högt blod tryck, dåliga knän, hjärt och kärlsjukdomar och som underviktig kan du bland annat drabbas av lågt blodtryck och hjärtsvikt- detta är inte hälsosamt alls!




Vi alla mår bra av att träna och röra på oss oavsett om man väger för lite, för mycket eller har en normalvikt. Visserligen har några som mål att gå ner i vikt och bli smala eller att bygga muskler. Många gillar att kolla på kändis och modellbilder och dröma sig bort. Många drömer om att ha en kropp som en speciell modell/kändis men hur mycket man än tränar som kommer man aldrig nån den. Vet ni varför? Jo för man är född med en grundform på din kropp och den kan du aldrig ändra på såvidare du inte vill operera sig?

Om jag ska ta ett exempel med min kroppsform är smalare upptill, bredare höfter och
 större rumpa typ "JLo rumpa" ( har jag fått höra). Jag kommer aldrig kunna se ut som min syrra som har smala ben och bredare axlar som är jättesnygg enligt min mening. Hur mycket jag än vill så kommer jag alltid se ut så här och ingenting på min grundläggande kroppsform kommer att kunna ändras. Att mina kropp ser ut som det gör med lite större rumpa, bredare höfter och smal överkropp- Jag har den såkallade päronformade kroppen. Det ända man egentligen kan göra med sin kropp är att ha koll på vikten så att den inte är för lite eller för mycket.

Vad vill jag egentligen säga med detta ?

Försök aldrig att träna för att försöka ändra på eran grundläggande kroppsform för det är meningslöst. Träning gör man för att må bra, för hålla sig frisk, tighta tillkroppen, förebygga skador, bygga muskler men också för att ha kul!  Men sträva aldrig efter att få någon annans kropp utan istället efter den kropp som din kropp har förutsättningar att få.


Ett exempel på detta är Jennifer Lopez, som har en kroppsform med breda höfter och större rumpa. Hon är ändå vältränad och har en jättesnygg kropp, men hennes underkropp kommer alltid att vara större än överkroppen, hennes former kommer inte att försvinna för att hon tränar. Och likadant, en tjej som är rak utan höfter och rumpa, kan inte heller träna sig till att ändra sin kroppsform. Visste ni att Jennifer Lopez räknas som en av världens sexigaste kvinnor med sina kurviga höfter och större rumpa.

Så kom ihåg att träna och var nöjd över den kropp du har - Din kropp är unik!

//SANDRA

 


Beach 2011




Beach 2011 närmar sig med stormsteg endast 1 månad kvar.

Är ni redo för att gå runt i bikini på stranden? :D

Jag känner mig inte speciellt redo men som tur är så har jag hela maj på mig att bli det. Skulle vilja gå upp 1 eller 2 kilo, tror jag skulle må bra av det av många anledningar.

Ska ni också lägga in en extra växel nu i maj eller ska ni köra på som vanligt?

//SANDRA


powerwalk och backträning idag

Idag hade jag planerat att cykla, rida och träna backträning men ibland kan det bli ändringar i planeringen. Orkade verkligen inte cykla idag i värmen och inte heller orkade jag springa upp för dem enormt branta backarna i sandtaget. Min snälla mamma skjutsade mig till Nådhammar och slängde sedan av mig hos ponnyn. Faktiskt skönt att slippa cykla 2 mil i stekhet sol. Men självklart har jag tränat!

Dagens motion:

Jag tänkte springa dem 5 kilometrarna hem men hade liksom ingen lust så jag powerwalkade. Älskar verkligen att powerwalka, man får så mycket energi av det. Powerwalk är också ett väldigt bra träningsfrom och ger lika mycket träning som löpning. Eftersom jag var så himla sugen på backträning men orkade inte ta mig till sandtaget bestämde jag mig för att i varje backe på hemvägen skulle jag kuta upp för. Jag lovar det känndes ! :D




//SANDRA


Paulins musli med Pumpafrön och Quinoa


productImage



Ingredienser

Havreflingor, branflakes (fullkornsvetemjöl, vetekli, kornmalt, salt), veteflingor, kornflingor, rågflingor, russin 8%, pumpafrön 6%, puffad Quinoa 2%.




