den viktiga musiken





Visste ni att forskningsresultat visar att musik när du tränar förbättra ens prestation inom flera områden?

Tränar ni med musik och varför isf?
Om inte, varför då?

Här listar jag upp 5 fördelar som musiken ger dig och din träning.


1. Musik i lagom tempo
gör dig starkare på längre distanser. Många som springer halva och hela maraton springer oftas till musik under tävlingar. Tester har gjorts på vilken typ av musik som är den mest motiverande under långa träningspass och musik i lagom tempo vinner över både en blandning av snabb och långsam musik och enbart snabb musik.

2. Du kan träna hårdare utan att bli trött. Studier som gjorts visar att dina ansträngningar kommer att kännas runt 10 % mindre när man tränar till musik. Viktigt att matcha musikens tempo efter din takt, tempo och hjärtarbete. Detta i sin tur gör att du orkar tränar 10 % mer än vanligt utan att det känns jobbigt eller svårt. Att träna till musik får dig att tänka på annat och ger dig en roligare träning.

3. Intervall och teknikträningen blir lättare med musik. Om du lyssnar på musik medan intervallträning kan du använda musikens rytm till att kontrollera när du sätter ner foten så att du orkar hålla tempot. Och det tekniska detaljerna sätter sig snabbare i ryggmärgen om du tränar in dem till musik. Kroppen är nämligen ursprungligen inställd på att röra sig i takt till musiken.

4. Musiken håller ångan upp. Visst kan man uppleva att tidskrävande träning är lika tråkigt som den är nödvändig? En bra spellista håller ångan uppe - helt enkelt av den anledningen att kroppen är inställd på att röra sig till just musik.

5. Du sparar syre och orkar mer. När du utövar en träningsform med många upprepningar som till exempelt cykling, löpning och rodd är det lättare att hålla konstant takt om du hör musiken i en synkroniserad hastighet. Dessutom visar en del forskning att man använder upp till 7 % mindre syre när träningstempo och musik är synkroniserade. Ju längre musklerna måste arbeta desto mer syre behöver de. Så musikens inverkan på ditt syrebehov kommer att vara särskilt fördelaktig när du är ute på långa distanser.



//SANDRA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0