så bryter du vanan!

Klockan börjar närma sig tre och sötsuget från helvetet får dig som vanlig att hämningslöst attackera fikabrödet eller godisautomaten.

Kämpar du varje eftermiddag med att undvika sötsuget?

Klockan har slagit 3 och blodsockernivån har sjunkigt och hela din kropp skriker efter något att stoppa i munnen. Då kan uttrycket ”frukt är godis” kännas som ett hån. Det enda du kan tänka på är sötsaker - riktigt söta saker alltså - som smågodis, kakor eller varför inte en muffins. Men varför blir det så?

Många människor är väldigt känsliga för blodsockerfall och det kan vara ett skäl till att eftermiddagssuget sätter in. När man får blodsockerfall vill många få i sig något som snabbt höjer blodsockret och enklast är då att slänga i sig något jätte söt som ger en mycket energi direkt. Men visst ni att blodsockret kommer att sjunka igen ganska så snabbt?

Att man känner sötsuget kan handla om att man är hungrig och behöver äta något men det kan också vara en fråga om en slags vana. Man tittar på klockan och ser att den börjar närma sig tre, då borde suget infinna sig, och då blir det så. Men nu är dags att bryta den gamla vanan och hindra blodsockerfall och att sötsuget kommer krympande, men hur gör man?



Äta frukost !
  - Om du äter en stadig frukost håller du dig mätt fram tills lunch. Välj gärna en frukost som inte innehåller tillsats socker på något sätt! Då kan du minska dit sötsug. Man blir lätt sugen på något sött när man redan ätit något sött. Så därför är det bra att börja dagen med något som inte är sött!

Äta en stadig lunch ! - Att äta en stadig lunch som håller dig mättt ett tag kommer göra att blodsockret inte faller så lätt. Om du också ser till att du är relativt mätt fram tills eftermiddagen så kommer förmodligen inte blodsockret falla så mycket och du kommer inte känna av suget av något sött. Om det nu inte handlar om att du är hungrig utan att sötsuget vid 3 tiden är en vana du tagit kan du lätt brytan den vanan.

Byt ut bullen till en frukt !  - Om det nu är en vana att slänga i sig t ex. en bulle vid 3 tiden eller om nu blodsockret fallit och du känner att du behöver energi snabbt byter du bara ut t ex. bullen mot en frukt. Enkelt va?!!? Kanske inte för alla så i början får man tvinga sig men efter ett tag kommer frukten vid 3 tiden bli din nya vana.

Mellanmål ! - En frukt kanske inte hjälper ifall du är hungrig vid 3 tiden, kanske du tycker att en frukt är tråkigt jämfört med t ex. bullen? Många kan tycka att man är jätte tråkig när kompisarna sitter och fikar medan du äter på en banan. Ta då en macka istället. Om man piffar upp mackan med ett gott pålägg kan till och med mackan vara godare än fikabrödet. Mellanmål på något sätt mellan lunch och middag, gärna med 3 timmars mellanrum kommer hålla blodsockernivån i schack.


OBS:
Tänk på att till frukost, lunch, mellanmål och middag att välja produkter som inte innehåller så mycket socker för då kommer blodsockret falla och sötsuget återigen uppstå !





//SANDRA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0