Näringsinnehåll


Energi kJ/kcal 1400/330      630/149      8350/2000 8%
Protein g 12 5,4 50 11%
Kolhydrater g 59 27 270 10%
varav sockerarter g 6,4 2,9 90 3%
Fett g 5 2,3 70 3%
varav mättat fett g 1 0,5 20 3%
Kostfiber g 12 5,4 25 22%
Natrium g 0,2 0,1 2,4 3%
motsvarar koksalt g 0,5 0,2 6 3%



Omdöme:

Det här är Paulins pumpafrö- och quinoamüsli.
Det är en müsli full med långsamma kolhydrater, fibrer och mineraler och vitaminer.
Müslin är gjord på krispiga fullkornsflingor, puffad quinoa, pumpafrön, de fyra sädesslagen och russin.

Muslin är förutom nyttig också väldigt god! :D

//SANDRA


Söndag

Buenos días mis amigos! :D

Hoppas ni hade en trevlig kväll igår och att ni sovit gott i natt. Själv hade jag väldigt trevlig men sovit bra det har jag minsann inte gjort. Syrran och hennes kompis var inte speciellt tysta och sen kom mamma och pappa hem och började prata. Om ni undrar så är jag väldigt ljud och ljus känslig och kan inte sova om det är för högt ljud. Men till slut lyckade jag somna men vaknade tidigt som vanlig. Inte mycket sömn i natt nej även om jag hade behövt ta igen all sömn jag missat. Det känns som om jag har en inbyggd klocka i mitt huvud för jag vaknar ALLTID runt 07.30 - 8 varje helg oavsett om jag går och lägger mig senare än vanligt. Ibland har jag otroligt nog vaknat 10 - 10.30 men det händer väldigt väldigt sällan.  Nån som känner igen sig? :D

Idag har jag inga speciella planer förutom det gamla vanliga som ridning och träning. Ska kanske träna lite backträning idag för det har jag varit sugen på väldigt länge men har inte haft tid. Men idag när jag inte har så mycket annat att göra tänker försöka hinna med det. Ska också plugga och försöka komma någon vart med min kompuppgift i samhäll som ska vara klar nästa helg.

Vad har ni för planer idag då? :D

//SANDRA


dröm, minns och lev livet







//SANDRA

Man duger som man är

Snart kommer bästis och då ska det mysas för fullt :D

Vi ska se himlen är oskyldig blå,  har ni sett den? Annars rekomenderar jag den skarpt!



//SANDRA

min dag

Hej på er, hoppas allt står bra till med er. Själv mår jag fint men är en smula trött och proppmätt för stunden. Råkade äta lite för mycket till middag så nu mår jag lite illa haaha

Jag gick upp vid 8 i morse och cyklade ut till stallet för att rida Noblessa. Efter det skyndade jag mig till ponnyn för att ta en prommis med honom innan jag var tvungen att rejsa hem. Hade lovat en kompis att träffas vid 2 men vid halv 2 var jag fortfarande i stallet. Så när jag kom hem fick jag skynda mig och på 20 minuter hann jag fixa lunch, käka, duscha, plocka undan lite, borsta håret och klä på mig, Snacka om effektiv!

Jag och bästis tog en långpromenad på ca. 2,5 timme, det var så himla mysigt. Vi pratade om precis allt och planerade inför vår myskväll som vi ska ha ikväll. Vi ska se på film och äta något mumsigt som vi oftast gör när vi träffas. Att ha myskvällar är något som både hon och jag gillar, det är liksom vår grej :D

Hur har eran dag varit och vad har ni för skoj inplanerat ikväll? :D

 

//SANDRA


lördag morgon

Good morning sweethearts :)

Jag är som vanligt uppe tidigt på lördagsmorgonen och ska snart börja fixa iordning frukost till mig och familjen. Jag har hela dagen inplanerad med mycket skojiga grejer, nice. Det blir stallet gånger 2, cykling, ridning och va med en kompis. Superduber kul! :D

Igår blev det en ganska så lugn kväll, satt och kollade på talang. Måste bara säga vad grymma alla talanger,vill också kunna sjunga bra :D själv låter man som en kråka när jag öppnar munnen xD

Idag skiner solen så förmodligen ska jag och min kompis hitta på något ute, kanske vi fotar lite. Har inte träffat henne på hur länge som helst även om vi bor jättenära varandra. Men skolan tar all tid från oss men nu när det börjar lugna sig lite passar man på.

Förövrigt är jag stel och har lite träningsvärk i mage, ben och armar. Har glömt och stretchat flera gånger men igår gjorde jag det och gud vad det strama i hela kroppen. Måste verkligen bli bättre på att stretcha!

Hur ser eran dag ut? :D

//SANDRA


Varför unna sig något onyttigt...




