Should we talk about linfrön?

Krossade linfrön och hela linfrön avger ett ämne i kroppen som både är nyttiga och mindre nyttiga för oss. Det som gör att linfrön är så nyttiga för oss är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och dessutom innehåller mycket fleromättat fett. Den som dock gör att linfrön kan vara mindre nyttiga för oss är de innehåller ett ämne som heter linamarin som kan omvandlas till vätecyanid som är väldigt giftigt. Om man vi får i oss för stora mängder kan vätecyaniden ge upphos till förgiftningssymptom.

Linfrö har mycket bra egenskaper som både är bra för magen och har en unik sammasättning av nyttiga fettsyror bland annat omega 3 och 6. Dessa positiva egenskaper överväger det mindre bra t ex det här med linamarin med stor marginal. Så länge man inte överdoserar så är det ingen fara.

Lagom är bäst heter det och det gäller även linfrö.








Hela linfrön och krossade linfrön:

Hela linfrön passerar vårt mag och tarmsystem utan att varek avge några giftiga eller nyttiga ämnen. Men däremot bildas en geléaktig vätska vars innehåll är mycket positiv för tarmverksamheten särskilt vid trög mage.

Av krossade linfrön eller linfrön som tuggas sönder sker det en absorption av både nyttiga näringsämnen och linamarin. 

Sammanfattningsvis kan man ju säga att en blandning av både hela och krossade linfrön är det bästa eftersom du då både kan tillgodogöra dig näringsämnena som linfröna innehåller och även få den positiva effekten för tarmverksamheten.

 
 



Positiva fördelar med Linfrön:
 

* Förstärker kroppens immunförsvar.
* Hjälper oss att klara av stress bättre och ökar fett förbränningen.
* Ger en hälsosam tarmflora & bättre skydd mot tarmsjukdomar
* Gör huden mjuk & smidig, nagel & hårkvalitén förbättras.
* Bidrar till att minska besvär vid PMS & menstruation.
* Bättre skydd från hjärt- och kärl sjukdomar.
* Befrämjar inlärningsförmågan hos barn
* Skärper koncentrationen hos både vuxna & barn .
* Har en antiinflammatorisk effekt och smörjer lederna
* Skyddar mot vissa cancer former
* Balanserar hormon nivåer både hos men och kvinnor


Så här säger livsmedelsverket:

Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar intaget av linfrön till 1-2 msk/dag. De avråder från att man äter krossade linfrön i syfte att tillgodose sitt behov av fettsyror. För att kroppen ska kunna på ett optimalt sätt detoxifiera alltså avgifta cyanid krävs det att det finns tillräckligt med svavel tillgängligt och att ämnesomsättningen fungerar normalt. Hos människor som är sjuka och undernärda är kroppens möjligheter till detoxifiering av cyanid mycket mindre än hos en normalnärd och frisk persons kropp.



Sammanfattningsvis på detta inlägg vill jag bara säga vad jag själv tycker linfrön. Har den senaste tiden börjat använda det i min gröt och brukar även baka och äta bröd med linfrön och märker verkligen hur bra min mage mår av det. Tycker också att gröten och brödet blir mycket godare med linfrön i. Ni måste bara prova! :D Jag kan lova att ni kommer att märka skillnad direkt och ni kommer att må så mycket bättre.


//SANDRA


Kommentarer
Postat av: Twiggy♥

Tack för tipset:) Hade helt glömt bort det där med linfrön. Åt det mycket innan:D

2011-06-07 @ 19:00:37
URL: http://twiggyrosablingbling.blogg.se/
Postat av: Sofie

Jag brukar äta hela linfrön i min gröt :)

Postat av: Katarina

Jag gillar att använda linfrön i bröd, och det stämmer att brödet blir godare med linfrön i. Har inte testat att ha i gröt.

2011-06-08 @ 05:28:55
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0