Dagens gottis bestod av fruktsallad, mumigt! :D

//SANDRA


Highway man - en jäkligt härlig låt



//SANDRA

Dagens träningsmyt

" Du måste träna i minst 45 minuter om träningen ska ge någon effekt"

FALSKT!

Din träning verkar redan från första stund.

Det är en gammal myt som kommer från att man trodde att förbränningsmotorn inte gick igång förrän efter 45 minuter”.  Det stämmer alltså inte utan du förbränner energi hela tiden, även när du inte tränar. Men ju längre tid du tränar, desto mer energi gör du ju av med. Korta träningspass kan tvärtom göra dig mer motiverad att träna. Dessutom är de lättare att få in i ett hektiskt schema. En halvtimmes motion per dag (promenader, jogging, gympass och så vidare) är en bra tumregel. Hinner du inte det kan du dela upp det så att du tränar en kvart på morgonen och en kvart på kvällen.



//SANDRA


Lovely morning

Godmorgon! :D

Idag är det äntligen fredag och jag är grymt nervös. Vi ska nämligen ha vårt första nationella prov i engelska idag. Det blir uppsats skrivning vilket är min svaga sida men det är bara att tänka positivt och göra sitt bästa. Har ni haft något nationella än och hur gick det?

När jag kommer hem idag ska jag direkt cykla ut till ponnyn och gosa med honom. Han är för övigt mycket bättre så jag håller mina tummar att han är helt återställd om 2 veckort på återbesöket. Fast om han är det kommer han förmodligen snart att säljas villket kommer bli jätte tråkigt :( vi har dock en perfekt familj som är intresserade som bor kanske 1 mil från mig och det känns skönt.

För övrigt har jag tänkt att plugga lite i kväll, behöver komma igång med min kompleteringsuppgift i samhäll. Men imorgon ska jag skippa plugg och bara göra skojiga saker typ stallet, blogga, hänga med en kompis och träna och sånt. Vad har ni för planer inför i helgen då? :D

//SANDRA


today I was strong

Dagens träning beståd av cykelträning ofc as usually! Kan nästan säga att cykling är min vardagsmotion då jag cyklar jämt. Har cyklat sammanlagt 35 mil sen i slutet av mars.

Idag när jag kom hem från ridskolan efter ett hårt ridpass där jag tog ut mig till 110 % var jag ganska så trött och seg i kroppen. Så jag tog en liten återhämtning och käkade middag innan jag cyklade. Det var rätt jobbigt att ta sig från matbordet till cykeln men tillslut lyckade jag övertala mig att lyfta på arselt haha Det var verkligen väldigt uppfriskande att cykla, vädret var perfekt svalt att man blev full av energi.

Har det senaste tiden valt att pendla mellan en mellanväxel och 7:an eftersom jag inte orkat. Idag cyklade jag hela vägen hem och tillbaka, alltså 1 mil på 7:an även i mördarbacken i ett relativt hurtigt och friskt tempo. Kände också att jag orkade trampa på mer i ett längre period. Fett stolt! :D



Har man kanske fått lite benmuskler tro? ;D

//SANDRA


Dagens vill ha..



shorts: HM
Magtröja: Monki
Solglasögon: Gina

//SANDRA


solen skiner, Jippi :D

Sjukt fint väder vi har idag, tycker ni inte det? :D man blir så glad och full av energi när solen lyser jämfört med när gråa regnmoln dominerar på himlen.

Just nu håller jag på att fixa lite käk sedan tar jag en cykel till Stallet, lovely! :D



//SANDRA


fördomar om smala människor

Att vara smal, träna och äta hälsosamt verkar störa en hel del människor. Det är som om folk inte vill att man ska leva så ifall man är smal. Helst verkade det som om  dem vill att när man är smal ska man vräka sig pizza osv. Därför brukar folk slänga ut en och en annan otrevlig kommentar. Jag tror det handlar mest om avundsjukhet eller vad tror ni? Avundsjuka på att dem själv inte lyckas leva hälsosamt eller träna och slänger då istället ut kommentarer för att själva må bättre.

Dessa irriterande kommentarer har jag fått höra i mitt liv!

- varför tränar du? du behöver ju inte gå ner i vikt!
- Ska du inte ta en till bulle, du som är så smal.
- Bantar du eller?
( när man t ex. väljer en sallad före pizza)

Nu var det ett tag sen jag fick en kommentar men när jag gick på högstadiet fick jag jämt höra kommentarer. Dem flesta tyckte inte att jag var riktigt klok som tränade så mycket som jag gjorde, klagade på att jag smal och att jag inte åt "tillräckligt". Folk kopplar oftast träning och att äta hälsosamt med att gå ner i vikt. Men faktum är att ALLA oavsett om man är smal eller tjock behöver träna och äta rätt för att må bra.

Om jag nu ska skulle börja vräka i mig godis, chips och glass varje dag hur skulle jag då se ut i själen? Inte särskilt bra, eller hur?

Att träna och äta hälsosam mat är alltså för att alla människor ska känna sig pigga, glada, fräsha och starka både själsligt och kroppsligt. Det är även bra för att slippa sjukdomar, skaderisker och så är det bra för att hålla blodcirkulationen igång. Och faktiskt, en rund människa som är aktiv är galet mycket bättre än en inaktiv, smal människa!

Tänk på detta!



//SANDRA


Open your eyes



//SANDRA


En supergod lila gröt :D



En lila blåbärsgröt

Gör så här:

 Rör ner lite blåbär i kastrullen några minuter innan gröten är klar och låt de koka med!

SUPER GOTT! :D






//SANDRA


Onsdags morgon

God morgon alla pigg och glada! :D


Idag mår jag bättre än vad jag gjorde igår men vädret är fortfarande piss så jag får se om det blir någon cykling idag. Ska i alla fall rida och åka gå en prommis med ponnyn så lite träning blir det i alla fall. Jag längtar verkligen tills värmen kommer igen för allt var så mycket lättare då. Man kunde ta sig vart vill och hur man vill, man var piggare, gladare och mådde toppen. Nu är man mest deppig över att det är grått, trist, ruggigt och regnit. Vad har ni för väder nu?

I övrigt händer det nog inte så mycket i kväll förutom det vanliga som är plugg och blogg. När snart klar med lag och rätt uppgiften jag har. Ska bara göra sista delen som jag får en känsla av att det går rätt fort att göra men ska absolut inte stressautan ska göra den noga som möjligt. Sen ska jag försöka öva inför nationella som vi har på fredag. Vad jag längtar tills denna vecka är slut för nästa har vi dock också nationella men nästa vecka är lugnare.

Nu ska jag gå och käka lite frukost, mumsigt! :D

//SANDRA


Motionera är viktigare än vad du tror

Motion och träning ger bara inte en snygg kropp, kondition och styrka utan kan även förebygga många av dagens vanligaste sjukdomar. Av motion och träning blir man glad, stark, frisk och glad. Motion och träning förbättrar och behåller kroppen och själens hälsa i skick och genom det kan man bland annat förebygga och lindra detta:

Hjärt & kärl-skjukdomar

Diabetes

Högt blodtryck

Sömnproblem

Övervikt & fetma

Depression

Försämrat minne

Oro & ångest

Cancer

Även om man vet hur viktigt det är att röra på sig regelbundet är det många som inte gör det. Det som oftast hindrar folk från att motionera regelbundet är bristen på motivation. För att hålla motivationen uppe för regelbunden träning är att börja i lugn takt och inte ha för stor press på sig själv. Det är oftast när man går ut för hårt i början och pressar sig för hårt som dem flesta tappar motivationen.  Tips:  Det är bättre att börja lugnt så att man inte ledsnar och ger upp. Tänk så här: Huvudsaken är att den blir av, och all träning är bra träning!




//SANDRA


Let´s talk about Anna Skipper

Alla har väll nån gång sett programmet "Du blir vad du äter" ?

Ett program som leds av hälsoexperten Anna Skipper. I programmet får vi följa en rad kraftiga/överviktiga människor som under 8 veckor ska få en sund vikt och livsstil. Det bjuds på bönor, alger och en rad olika "mirakelkurer" t ex en skum dryck som ska värka utdrivande och maxa fettförbränningen. Det är absolut förbjudet att äta något som hon inte tycker är nyttigt och om hon kommer på personen får man ett straff i form av hård träning eller liknanade. 


I mina ögon är Anna Skipper inte proffessionel bara allmänt flummig. Visserligen minskar människorna hon hjälper i vikt och hon kan ju säkert en hel del om näringslära men hon är alldeles för extrem. Dessa stackars människor sätt i en kost med ett minimalt intag av kolhydrater och mycket mat som faktiskt är bra att äta tas bort. Har ni t ex sätt när hon rensar ut dessa människors kylskåp, hur mycket bra mat som faktiskt slängs?  En bra kost för alla människor ska vara jämt fördelat mellan kolhydrater, protein och fett, en sådan kost mår man bäst av.


Jag tror att programmet ska funka som någon slags skrämmselpropaganda till hela Svenska folket att inte vara överviktiga. Det som jag tycker att Anna Skipper gör fel är att hon är för extrem när det gäller hur man ska leva en sund livsstil. Det ska vara okej att ta en chokladbit eller en glass ibland men man bör ju dock inte göra det jämnt. Man måste ju ha en bra balans!


 Jag tycker att programmets upplägg inte är något vidare bra utan väldigt orättvis mot dessa människor. På en timme får vi följa dessa personer som under 8 veckors tid ska lära sig äta rätt, träna och gå ner i vikt. Men vilka scener får egentligen se? Jo när dem misslyckas med träningarna och när dem smyger i sig en choklad bit ihop om att Anna Skipper inte ska märka men just i det ögonblicket dyker hon upp med pekpinnen. Jag tycker inte att dessa scener är roliga att se men visst det höjer ju tittarsiffrorna och det är väll vad man är ute efter eller? Jag tror nog att fler skulle bli inspirerande att se när dem lyckas i alla fall blir jag det. 

Tycker dem ska byta programledare till nån mer vettig person som har ett sunt förnuft vad gäller kost, hälsa och träning. Vem tror ni skulle kunna ersätta henne?


Tänkte avsluta detta inlägg med att avslöja att Anna Skipper fuskar hon också. Det hon lär ut håller hon inte själv. För ett tag sen sågs hon äta pizza på en pizzeria och säger till kameranmannen " du filmar väll inte det här? ". Men hallå, varför lära ut något som man själv inte står för. JÄVLIGT DÅLIG STIL! 


Kom ihåg:
I en bra kost ska man kunna äta av allt men av vissa saker måste man äta mindre av och inte hela tiden. Godis, chips, läsk och fika osv. kan ibland var gott och musigt för både själen, kroppen och knoppen. Det ända som gäller är att hitta den rätta balansen.



BORT MED ANNA SKIPPER OCH GE OSS EN RIKTIG OCH ÄRLIG KOSTRÅDGIVARE ISTÄLLET!

//SANDRA



inte på topp idag

Precis kommit hem från skolan och är helt slut. Har haft lite huvudvärk och varit trött konstant hela dagen så idag blir det ingen träning tråkigt nog. Jag hoppas att jag mår bättre snart för jag saknar verkligen att cykla och träna jätte mycket. Haha senast jag cyklade var i söndags och jag längtar redan. Att jag inte cyklade igår och inte heller idag gör inte så mycket utan det är nog kanske bara bra för mig att ta det lite lugnt. Men jag kan ju inte precis säga att jag njuter av det xD

Kvällen ska jag tillbringa till 3 grejer: Plugg, ponnyn och desperate housewife.

Hur ser eran kväll ut? :D

//SANDRA


Järn

Eftersom järnbrist är väldigt vanlig i både Sverige och i övriga världen, speciellt hos unga tjejer tänkte jag tillägna detta inlägg om just järn. Jag tycker att det är viktigr att folk får information och kunskap om just järn, vilka livsmedel som innehåller järn och vad järn egentligen har för funktioner i kroppen.



Det finns två olika typer av järn: Hemjärn och icke-hemjärn.

Hemjärn: kött, fisk och blodmat.
Icke-hemjärn : spannmål, grönsaker, frukt och rotfrukter.

Kroppen har lättast att tillgodogöra sig hemjärn, något som vegetarianer bör vara medvetna om.

Järnets funktion:

Det syret som vi andas in transporteras i kroppen med hjälp av proteinet hemoglobin som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobinet består av bland annat järn och har till främsta uppgift att transportera syre rätt.


Järnrika Livsmedel:

Exempel på mat som innehåller mycket järn är bland annat kött, fågel, fisk, blod- och inälvsmat, vilt, baljväxter, spenat, broccoli, grönkål, brysselkål och torkade aprikoser.





Rekommendationer:


Män: 10 mg
Kvinnor: 10 mg (vid mensturation 18 mg)
Gravida: 18 mg
Ammande: 18 mg


1 portion blodpudding innehåller ca 25,5 mg järn
3 msk leverpastej innehåller ca 2,1 mg järn
2 dl broccoli innehåller ca 0,9 mg järn
2 dl hackad spenat innehåller ca 1,0 mg järn
5 st torkade aprikoser innehåller ca 2,1 mg järn
2 dl sojabönor innehåller ca 4,6 mg järn
1 skiva osötat rågbröd innehåller ca 0,7 mg järn



Brist på järn:

Nedsatt immunförsvar, trötthet, irritation, koncentrationssvårigheter med mera.


Ämnen som stimulerar respektive hämnar kroppens upptag av järn:

Kalcium:
Hämnar upptaget av både hemjärn och icke-hemjärn. Kalcium finns i stor mängd i mejeriprodukter så om man vet att man har svårt att få i sig tillräckligt med järn så kan det vara bra att tänka på att bland annat att inte dricka mjölk till måltider som innehåller järn.

Kaffe, te och kakao: innehåller ämnen som hämmar kroppens upptag av icke-hemjärn.

Ägg: Hämnar upptaget av icke-hemjärn.

Fytinsyra: hämmar upptaget av icke-hemjärn. Fytinsyra finns i skaldelarna på spannmålskärnan och förekommer i fullkornsprodukter som bröd, musli, råris, baljväxter, nötter och fröer. Fytinsyran binder järnet i maten, vilket alltså gör att kroppens järnupptag försämras. Om man bakar bröd på surdeg så bryts fytinsyran ner, vilket gör att vi kan ta upp mer järn.

C-vitamin: stimulerar upptaget av icke-hemjärn. Om du äter en måltid som innehåller icke-hemjärn är det alltså jättebra om du samtidigt äter eller dricker något C-vitaminrikt, som till exempel frukt, grönsaker eller juice.

Något annat som stimulerar upptaget av både icke-hemjärn och hemjärn är den så kallade Köttfaktorn, som finns i fisk, kött och skaldjur.




//SANDRA


Choklad yoghurt

Den vinnande frukost var jättegod! :D

Absolut en av mina favoriter...





 - Naturell yoghurt  med kakao och saltås fruktmusli

-  dansk rågbrödsskiva med bajoneskinka

Måltid/motion 1 maj






Frukost:

 
Mjölk med paulins dinkelflingor med tranbär och 2 danska rågbrödskivor.

Lunch:

Ris och korvstroganof.


Middag:

Korv och spaghetti.

Kvällsmål:

Kaviar macka med ost


Dagens motion:

Cycklat 2 mil i ett raskare tempo och jobbat i stall.


Slarvat med kosten idag men har inte orkat brytt mig. Nästa vecka blir det bättre för då ska jag tänka extra mycket på kost och även vara noggrann att jag stretchar efter träning. I bland får man faktiskt vara en slarvmaja xD

//SANDRA

Friskare hud nu!


För att hålla huden fräsh och frisk behövs det inte en massa krämer och oljor. Du kan lika gärna hålla huden fräsh och frisk med hjälp av rätt kost och en bra hälsa. Här får du de bästa tipsen för hur du håller huden fräsch och undviker för tidigt åldrande.


4 steg till friskare hud:

* Stressa mindre
* Motionera regelbundet
* Sov ordentligt
* Undvika alkohol och tobak

Bästa maten för huden:








* Grönt te innehåller massor av antioxidanter och ämnet katekiner som motverkar att kollagen bryts ner. Har också god effekt mot canser.

* Blåbär och andra mörka bär innehåller antocyanin som tillsammans med C - vitamin gynnar tillväxten av kollagen.

* Jordgubbar och björnbär innehåller ellagsyra som skyddar huden mot UV-ljus.

* Tomater och vattenmelon bidrar med lykopen som skyddar huden mot UV-ljus.

* 70-procentig mörk choklad innehåller massor av antioxidanter och kan minska mängden av skadliga fria syraradikaler.

* Torkade aprikoser är fulla med A-vitamin som förnyar cellerna.

* Solrosfrön och avokado är fulla med välgörande E-vitamin som håller huden fuktig och motverkar torrhetsrynkor.


//SANDRA




frukost med Paulins dinkelflingor med tranbär





Mjölk med Paulins dinkelflingor med tranbär och 2 danska rågbrödsskivor med bajoneskinka.

//SANDRA




Tävlingen avslutad

Det vinnande frukosten blev: Yoghurt med kakao i :D



Vinnaren blev: http://asslatjejerna.blogg.se/ klicka på bilden för att komma dit :D

Tack till er andra som också var med i tävlingen, era frukost tips lät också smarriga! :D

//SANDRA

RSS 2.0